Interviu realizat de preot Ionel Rusu, membru UZPR
Ionel Rusu: Stimată doamnă Laura Lavric, ați venit pentru prima oară la Umbrărești?
Laura Lavric: Pentru a doua oară și nu ultima.
I. R.: Din ce parte a țării ați răsărit?
L. L. : Din frumoasa și dulcea Bucovina. Satul Costișa, comuna Frătăuții Noi, județul Suceava, pe malul râului Suceava.
I. R.: Cum ați regăsit Umbrăreștiul a doua oară?
L. L.: L-am găsit schimbat în bine. Oamenii au rămas gospodari cu case deosebit de frumoase.
I. R.: Ce aveți în repertoriu pentru publicul umbrăreștean?
L. L.: Am cântece populare noi, plus surpriza momentului. Voi cânta în duet cu fiul meu. Eu „dulriuesc”, adică în loc de lalalala, mândra mea, draga mea, am devenit mentor în „dulruit”, fiind supranumită de regretatul Tudor Vornicu „trompetița Moldovei”.
I. R.: De când cântați folclor?
L. L.: În Bucovina m-am trezit cu cântecul popular. Pănă ce eram pe cale sa devin cântăreață, vreo 10 ani am învățat cântece de la flăcăii din sat și eram foarte atentă. Pe urmă a fost o minune a satului când niște băieți au adus un patefon, iar oamenii erau foarte impresionați. Atunci nici nu era lumină electrică.
I. R.: Ați avut o activitate folclorică bogată până astăzi?
L. L.: Da. Am absolvit liceul la Rădăuți și am fost selectată pentru o emisiune națională de folclor numită „Dialog la Distanță”.
I. R.: Sunteți din genă interpretă populară?
L. L.: Mama mea, sora mea au cântat. Eu cânt cântece nu numai din satul natal, ci din toată regiunea Sucevei. Prin căsătorie am stat la Botoșani și am concertat cu orchestra populară „Rapsozii Botoșanilor” și am cules „Sârba din Flămânzi” și „Jocul Ițelor din Vorona”.
I. R.: Ați urcat pe alte scene de anvergură?
L. L.: Da. Pe mari scene din România, din America, Africa și Europa.
I. R.: Cum simțiți publicul?
L. L.: De cum apar pe scenă îmi dau seama că le place ceea ce le prezint. Reușesc prin cântecele mele să-i atrag și să-i scot din ale lor gânduri. Sunt artiști profesioniști, dar nu toți reușesc să captiveze publicul. Școala pe care mi-a dat-o Dumnezeu și școala pe care am frecventat-o prin experiență m-au ajutat enorm.
I. R.: Cum v-ați gândit să vă încheiați cariera artistică?
L. L.: La o televiziune m-au întrebat cum o să sfârșesc? Prin somn. Până la urmă se va încheia totul cu bine după cum va vrea Dumnezeu.