ÎN ARCA LUI VICOL

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU / UZPR                                  

In prima decadă a lunii aprilie a.c., în sala Bibliotecii Municipale din Tecuci, în prezența unor reputați scriitori, moderatorul Adi Secara, critic literar, a lansat invitația îmbarcării pe „arca” lui Sterian Vicol, pe care l-a numit, pe bună dreptate, „faraon viu al literaturii”.

Sterian Vicol, născut la 09.05.1943, în localitatea Țuțcani, județul Vaslui, este absolvent al Facultății de Filologie din cadrul Universității din București. Din 1983 este membru marcant al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, precum și președinte al Societății Scriitorilor C. Negri din România cu sediul în Galați. A fost profesor, gazetar, mentor cultural.

De la debutul său în poezie, care s-a realizat în anul 1968, la revista „Amfiteatru” și pâna în zilele noastre, s-a dovedit a fi un neobosit promotor al culturii naționale, sprijinind și încurajând și tinerele talente.

A publicat peste 20 volume de poezii, dintre care, amintim: Harfele grâului, 1976, Ed. Eminescu (debut prin concurs), Edena, 1980, Ed. Junimea, Vânătoarea nocturnă, 1981, Ed. Eminescu, Lacrima învingătorului, 1984, Ed. Junimea, Daimonia, 1996, Ed. Geneze; Sunt putred de tine, 1998, Ed. Eminescu, Domnișoara Cucuta, 2001, Ed. Cartea Românească, Clipa tăind subțire hohotul zăpezii, 2003, Ed. Junimea.

A avut fructuoase colaborări cu reviste, publicații prestigioase, precum: „Convorbiri literare”, „Luceafărul”, „Contemporanul”, „România literară”, „Ateneu”, „Cronica”, „Dacia literară”, „Poesis”, „Viață românească”, „Bucovina literară”.

Din anul 2020 este fondator și realizator al revistei de cultură Porto-Franco și al festivalurilor naționale Costache Conachi, Grigore Hagiu și Hortensia Papadat-Bengescu.

Despre opera sa au scris în reviste sau în volume de critică și istorie literară, precum și în dicționare de profil: Al. Piru, Mihai Cimpoi, Laurențiu Ulici, Vasile Spiridon, Liviu Grăsoiu, Ana Dobre, Constantin Trandafir, Cristian Livescu, Ioan Holban, Marian Popa, Aurel Șașu, Constantin Cubleșan, Radu G. Țeposu și mulți alții. A primit și titlul, printre altele, de POET al IAȘULUI.

În pleiada de volume de poezii semnate Sterian Vicol, găsim abordate, într-un stil inconfundabil, aproape toate temele pământului; chiar și unele pe care nu le regăsim în alte opere.

Dacă ne referim la volumul de poezii „Arca lui Sterian. Memoria lui Femios”, acesta ne deconspira un Sterian Vicol deosebit de sensibil, care-și mărturisește dragostea pentru semeni, pentru părinți și bunici, soție, rude, colegi și prieteni de condei; dedică poezii poeților pe care-i are în preajmă, în anturajul său și nu numai, precum: Ana Blandiana, Nichita Stănescu, A.G.Secară, Nelu Stamate, Lucia Ovezea, Mihai Cimpoi, Lina și Theodor Codreanu, Maria Mănucă, Eugen Uricaru, Rodica Iacomi Tighici, Săndel Stamate, Daniela și Constantin Gumann, George Coca, Marcel Miron, Florin Buciuleac, Pasolini, Esenin. Lasă în acest volum frânturi de suflet, un semn al trecerii sale, al prieteniei, al acceptării destinului.

Arca lui Sterian Vicol este de fapt o arcă a prieteniei, în care autorul își expune aprecierea, dragostea, considerația pentru persoane importante din viața sa, care au lăsat amprente ale trecerii lor prin viața tumultoasă a scriitorului. Dovadă stau sălile arhipline de scriitori care aleg să-i fie alături la lansări, ceea ce s-a întâmplat și la lansarea celui mai recent volum de poezii, menționat anterior, la Tecuci. De data aceasta, a fost vorba de scriitorii: Tase Dănăila, Dan Vița, Violeta Daniela Mîndru, Vasile Ghica, ziaristul Iancu Aizic (toți, tecuceni), Săndel Stamate (Liești), Constantin Oancă (Corod), Mioara Baciu (Galați) și mulți alții)

Criticul literar Constantin Oancă a prezentat arca lui Sterian Vicol drept „o metaforă a destinului omului, menită să-l treacă pe acesta dincolo de granițele acestei lumi”.

Săndel Stamate a motivat expresionismul și romantismul operei literare a lui Sterian Vicol, care este plină de culoare, asemănându-l pe acesta cu Blaga, afirmând că își ia culorile „din apă, din dulci otrăvuri și din vânt”!

O prezență aparte la lansarea de carte a fost Vasile Ghica, organizatorul longevivului Festival Internațional al aforismului, care a impresionat prin alocuțiunea sa.

A fost un regal de poezie veritabilă, de călătorie pe arca prieteniei, prin scriitură de calitate, pe care o lasă moștenire Sterian Vicol!

Scriitorii sunt, de fapt, privilegiații care pot călători pe pământ, pe ape, sub ape, în înaltul cerului și al gândului, este de părere Constantin Oancă!

A fost, este și va fi un privilegiu să te poți afla în și să poți călători cu arca lui Sterian Vicol!

Se lasă ghidat și îmbărbătat de îndemnul prietenului său Ioanid Romanescu: „Trăiască poezia și mării visători! „. Iubește viața, tot ce-l înconjoară, respectă, susține, promovează talente.

Este o persoană că „arde” mereu, așa cum susține el însuși, motiv pentru care, parafrazându-l pe Charles Bodelaire cu „Oh, l’albsence, le moins clement de tous le maux”, este imperios necesar să continue să „ardă” pentru sine și pentru ceilalți!

„Să treci și să rămâi – iată enigma trăirii unui om”, titlul care reprezintă, de fapt, sfatul tatălui dat lui Terian-fiul.

Dacă ceea ce lăsăm în urma noastră, rămâne, atunci dezlegăm enigma vieții pe pământ!

 

 

Tagged: