Înalta Curte de Casație și Justiție scoate în afara LEGII recuperatorii angajați de bănci și de alte firme

Spread the love

Loading

Veste proastă pentru recuperatorii de creanțe și pentru cei care vor să

apeleze la recuperatori. Înalta Curte a stabilit că recuperatorii de creanțe nu

mai au dreptul să își reprezinte clienții (bănci, firme de leasing, operatori de

telefonie etc.) în instanță și nici avocații sau consilierii juridici nu mai au

dreptul să îi reprezinte pe clienții recuperatorilor.  

iccj 1

Firmele de recuperare a creanțelor nu mai pot chema datornicii în tribunale

Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit în ședința sa din 4 aprilie 2016 că reprezentarea convențională a persoanei juridice în fața instanțelor de judecată nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă.

 

Decizia Înaltei Curți este aplicabilă pentru zeci de mii de români.

În şedinţa din 4 aprilie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă,  prin Decizia nr. 9 în dosarul nr.507/1/2016, a admis sesizarea formulată de Tribunalul Braşov , privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, a stabilit că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, cererea de chemare în judecată şi reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă.

 

Ce efecte produce această decizie?

Toți cei care sunt executați silit sau se judecă într-o contestație la executare în care banca, firma de leasing sau orice alt creditor persoană juridică este reprezentat de către un recuperator pot invoca lipsa calității de reprezentant conform:

Art. 82 din codul de procedură civilă – Lipsa dovezii calităţii de reprezentant

(1) Când instanţa constată lipsa dovezii calităţii de reprezentant a celui care a acţionat în numele părţii, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Dacă acestea nu se acoperă, cererea va fi anulată.

(2) Excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant înaintea primei instanţe nu poate fi invocată pentru prima oară în calea de atac.

Astfel, dacă nu vor face dovada calității de reprezentant (ceea ce va fi imposibil), cererile lor vor fi anulate. La fel și executările silite.

 

Ce pot face cei aflați în situația aceasta?

Invocați în instanță, sub formă de excepție și în condițiile de mai sus, adică doar pe fondul cauzei, excepția lipsei calității de reprezentant și cereți instanței să anuleze toate actele de procedură făcute de către mandatarul băncii.

ATENȚIE! INCLUSIV ÎNCHEIERILE DATE DE CĂTRE INSTANȚA DE JUDECATĂ PENTRU ÎNCUVIINȚAREA EXECUTĂRII SILITE POT FI ANULATE ÎN CADRUL CONTESTAȚIEI LA EXECUTARE, PENTRU ACEST MOTIV.

Recizia prevede dacă între un debitor și un creditor apare o dispută privind plata unei datorii, cum ar fi rate la credite, facturi neonorate, etc, creditorul poate fi reprezentat doar de avocații sau juriștii săi angajați, nu de recuperatori sau avocați externi/case de avocatură, persoane fizice sau juridice.

Sursa: jurnalistii.ro, digi24.ro, money.ro