Prin noul Cod Penal care va intra în vigoare la 1 februarie 2014, practicarea prostituţiei în România nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie, astfel că amenzile vor continua să curgă.
Noul Cod penal românesc: prostituţia nu mai e incriminată, ci doar proxenetismul
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, de la 1 februarie 2014, prostituţia nu mai este incriminată, ci doar proxenetismul şi traficul de persoane în scopul exploatării sexuale.
Psiholog: Trei sferturi dintre victimele traficului de carne vie sunt minori
Franţa a decis recent amendarea celor care solicită şi plătesc pentru servicii sexuale. Germania, în schimb, a devenit un paradis sexual odată cu legalizarea prostituţiei, multe dintre prostitiuate fiind romance. Unele dintre ele ajung acolo fără voia lor, prin intermediul reţelelor de trafic de persoane.
Reţelele de trafic de persoane au racolat în scopul exploatării sexuale, în ultimii trei ani, persoane, în principal, din judeţele Dolj, Iaşi, Olt, Timiş, Botoşani, Argeş, Constanţa, Braşov, Suceava, Arad Galaţi şi Mureş. De altfel, aceste judeţe sunt şi în topul sclaviei sexuale. Principalele destinaţii în afara graniţelor ale persoanelor traficate în scopul exploatării sexuale sunt Italia, Germania, Spania sau Marea Britanie.
Prostituţie pe o ciorbă
Prostituatele şi victimele traficului de persoane în scopul exploatării sexuale ajung în această situaţie, potrivit specialiştilor, ca urmare a faptului că provin din familii dezorganizate sau sunt orfane, abandonate, sărăcia fiind abia pe locul doi.
“20% dintre prostituate au trecut pe la casa de copii. Acest procent este semnificativ. Ele nu au avut familii şi nici resurse materiale, dar şi sufleteşti. Singuri în lume, asta a fost calea de supravieţuire a lor”, afirmă Monica Dan, psiholog coordonator în cadrul Asociaţiei Române Anti-SIDA.
Obligate de cineva sau nu, în Bucureşti, tinerele se prostituează şi pentru o mâncare caldă, în zona Gării de Nord, ajungând ca pe străzile din centrul Capitalei să ceară pentru un serviciu sexual şi 50 – 60 de lei.
Revenind la situaţia traficului de persoane, Iana Matei, inamicul “peştilor”, vorbeşte de cazuri grave cu care s-a confruntat şi care au fost mediatizate intens: “La copii, am avut cazuri când ei au fost recrutaţi din centrele de plasament de către asistenţi. Copiilor le erau puse droguri în băutură, violaţi şi aşa ajungeau să fie exploataţi. Băieţii mai purtau şi stigmatul apoi că sunt homosexuali. De asemenea, de regulă, acolo unde se fac recrutări în masă există o înţelegere între poliţişti şi traficanţi. Aici mă refer la poliţiştii de ordine publică sau alte structuri, nu cei de la crimă organizată şi antitrafic. Întotdeauna când am avut o gaură neagră de unde se recrutau, la câtva timp a apărut şi informaţia că cineva din cadrul poliţiei proteja”, mai spune ea. Un astfel de caz a ieşit la iveală luna trecută, când un poliţist, fost angajat al SRI, a fost arestat preventiv după ce procurorii DIICOT l-au acuzat că a racolat minore pe care le-a exploatat sexual pe raza municipiului Iaşi.
Fetiţă de şapte ani, vândută într-un hotel de top din Capitală
Cea mai mică victimă traficată pentru sex a fost o fetiţă în vârstă de nouă ani pe care Iana Matei a cunoscut-o în urmă cu mai puţin de un an. “Mama ei fusese dusă în Spania şi era controlată prin fiica ei care rămăsese în ţară. Şi pentru că mama a fugit, traficantul a pus mâna pe copilă, a apucat să o violeze şi urma să îi aducă clienţi. Ştiu că a fost un apel la 112 la unul dintre cele mai mari hoteluri de cinci stele din Capitală, cred că un turist american a sunat înnebunit, că nu înţelegea în ce ţară a ajuns. Traficanţii se duc prin hoteluri, au metodele lor de recrutare a clienţilor. El (americanul n.r.) ca să scape de traficanţi le-a spus că vrea una mai tânără, şi atunci traficantul a venit cu o fetiţă de şapte ani. Spre norocul nostru, turistul a sunat la 112, dacă era pedofil nu mai ştiam că avem copii de şapte şi nouă ani vânduţi în hoteluri mari din Capitală”, afirmă Iana Matei.
Preţurile pentru care victimele traficului de persoane sunt vândute de câtre şefii reţelelor încep de la câţiva zeci de lei şi ajung şi la câteva zeci de mii de euro, în cazul minorilor. “Am avut o fată din Moldova care a fost vândută cu 30 de lei. Fusese exploatată foarte mult, devenise inertă şi peştele a spus a considerat probabil că nu o poate da degeaba”.
Legalizarea prostituţiei, un subiect destul de controversat în ţara noastră, nu este văzută ca o soluţie salvatoare de către ONG-urile care se ocupă de victimele traficului de persoane şi ale prostituţiei.
“Legalizarea sau abolirea prostituţiei este irelevantă pentru traficul de persoane. Pedepsirea clientului sau înăsprirea legilor referitore la migraţie sunt irelevante pentru traficul de persoane. Traficul de persoane este crimă organizată, cineva o organizează, el îşi recrutează şi client şi victimă. Întotdeauna vor găsi portiţă. Fete din Constanţa au fost duse să facă prostituţie în Suedia, care pedepseşte grav clienţii”, mai spune Iana Matei.
O formă de prostituţie mascată şi care a luat amploare foarte mult în ultimii ani sunt saloanele de masaj erotic, în fiecare oraş din România existând cel puţin unul. “Hai să ne uităm unde se duc banii din saloanele de masaj. Ne e frică de ce se ascunde dincolo. În orice loc am parcat din Bucureşti, am găsit în parbrizul maşinii cel puţin trei anunţuri de servicii de masaj erotic, cu ce vrei tu. Plus cu numere de telefon, că vin ei şi te iau de la hotel. Dacă te duci în orice recepţie a unui hotel din Bucureşti, găseşti astfel de oferte. Asta este emblema noastră, toată lumea care vine sesizează reclamele făcute dechis acestor bordeluri, că astea sunt”.
Prostituţia şi economia
Monica Dan, psiholog coordonator în cadrul Asociaţiei Române Anti-SIDA, este părere că legalizarea prostituţiei nu ar contribui la creştere sănătăţii populaţiei. “Ar trebui să primească servicii gratuite de sănătate, nu să fie obligate să se testeze. Ştim cu toţi că atunci când apare obligaţia atunci antipatia faţă de acel lucru este şi mai mare. Din punct de vedere economic, dacă se legalizează va exista întotdeauna şi piaţa neagră a celor care nu îşi permit să plătească impozite sau care ocolesc lucrul ăsta.
Singura propunere legislativă pentru legalizarea prostituţiei, făcută după modelul Germaniei, i-a aparţinut în urmă cu doi ani fostului deputat PDL, Silviu Prigoană. Propunerea a fost respinsă. Deşi nu mai este în Parlament, Silviu Prigoană afirmă în continuare că legalizarea prostituţiei ar trebui făcută pentru că fenomenul ar fi ţinut sub control, plus că “ar exista o forţă de muncă care ar fi pusă pe roate”. “Ideea principală nu a fost să aduc bani la buget, ci la bugetul sănătăţii, din care 6 – 8% dispar anual pe cartela bolilor venerice, tratate gratuit. Acum, toate curvele cu toate bolile venerice din Occident vin acasă şi se tratează gratuit pe banii noştri”, afirmă el tranşant.
Aflat în continuare în Parlament, fostul lui coleg de partid, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu afirmă că în calitate de finanţist nu ar impozita chiar orice. “Legalizarea prostituţiei, la prima vedere, pare ceva uşor, dar nu e aşa. Depinde de decizia politică. Trebuie să ţii cont şi de alte instituţii. Eu am avut rezerve faţă de asta pentru că am avut multe discuţii cu cei de la Biserica Ortodoxă Română şi au spus că nu ar trebui promovat un asemenea proiect în România. Ca finanţist, nu merg pe ideea să impozitezi orice. Eu nu am fost de acord nici cu impozitul pe stâlp. Trebuie un echilibru în societate, trebuie respectate unele instituţii, mai ales că Biserica se bucură de un respect mai mare decât Guvernul sau ministerul de Finanţe”, a afirmat fostul ministru de Finanţe.
Referitor la Biserica Ortodoxă Română, reprezentanţii ei afirmă că “legalizarea prostituţiei nu contribuie la sănătatea, prosperitatea şi progresul societăţii, ci, dimpotrivă, reprezintă un rău multiplu pentru persoană, familie şi valorile morale ale societăţii”.
Primarul din Bahna: “Judecătoria îmi trimite notă să o punem la treabă”
Până la scoaterea prostituţiei din Codul penal, la primăriile din ţară continua să vină amenzi care cumulează chiar şi sute de mii de lei pe numele prostituatelor care îşi au domiciliul în localităţile respective.
În comuna Bahna, din judeţul Neamţ, o prostituată a adunat pe numele ei amenzi al căror cuantum total se ridică la nu mai puţin de 100.000 de lei.
Şi la Vaslui o prostituată a adunat peste 550 de amenzi, însumând circa 170.000 de lei. Nici aceasta nu este găsit, astfel că reprezentanţii Primăriei s-au adresat instanţei în repetate rânduri.
Franţa pedepseşte cu 1.500 de euro clienţii prostituatelor
Din dorinţa de a diminua prostituţia, considerată o formă de „violenţă împotriva femeilor” ai căror vinovaţi sunt „cei care cumpără serviciile sexuale”, Adunarea Generală din Franţa a decis sancţionarea clienţilor prostituatelor. Potrivit proiectului de lege, contravenţia aplicată celor care apelează la servicii sexuale este de 1.500 de euro.
Proiectul, inspirat din legislaţia suedeză, ţară care a reuşit să reducă la jumătate prostituţia stradală în doar zece ani de la pedepsirea clienţilor, mai prevede şi asistenţă socială şi profesională pentru persoanele care renunţă să mai practice cea mai veche meserie din lume. În acest scop, Guvernul francez va aloca 20 de milioane de euro annual.
În prezent, în Franţa, există între 20.000 şi 40.000 de prostituate, majoritatea provenind din Europa de Est (Bulgaria, România), Africa (Nigeria, Camerun), China şi America de Sud.
Germania, paradisul sexului
Dacă în Franţa prostituatele sunt tolerate de autorităţi şi se iau măsuri pentru ajutorarea lor, dar şi prin pedepsirea clienţilor, Germania a ales să profite, din punct de vedere economic, de pe urma practicantelor celei mai vechi meserii din lume, creând un adevărat paradis sexual. De la legalizarea prostituţiei, în 2002, numărul prostituatelor care lucrează în Germania s-a dublat în ultimii zece ani şi se apropie acum de 400.000 de persoane, potrivit ultimelor cifre.
Potrivit Der Spiegel, doar în Berlin există 500 de localuri pentru sex, iar la nivelul întregi ţări peste 3.000 de astfel de localuri. Potrivit legii care a legalizat prostituţia (Prostituţion Act – Prostitutionsgesetz, 2002), practicantele celei mai vechi meserii din lume pot lucra ca angajate opt ore pe zi sau independent, dar serviciul sexual trebuie să se desfăşoare doar în locuri special amenajate. De asemenea, deţinătorii de bordeluri nu au voie să deţină şi prostituate, ci doar să le închirieze camare acestora. Codul Penal german protejează prostituatele, astfel încât este interzisă exploatarea lor. În aceelaşi cod de reglementare, prostituţia este interzisă minorilor sau să fie realizată în apropierea clădirilor cu minori (şcoli, grădiniţe).
Statisticile poliţiei din Germania arată că numărul cazurilor de trafic de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale a scăzut cu o treime între 2001 şi 2011, în ciuda studiilor care afirmă că două treimi din prostituatele din Germania provin în mare parte din Europa de Est. Sursa: gandul.info
{gallery}prostitutielibera{/gallery}