IMPRESII DIRECTE DE CALATORIE

Spread the love

Loading

Autor: Dr. Paul ICHIM

Vă prezint in cele ce urmeaza impresii directe din călătoria prin locurile sfinte.
Aman are construcții frumoase, fără o discrepanța așa mare cu periferia din alte țări arabe. Nu va așteptați să aflăți spații verzi că pe la noi, nu-i cazul. Casele lor au pe acoperiș recipienți de stocare a apei, care le este distribuită cam de două ori pe săptămâna.
Oamenii ne-au prezentat tot felul de obiective făcute de greci, români, de cruciații ce au bântuit prin zona.
Paradoxul într-o țară musulmană l-a prezentat faptul că au arătat și zone cu valoare pentru cei de religie mozaică sau creștină. Este vorba despre muntele Nebo unde Dumnezeu i-ar fi arătat în perspectiva lui Moise țară promisă și unde ar fi fost sfârșitul lui pamantesc.
La fel a fost și vizita la Iordan, la locul unde se prezumă că ar fi fost botezat Isus de Ioan Botezătorul. Iordanul actual are o lățime de drum național, cât o bandă pe sens, cu o plasă pe mijloc ce desparte Iordania de Israel, cu o apă tulbure de te durea capul, dar în care unii, și-au cumpărat cămăși albe și s-au autobotezat.
În mod sigur Iordanul era mult mai mare acum 2000 de ani, acum se trage apă din el la greu.
La Marea Moartă ce se află într-o „găleată” la peste 350 m sub nivelul mării (celorlalte mari), la 36 de grade începi să te cam sufoci. În apă nu poți intra în picioare peste brâu, deoarece pur și simplu te răstoarnă apa.
În jurul hotelurilor de lux ce sunt bine delimitate, tronează un teren arid, pietros.
Curios a fost faptul că în anumite zone, în apropiere de zona respectivă, oamenii aveau culturi de diverse, caprele și cămilele se „ospătau ” cu smocuri răzlețe de iarbă.
Cum-necum, din foraje de mare adâncime, desalinizare, oamenii se tineau de produs ceva, fără să aștepte ajutoare sociale că ai noștri, care au totul la îndemână să poate trăi.
Pe cuvânt dacă n-am avut sentimentul, că noi ne batem joc de locuri binecuvântate cu toate cele.
Dimineață nu mă mai săturam de verdele explodat la noi, satul de pietrele și nisipul văzut acolo.
Oamenii aia au învațat să trăiască muncind la greu, drămuind orice strop de apă, colectând apă de ploaie, iar noi aici ne plângem distrugând un întreg sistem de irigații. Ei irigă la picătură și au ce mânca, noi……..
Interesantă călătorie și plină de impresii despre care se poate vorbi la greu.
Era să uit chiar despre cireașa de pe tort, Petra. O fi și prezentarea pe documentare incitantă dar va confirm că trebuie văzută, este spectaculoasă. Vă trebuie ceva condiție fizică, pantofi sport cu talpă groasă și apă, dacă nu, umpleți portofelul și bântuiti cu măgarul, calul , cămilă, șaretă sau mașini electrice. Despre noaptea în deșert la corturi și plimbările cu mașinile printre dune, altă dată.
În concluzie, Iordania merită văzută, cu o agenție de turism, deoarece pe cont propriu va opariti la portofel.
Nu faceți greșeală de a mișuna pe acolo prin luni călduroase, de altfel în iulie și august, nu sunt oferte la agenții.
Vacanță plăcută pe unde o să mișunați și poate paranoicul de la est se liniștește sau este liniștit de ai lui, deoarece toți pierdem.
NB. Era să ignor cea mai tare informație. Am ajuns până la Akaba, stațiunea lor la Marea Roșie, unde are o reședința și regele lor.
Am făcut baie în aceeași mare cu regele lor, se pune că am fost tare????

Tagged: