În India se construiește Arca lui Noe

Spread the love

Loading

article-2753211-214E183B00000578-854 636x382

În India se construiește o replică a arcei biblice, care urmează  instrucțiunile vechi de 4000 de ani, descoperite pe o tabliță cu scriere cunieformă, descoperită în ruinele Babilonului. Vasul nu păstrează proporția din proiectul de pe tăblița de lut și are o mărime de aproximativ o cincime din dimensiunea pe care ar fi avut-o Arca lui Noe.  Această arcă e construită cu tehnici tradiționale și materiale din India.  În ciuda părerilor contra a unor experți, o echipă de muncitori a construit o replică la scară mai mică a Arcei, în provincial Kerala, India de sud-vest.

 

Constructorii  s-au folosit doar de bambus și stuf și au lucrat  așa cum oamenii ar fi făcut acum 4000 de ani. Echipa care construiește Arca a spus că cea mai grea parte a construcției a fost acoperirea exteriorului și interiorului vasului cu bitum lipicios, necesar pentru a păstra etanșitatea.

Tableta cu descrierea Arcei au fost descoperită în Orientul Mijlociu, de Leonard Simmons, care era un pasionat arheolog în timp ce era ofițer în aviația britanică, fiind detașat în Irak  între  anii 1945 – 1948. Tablița de lut a rămas la fiul său Douglas, care a oferit-o  lui Finkel, pentru a o traduce. Acum tableta este expusă la British Museum.

Dr. Irving Finkel, de la British Museum, a declarat că o versiune la scară redusă a arcei este suficient de mare pentru a găzdui câteva perechi de animale. El a zguduit lumea științifică, anul trecut, cu teoria sa controversată, prin care încerca să demonstreze că Arca lui Noe era rotundă și construită din stuf.

Finkel a lucrat timp de 20 ani la descifrarea tăbliței și susține că este  prima menționare a celebrei povești a lui Noe, mai veche decât Biblia. Conform scrierii vechi de 4.000 de ani, Arca lui Noe a fost o barcă din nuiele, mare cât a șase autobuze, și avea două nivele. O casă mare pe punte și spațiu pentru animale, împărțit sub punte. 

Textul îl descrie pe Dumnezeu care vorbește cu Atram-hasis, un rege sumerian, care în această poveste are rolul lui Noe. Acest Noe sumerian primește ordin de la Dumnezeu:  “Distruge casa ta și construiește o barcă și salvează-ți  viața! Barca pe care o vei construi să aibă o lungime egală cu lățimea”.

Dr. Finkel descrie textul ca fiind un  „manual de construcție detaliat pentru construcția unei arce” și susține că ambarcațiunea original a fost construită folosindu-se frânghii și stuf îmbibate cu bitum. Tableta mai precizează că Arca avea laturi construite pe 30 de coaste, care erau susținute de 3.600 de stâlpi, acoperiți cu un strat gros de bitum.

Dr. Finkel a declarat că povestea cu Arca lui Noe la început a fost o narațiune orală despre un potop, care ar fi făcut mare prăpăd în regiune. Poetul care a scris mai târziu tăblița s-a inspirat pentru forma  corabiei lui Noe din ceea ce vedea plutind de-a lungul fluviilor Eufrat și Tigru. Bărcile din frânghii și stuf erau numite coracles și erau singurele ambarcațiuni în acele vremuri.  Coracles erau ambarcațiuni eficiente, realizate din bambus, lemn și bitum, care transporta două – trei persoane.

Expertii contra susțin că Arca lui Noe ar fi avut jumătate din dimensiunea unui teren de fotbal și frânghia folosită ar fi putut acoperi distanța de la Edinburgh la Londra.

Sursa: dailymail.co.uk

{gallery}arcaluinoeinindia{/gallery}