Peste 100 de cutremure în Galați, în ultimele două săptămâni. Clarvăzătoarea Doina Ionel, s-a băgat în seamă, și spune că se apropie un mare cutremur şi că până la sfârşitul iernii, în România, va fi un seism de peste 7 grade pe scara Richter.
De o săptămână, judeţul Galaţi este zguduit zi de zi de cutremure de suprafaţă, din ce în ce mai puternice. Cel mai afectat este satul Izvoarele, unde casele au început să se crape, iar localnicii au constatat că seismele sunt însoţite de zgomote stranii, înspăimântătoare, a căror origine a rămas necunoscută.
Din ziua de 23 septembrie și până acum, în zona seismic Galați au avut loc peste 100 de cutremure. Cutremurul cu magnitudinea cea mai mare – 3.9 – s-a produs pe data de 29.09.2013 la ora 18:10:51. Cutremurul a fost simțit în localitățile din apropierea epicentrelor și până la Galați (17 km) si Brăila (27 km).
Cei mai afectați de aceste cutremure sun locuitorii din satul Izvoarele. Sătenii sunt terorizați de frecvența cutremurelor și vuetul care se aude din adâncuri.
Teorii și speculații despre natura cutremurelor
O anumită parte a presei speculează și prezintă tot felul de teorii care deocamdată nu pot fi verificate. La răspândirea acestor teorii mai contribuie și tot felul de specialiști apăruți peste noapte. Două dintre aceste teorii au creat dezbateri aprinse în mai multe televiziuni. Prima se referă la inundațiile de la începutul lunii septembrie și a doua că în zonă au loc exploatări petroliere și exploatări ale gazelor de șist.
Oamenii de frică stau mai mult în stradă
La Galaţi, oamenii speriați și exasperaţi de seria de cutremure care afectează regiunea de peste 11 zile stau mai mult în stradă. Seismele le-au avariat deja grav multe case și nu mai știu ce să facă.
Câțiva zeci de localnici din satul gălăţean Izvoarele au blocat joi (3 septembrie 2013) în semn de protest, timp de o oră, drumul judeţean 255, care face legătura între sat şi DN 25. La intervenţia poliţiştilor din comună, drumul a fost deblocat, manifestaţia continuând pe marginea acestuia.
De joi după amiază, o echipă de specialişti ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă s-a deplasat în localităţile din Galaţi pentru a consilia populaţia şi autorităţile locale.
Aceste cutremure sunt ieșite din comun
Seismologii spun că activitatea din zonă este ieşită din comun, dar cauzele sunt unele naturale: ar fi vorba despre o descărcare de energie tectonică în avalanşă, apreciază directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Mircea Radulian. „Cred că nu va mai dura mult această desfăşurare în domino, pentru că zona nu este capabilă de eliberări de energie atât de mari”, a declarat specialistul la Digi24. „Puţin ne-a surprins şi pe noi, recunosc, (activitatea seismică) se prelungeşte foarte mult şi are şi un caracter mai complex decât l-am bănuit. La o asemenea amploare a mişcării, nu putem să punem în discuţii efecte datorate ploii sau extracţii petroliere”, subliniază directorul ştiinţific INFP.
Cutremure în Galați și nu în Vrancea
„În perioada asta, de când sunt cutremure în Galaţi, n-a fost nici un cutremur în Vrancea. Părerea mea e că nu putem neglija şi o legătură între cele două zone, nu sunt compet decuplate. E o legătură”, afirmă Mircea Radulian.
Şefa Colectivului de Studii Teluricomagnetice şi Bioseismice, dr. Iren Adelina Moldovan, susţine că mişcarea seismică din zona Izvoarele îi sperie şi pe cercetători. „Ne temem de alunecări de teren”, spune experta în seismologie, pentru ziarul Viaţa Liberă Galaţi.
Este normal ca seismele produse la Galaţi să fie însoţite de zgomote
Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, spune că este normal ca seismele produse la Galaţi să fie însoţite de zgomote şi că se poate întâmpla ca o pungă de gaze „să scape” în pânza freatică, fără a fi vreun pericol. Ionescu a a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că acolo unde la suprafaţă sunt exploatări de gaze, se poate întâmpla „să scape” o pungă în pânza freatică şi să miroasă apa a sulf, aşa cum au reclamat oamenii din zona afectată. El a precizat însă că nu este un fenomen periculos.
Directorul general al INFP a mai spus că instituţia a mai instalat, în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negreşti din Galaţi, pe lângă cele trei staţii seismice portabile montate vineri pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi. Totodată, echipe de specialişti de la INFP merg la faţa locului în această perioadă, iar joi la Izvoarele a fost şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) Ion Burlui, în zonă fiind mobilizaţi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, pentru a interveni în caz de nevoie pentru evacuarea oamenilor, potabilizarea apei şi alte acţiuni.
Apa din fântini nu e poate bea, este infectată
Oamenii au încheiat protestul după ce autorităţile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la Institutul de Fizică a Pământului, care va rămâne acolo pentru o perioadă şi care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicaţii.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a avertizat miercuri că apa din fântânile aflate în localitatea Izvoarele nu este potabilă, iar populaţia trebuie să evite consumul acesteia. În această situaţie, autorităţile au dispus distribuirea de apă potabilă îmbuteliată către populaţia afectată.
Ce spune o clarvăzătoare celebră?
Nu numai oamenii de știință s-au implicat să explice fenomenul, ci și o renumită clarvăzătoarea Doina Ionel, s-a băgat în seamă, și spune că se apropie un mare cutremur şi că până la sfârşitul iernii, în România, va fi un seism de peste 7 grade pe scara Richter.
„Saptamana trecuta, joi, am primit informatii. Cutremurul va fi mare, va avea in jur de 7, 8 si se va intampla in perioada urmatoare, fie pana la sfarsitul anului, fie pana in primavara. Oricum, va fi iarna, intre orele 3 si 5 dimineata. Am vazut clar. E foarte aproape, il simt cu corpul. Punctele critice vor fi Vrancea, Galati, Buzau si Bucuresti. Unda se duce apoi la deal, spre Moldova si va ajunge pana in Ucraina. Vor fi foarte multe victime. Blocuri intregi din centrul Capitalei vor cadea. Va fi un dezastru. Nu spun asta ca sa sperii lumea, ci ca sa o previn. Vestul tarii va fi protejat”, a marturisit Doina Ionel pentru click.ro.
Clarvazatoarea a mai prezis cutremurul devastator din 19 mai 2012 din nord-estul Italiei, seismele din Noua Zeelenda, divorțul Andreei Marin de Ștefan Banică jr. și marile proteste de stradă din Piața Universității.
Mereu au fost cutremure aici
Pe de altă parte specialiștii declară: “Mereu au fost cutremure aici, numai că au avut o intensitate mică, dar zona este cunoscută ca având activitate seismică încă din anul 1887. Acum, intensitatea lor este ceva mai mare, iar oamenii deja sunt speriaţi”.
“Vor veni alţi doi specialişti care vor rămâne în comună timp de zece zile şi care vor monitoriza la faţa locului ce se întâmplă, după care vor vorbi cu oamenii. Astfel, sperăm ca oamenii să se mai liniştească. Mai putem să le transmitem oamenilor că şi problema apei este sub control. Apa din fântâni este potabilă, doar în câteva puţuri de adâncime nu este, dar acolo se clorinează. Avem surse de apă potabilă la şcoală, avem opt tone de apă minerală, mai avem o cisternă de zece tone cu apă potabilă care circulă prin sat pentru animale şi avem şi o staţie de potabilizare. Deci, dacă nu ar fi aceste seisme, viaţa ar putea intra în normal’, a spus şi primarul Ion Neculau.
Localnicii din izvoarele nu au încredere în specialiști
Totuşi, în lipsa unor concluzii clare, oamenii îşi menţin teoriile proprii despre cauza cutremurelor, iar explicaţiile specialistului potrivit cărora în zonă s-au înregistrat mereu seisme nu doar că nu i-au liniştit pe localnici, ci chiar i-au contrariat.
“Da de unde cutremure la noi? Păi dacă erau cutremure, mai făceam noi case aici? Nu au fost domnule, aaa, cele mari, da, în 1977 sau în ’86, dar în rest nu au fost cutremure. Ce, astea sunt explicaţii? Cum să ne liniştească aşa explicaţii? Noi vrem un răspuns concret, să ne spună de la ce sunt aceste cutremure, care este cauza”, spune un sătean, Tudorel Stroia. Soţia lui, Elisabeta, nu se mai opreşte din plâns de două săptămâni: “Mor de frică, dorm îmbrăcată, să fug din casă”.
Oamenii se uită cu jale la crăpăturile din casă şi se întreabă: “Dacă e vorba să ne evacueze, unde ne ducem, că avem acareturi, agoniseala noastră? Că statul îţi dă un loc unde să stai tu, dar animalele, agoniseala noastră?”.
Sătenii din izvoarele vor concluzii clare
Până când specialiştii nu vor prezenta nişte concluzii clare despre motivul cutremurelor, sătenii îşi menţin propriile teorii: “De la ape este, a inundat şi acum se retrag apele pe sub pământ, de-aia bubuie şi fierbe… Se surpă!”, spun unii, în timp ce alţii rămân la părerea că “tot de la Schela vine totul! Acolo cică aduce apă sărată şi injectează şi apa se duce unde îi permite pământul, vine către noi… Nu aţi văzut că de ieri, de când am tot spus noi de sonde, am auzit că ceva s-a oprit la Schela, o sondă şi, uite, nu a mai fost nici un cutremur azi-noapte!”, a spus un alt sătean, Ionel Petrea.
Cutremure multiple în Spania.
La origine stă o instalație submarină de stocare a gazelor
O instalație submarină de stocare a gazelor pare să se afle la originea zecilor de cutremure care au afectat coasta de nord-est a Spaniei în ultimele două zile. Informația a fost emisă chiar de către guvernul spaniol, potrivit AFP.
„Se pare că există o legătură directă între injecţia de gaze în acest rezervor subteran situat la 22 de kilometri de coaste şi microseismele produse în cursul ultimelor 15 zile”, a declarat ministrul Industriei, José Manuel Soria.
Aproximativ 20 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 1,1 și 4,1 s-au produs începând de miercuri dimineață. Mai mult, începând cu 13 septembrie, în zonă au fost înregistrate peste 300 de cutremure, în condițiile în care zona nu este una cu activitate seismică.
Începând de la 16 septembrie, societatea spaniolă Escal UGS, care exploatează complexul numit Proiectul Castor, a încetat injecţiile de gaze în rezervor, după care Guvernul a hotărât să oprească întreaga activitate.
Proiectul Castor a permis transformarea unui fost puţ petrolier, aflat la adâncime de peste 1.700 de metri sub nivelul mării, într-un rezervor de gaze naturale capabil să poată înmagazina echivalentul nevoilor pe trei luni ale regiunii Valencia, care numără peste cinci milioane de locuitori.
Cutremurele din Galați, fenomen produs de mâna omului. Acolo sunt activități ilicite de foraj
Specialistul în tehnologii neconvenționale Emil Străinu lansează o ipoteză uimitoare cu privire la zecile de cutremure înregistrate în ultimele săptămâni în comuna Izvoarele din județul Galați. Expertul susține că mișcările tectonice au fost provocate de mâna omului, prin activități ilegale de foraj, care nu au respectat normele de protecție a mediului.
