LECȚIE DE ISTORIE ȘI ROMANTISM LA SALONUL CULTURAL „ARMONII DE TOAMNĂ” AL C.A.R.P. DIN GALAȚI Preotul Ionel Rusu: Sebastian Golomoz este ”un Adam căzut din rai, un romantic, care, prin poezia sa, va salva lumea”.

Spread the love

Loading

ȚIE

Autor: Mioara Baciu, membru UZPR

Moderatorul evenimentului de marți, 14 noiembrie a.c., profesorul Ghiță Nazare a anunțat, cu vădită bucurie, în cadrul Salonului Cultural Armonii de toamnă al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, faptul că poezia, proza și arta își vor da mâna pe aleile fascinante ale toamnei.

Astfel, Carmen Crăciun, pictor gălățean, a fost invitată să decodifice semnificația tablourilor sale, prilej cu care, aceasta a invederat că „suntem frunze, dar nu suntem în vânt, atât timp cât suntem învăluiți de iubire, sărut, flori, crâng, lac, speranță”, valori zugrăvite cu măiestrie în tablourile prezentate publicului.

Poetul Sebastian Golomoz  (licențiat în drept și administrație publică, consilier juridic în cadrul unui cabinet notarial și prezentator TV), caracterizat drept un „romantic incurabil”, și-a prezentat volumul de poezii intitulat „Aura lui Sebastian”.

Sebastian Golomoz se autodefinește în proaspăt lansatul său volum de poezii “Aura lui Sebastian”, drept „poet în orice secundă, jurist când merge la serviciu și bucătar de duminică”, făcând din speranțe “cele mai nobile săli de așteptare”. Speranța este cea care-l asigură că fericirea se va “pietăna într-o zi” și “în oglinda” sa. Lucru care, se pare s-a și întâmplat. Pentru că, se află la al șaselea volum de poezii, iar sala Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galați a fost arhiplină. Responsabil, bineînțeles, este si profesionistul moderator Ghiță Nazare, care adună în jurul său, la fiecare strigare, elita scriitorilor, criticilor literari, profesorilor de limbă română, din Galați și nu numai.
Pentru Sebastian, poezia înseamnă dragoste și dragostea este, evident, poezie.
În poezia sa „exaltă dragostea și căutarea de sine”, ne asigură (pe coperta IV a cărții) Horia Gârbea, mai marele poeților.

Referindu-se la poetul Sebastian Golomoz, profesor universitar dr. Alina Cheșcă l-a caracterizat pe acesta drept “un romantic, un nostalgic, un trubadur al lumii noastre, ce vine din alte lumi, încercând să se adapteze noii lumi; vine din lumea poeziei și a iubirii; se oglindește exact așa cum îi este sufletul, plin de visuri; un vis ce-i asigură, nu doar suprviețuirea, ci și trăirea autentică”. A continuat afirmând: ”trăiește în zodia iubirii, pe care-o oglindește-n vers. La Sebastian nu există poezie făra iubire și iubire fără poezie.”
Ținând cont de afirmațiile doamnei profesor, Sebastian Golomoz a ținut să precizeze că a grupat cele 69 poezii în trei capitole sugestive (Berlin interior, Feline mozartiene si Aura lui Sebastian) și a asigurat auditoriul că “va rămâne un romantic”, explicând că „a iubi, înseamnă să nu te grăbești”.

Dintre numele sonore ale literaturii române care au semnat referințe critice la creațiile lui Sebastian Golomoz se numără: Daniel Corbu, Daniel Marian, Adi Secară, Petre Rău, Cezarina Adamescu, Vasile Leonte, Valeriu Valegvi, Alina Beatrice Cheșcă si mulți alții.

Scriitorul Valeriu Valegvi, prezent la lansarea de carte a conchis că Sebastian Golomoz este “un tânăr, foarte convins de misia sa, fiind unul dintre cei mai spectaculoși poeți din Romănia de azi“.

Criticul literar Vasile Leonte a dezvăluit că titlul volumului de poezii “i-a inspirit temeri”, în sensul ca acesta ar putea fi un “dosar pentru trecerea la canonizare”. A descoperit totuși, o carte despre sine si despre cei din jurul poetului, un  volum de poezii, în care poetul trăieste bucuria actului cultural, bucuria de a se exprima, de a scrie, de a se destăinui în fața cititorilor.

Cel de-al doilea autor, Petru Todoran și-a lansat volumul II intititulat “Lungul drum al răbdării spre întelepciune”, în care a descris “adevărul istoric al descălecării Molodovei”, viețile lui Mircea cel Bătrân si a lui Alexandru cel Bun, care au marcat “anii de temelie al întelepciunii românești”.

Vasile Leonte a ținut să precizeze că apreciază capacitatea lui Petru Todoran de a trece dincolo de adevarul istoric, dincolo de răceală, de obiectivitate, către faptele din viață.

Gheorghe Avieriței a adresat felicitări pentru frumoasa îndeletnicire și tablourile expuse, pictoriței Carmen Crăciun, subliniind faptul că poezia lui Sebastian Golomoz este “o terapie care prelungește viața”, iar pe Petru Todoran îl vede ca pe “nepotul lui Cantemir”.

”Zgândărit” în sens pozitiv de poezia lui Sebastian Golomoz, inginerul Pică Ștefan a mărturisit că a citi toate cărțile lui Petru Todoran, care ”are o scriere cursivă, se documentează foarte bine și împletește foarte bine adevărul cu ficțiunea”.

Volumul de poezii ”Aura lui Sebastian” a fost văzut de către Nicolae Leonte drept ”un progress evident al lirismului, un salt evident, rezultatele obținute fiind impresionante”. Referindu-se la cartea lui Petru Todoran, Nicolae Leonte a afirmat că apreciază forma inedită a romanului, a cărui temă dominantă este reconstituirea istoriei naționale, felul în care acesta și-a construit volumul, îmbinând rigoarea adevărului istoric cu fantezia povestirii. ”Dând amploare unui trecut adânc înfipt în negurile istoriei”, l-a asemănat pe autor cu Cezar Petrescu, cu Mihail Sadoveanu.

Preotul Ionel Rusu, prezent la activitatea culturală, a apreciat că Sebastian Golomoz este ”un Adam căzut din rai, un romantic, care, prin poezia sa, va salva lumea”, iar Petru Todoran este ”un apostol al românismului authentic, un clopotar care bate la poartă să nu ne uităm înaintașii, care au știut să-și iubească țara”.

Recitalurile poetice realizate de catre elevi ai Colegiului National Costache Negri din Galați si momentul muzical al Titianei Bumbaru, precum și alte alocuțiuni ale invitaților, au adus un pus de culoare atmosferei incendiare de la Salonul cultural Armonii de toamnă.

 

Tagged: