Senatorul Lyudmila Narusova, după mesajul lui Putin, a cerut să se ocupe de interdicțiile artiștilor. Ea a spus că artiștii sunt suspendați de la participarea la spectacole pentru că își exprimă opinia despre operațiunea specială, care este în contradicție cu cea general acceptată, și a reamintit că aceasta este contrară Constituției.
Personalități culturale cunoscute din Rusia sunt cenzurate și izolate, hăituite că sunt contra războiului și mai ales din cauza poziției lor față de operațiunea militară, care este contrară Constituției și tezelor mesajului președintelui către Adunarea Federală, a spus senatorul Lyudmila Narusova.
Vorbind la o ședință a Camerei superioare a parlamentului, ea și-a amintit declarația președintelui Vladimir Putin că autoritățile nu se vor „angaja în vânătoare de vrăjitoare” și „se vor „regla conturi cu cei care au făcut un pas deoparte”. Cu toate acestea, după cum a remarcat senatorul, se întâmplă contrariul în sfera culturii ruse.
„Ce vedem? Că nici măcar cei care au plecat din Federația Rusă, cei rămași sunt aici, majoritatea personalități publice, actori, onorați, populari, iubiți de public, nu sunt suspendați de la participarea la spectacole, a subliniat Narusova. Artiștii iubiți de ruși sunt scoși din teatre. Artistei populare Liya Akhedzhakova i se interzice să participe la spectacole. Doar pentru că și-au exprimat liber credința sau opinia, chiar dacă aceasta diferă de cea general acceptată. Dar acesta este dreptul lor garantat constituțional.”
În plus, potrivit senatoarei, Duma de Stat are mai multe propuneri de diferite măsuri în legătură cu cei care au părăsit Rusia după începerea operațiunii speciale. „Aceasta include privarea de proprietate și de cetățenie și alte măsuri represive care contrazic Constituția Federației Ruse”, a explicat un senator.
Șefa comisiei de resort, Lilia Gumerova, a răspuns că susține pe deplin declarația președintelui Putin, totuși, „este necesar să facem distincție între cei care s-au făcut deoparte și acele personalități culturale care astăzi vorbesc cu sinceritate urât despre țara noastră, când sute de luptători noștri mor, când întreaga țară s-a unit pentru libertate, pentru susținerea intereselor multinaționale. Prin urmare, mi se pare că nu ar trebui să existe nicio lectură ambiguă aici. Comitetul monitorizează această situație, monitorizăm îndeaproape fiecare caz, dar totuși decidem cu cine sunteți voi, personalități culturale. Este un război în curs și trebuie să știi locul tău în el”.
Vorbind la Adunarea Federală din 21 februarie, Putin a spus că țările occidentale vor încerca să „împartă societatea rusă” folosind „trădători naționali” pentru asta. Cei care comit acte de terorism sau infracțiuni vor fi pedepsiți, a promis președintele. „Dar nu vom fi niciodată ca regimul de la Kiev și elitele occidentale. Să nu punem socoteală cu cei care au făcut un pas deoparte, s-au retras din patria lor, să le rămână pe conștiință”, a mai spus președintele.
Mulți deputați și senatori au făcut propuneri pentru diferite măsuri împotriva celor plecați din Rusia, inclusiv a celor care vorbesc negativ despre acțiunile autorităților. Așa că, de exemplu, președintele Camerei inferioare a parlamentului, Vyacheslav Volodin, a menționat posibila confiscare a proprietăților de la cei care „pârșesc noroi” la stat din străinătate.
Kremlinul a făcut apel la „luptă” pentru acei ruși care au părăsit Rusia și, în același timp, „nu au alunecat pe calea unei atitudini cu adevărat ostile față de țara noastră”.
Sursa foto: Lyudmila Narusova (Foto: Maxim Blinov / RIA Novosti)
SURSA se poate citi AICI