„Am impresia că trebuie extinsă cercetarea și la zonele împrejmuitoare, înspre județul Vaslui, Bacău, pentru că acolo avem exploatări atât de gaze, cât și de petrol. Mai ales că au ieșit acele substanțe care au stricat calitatea apei. Se pare că fac parte din substanțele de injecție care sunt folosite la sonde. Undeva în zonă, spre nord, s-au făcut și niște sondări legate de scoaterea gazelor de șist prin fracturare hidraulică, care se realizează tot prin injecție de substanțe, la presiuni foarte mari”, a declarat Emil Străinu, pentru emisiunea „România, acum”, de pe B1 TV.
Acesta spune că o posibilă cauză a cutremurelor repetate poate fi și creșterea nivelului apei în Lacul Brateș, care exercită o presiune mare asupra apelor freatice.
„Trebuie luat în calcul și creșterea nivelului apei în Lacul Brațeș, care poate crea o presiune mare asupra apelor freatice și asupra apelor de mare adâncime, care pot ridica diverse resturi subterane la suprafață. Acolo avem un strat subteran care niște calități plastice deosebite și emanarea gazelor provoacă acele sunete deosebite. Se ejectează din pământ cantități importante de gaze”, a mai spus specialistul.
Bazându-se pe cazuistica din lume și pe cunoștințele sale, expertul spune că cel mai probabil este vorba despre o eroare umană.
„Cred că este o scăpare tehnologică undeva și dacă se va întretupe brusc, înseamnă că cineva a întrerupt aceste activități care poate nu au respectat baremele științifice de protecție a mediului. Prin cazuistica din lume și prin ceea ce am citit, este un fenomen produs de mâna omului. Este evident că sunt activități ilicite de foraj”, a concluzionat Emil Străinu.
De vină ar putea fi Lacul Brateş
O altă ipoteză ar fi creşterea cantităţii de apă în Lacul Brateş, situat în zona cu pricina, având o suprafaţă de 24 de kilometri pătraţi. “E posibil ca greutatea lacului, umflat de apele viiturilor, să preseze asupra scoarţei şi să producă seisme de suprafaţă. Aşa ceva s-a întâmplat în nordul Chinei după construirea unui mare baraj hidroelectric”,ne – a spus inginerul de foraje petroliere Septimiu Seiceanu.
O altă ipoteză e iniţierea exploatărilor petroliere care presupun fracturarea hidraulică – cum ar fi gazele de şist, dar nu numai – de pe urma cărora apar, indirect, astfel de cutremure de mică intensitate, la adâncime de 5-10 km. “E foarte posibil să fie vorba despre fracturarea hidraulică, aceasta fragilizând solul, iar consecinţele pot fi foarte periculoase. Exemplu: cutremurul de pământ din Maule, statul Chile, din februarie 2010, cu o magnitudine de 8,8 pe scara Richter, a declanşat, 16 ore mai târziu, un seism de 4,4 în Oklahoma, în situl zonei de exploatare a gazului de şist Wuilzeta. Această descoperire, publicată la 11 iulie, în revista Science, a fost făcută de cercetători de la laboratoarele seismice de la Universitatea Columbia”, a declarat generalul Emil Străinu (foto), specialist în geofizică. În ceea ce priveşte sunetele care însoţesc aceste cutremure, până acum nu există nici o explicaţie, nici măcar aproximativă.
Concluzii
Ce se v-a întâmpla mai departe vom vedea. Cert este un singur lucru, o mare parte din mass-media nu informează, speculează și nu m-aș mira dacă nu ar pune vina pe premier pentru inundațiile și cutremurele din județul Galați.
{gallery}cutremuregalati{/gallery}
Sursa: cotidianul.ro, digi24.ro, realitatea.net, romaniatv.net, click.ro, financiarul.ro, financiarul.ro, libertatea.ro, b1.ro.