Joi, 21 aprilie, 2022, orele 12, în incinta clădirii pavilionare corp A, parter, sunteți invitați să vizionați o expoziție de icoane pe sticlă din Banat, din patrimonial Muzeului Satului Bănățean Timișoara.
Prezintă: critic de artă, conf. univ. dr. Gabriel Kelemen-Universitatea de Vest Timișoara-Facultatea de Arte și Design și vicepreședinte UAPT
Atelier demonstrativ
Tehnică de execuție a icoanei pe sticlă cu meșterul iconar Nicolae Munteanu, Tezaur Uman Viu
Lansare de carte-Pomul sacru al tradiției românești, autor: Gheorghe Secheșan
Prezintă: dr. Maria Hadiji
Drd. Laura Gheorghiu-la Universitatea Karl Franzens Graz, Austria
Moment musical:
Prof. coordonator de pian și canto, Ingrid Nicolaescu, alături de elevii de la Colegiul Național de Artă ”Ion Vidu” și studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara
Coordonator eveniment: Șef secție, dr. Maria Hadiji,
Muzeograf Marius Matei,
Secția Expozițională Pavilionară,
Muzeul Satului Bănățean Timișoara
PROGRAMUL MUZICAL ARTISTIC *** EXPOZIȚIA***
ICOANE PE STICLĂ DIN BANAT
Ana Maria Moldovan- clasa a VI-a Liceul de Artă Ion Vidu
Priceasna: Jos sub crucea răsturnată
Leonard Stoian – student la Medicină Veterinară, anul IV, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara.
La Obreja într-o grădină
Cântă cucu într-un vârf de prun pe coastă
Cât îi lumea în lung și-n lat
prof.dr. Ingrid Nicolaescu
Până când nu te iubeam (Maria Tănase)
Plânge iubirea (Dragana Mircovic, adaptare în limba română- Placi Zemlio)
Amazing Grace
Oamenii își doresc lucruri frumoase pe drumul vieții lor, mulți ne naștem cu un talent pe care îl udăm la rădăcină pentru a crește cât mai mare și a bucura multe suflete, alții își purifică ființa cu lucruri realizate de binefăcătorii pământului, mai mult de atât îi ajută să se dezvolte în mersul lor spre perfecțiune, dar toate acestea vin de la Dumnezeu. El înzestrează oamenii, tot El îi scoate la suprafață pentru a fi cunoscuți, pentru a dărui, pentru a înfrumuseța locul, într-un cuvânt pentru o lume mai frumoasă. Printre oamenii care ne ajută să vedem altfel viața sunt cei care pictează pe sticlă, cei care ating cu atâta migală suporturile, cei care simt culorile, tehnica, primesc surse de inspirație numai ei știu de unde, apoi înrămarea, toate au un rol important în finalizarea unei picturi pe sticlă, dar cel mai important rol este cel sufletesc, atunci când pui suflet în ceea ce vrei să faci cu siguranță va ieși bine.
Data exactă când au apărut primele icoane pe sticlă nu se cunoaște, dar se știe că erau pictate de către ucenici în atelierele meșterilor populari, sau ucenici țărani intrați la biserici, calfa, din spusele unor specialiști. Se picta „după ochi”, iar rezultatul se vedea la final, foarte mulți dovedindu-și măiestria.
Pentru mulți, icoana pe sticlă, reprezintă o expresie a sufletului românesc, acest suflet trăiește în palma lui Dumnezeu hrănindu-se cu bunătatea Divinității.
Maria ROGOBETE