Încărcătoarele USB-C vor fi obligatorii pentru toate telefoanele și alte dispozitive electronice portabile vândute în UE până în 2024

Spread the love

Loading

UE a convenit asupra unei reguli pentru un cablu de încărcare uniform pentru telefoane și alte dispositive. UE susține că un cablu de încărcare uniform pentru mai multe dispozitive va reduce deșeurile electronice.
Apple va trebui să schimbe conectorul iPhone-urilor vândute în Europa până în 2024, urmând noile reguli create de Uniunea Europeană (UE).
Regula, anunțată marți la o conferință de presă la Strasbourg, înseamnă că Apple va trebui să schimbe portul de încărcare al iPhone-urilor în toate cele 27 de țări din UE.
În prezent, iPhone-urile folosesc tehnologia proprietății Apple pentru conectori de alimentare „Lightning”, în timp ce dispozitivele bazate pe Android folosesc conectori USB-C.
UE dorește un cablu de încărcare uniform pentru smartphone-uri și alte dispozitive pentru a reduce deșeurile electronice, dar Apple susține că acest lucru ar limita inovația și ar dăuna consumatorii.
Sindicatul estimează că încărcătoarele aruncate sau neutilizate reprezintă 11.000 de tone metrice de deșeuri electronice în Europa în fiecare an.
Cumpărătorii din țările UE vor putea, de asemenea, să aleagă dacă să cumpere dispozitive noi cu sau fără dispozitiv de încărcare, ca parte a noilor reglementări UE.

Ce este USB-C?

USB-C este un conector standard în industrie pentru transmiterea atât a datelor, cât și a alimentării pe un singur cablu.
A fost dezvoltat de USB Implementers Forum (USB-IF), grupul de companii care a dezvoltat, certificat și promovat standardul USB de-a lungul anilor.
Membrii USB-IF includ Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft și Samsung.
La prima vedere, conectorul USB-C arată ca conectorul micro USB, folosit în vechile smartphone-uri Android.
Cu toate acestea, are o formă mai ovală și puțin mai groasă.
Una dintre cele mai bune caracteristici ale USB-C este „flippability”, ceea ce înseamnă că nu are o orientare „corectă” și poate fi folosit în orice mod.
Noua regulă USB-C, care va intra în vigoare până în toamna anului 2024, a fost anunțată inițial în septembrie anul trecut , dar a venit la mai bine de un deceniu după ce Parlamentul European a insistat pentru prima dată pentru consumatorii din UE să poată folosi un cablu USB tip C obișnuit pentru toate dispozitivele electronice portabile, reîncărcabile mici și mijlocii.
Dispozitivele acoperite includ telefoane mobile, tablete, cititoare electronice, căști, camere digitale, căști și căști, console de jocuri video portabile și difuzoare portabile.
De asemenea și pentru laptopuri producătorii vor avea timp suplimentar pentru a se conforma.
În cele din urmă, ar trebui să ușureze viața consumatorilor sătui de a scotoci printr-o încurcătură de cabluri pentru cel potrivit.
„Aceasta este o regulă care se va aplica tuturor”, a declarat europarlamentarul Alex Agius Saliba, care a condus negocierile pentru Parlamentul European.
„Dacă Apple… sau cineva dorește să își comercializeze produsul, să-și vândă produsele pe piața noastră internă, trebuie să respecte regulile noastre, iar dispozitivul lor trebuie să fie USB-C.”
Decizia va fi ratificată oficial de Parlamentul European și de statele membre ale UE după vara înainte de a intra în vigoare.


Apple a fost mult timp un spin în partea planurilor UE de a forța un standard unificat pentru cablurile de încărcare.
Apple susține că schimbarea porturilor de încărcare iPhone la USB-C ar „înăbuși inovația”.
Vorbind anul trecut, un purtător de cuvânt al Apple a declarat: „Credem că reglementările care impun armonizarea încărcătoarelor pentru smartphone-uri ar înăbuși mai degrabă inovația decât să o încurajeze.
„Va dăuna consumatorilor din Europa și economiei în ansamblu”.
Se crede că firma preferă, de asemenea, cablul său proprietar pentru rezistența la apă mai mare decât USB-C.
În plus, Apple este capabil să regleze calitatea cablurilor și accesoriilor pentru fulgere prin programul său „Made for iPhone”.
Aceasta este, de asemenea, o sursă de profit de care firma este probabil reticentă să se despartă.
Cu toate acestea, Apple și-a schimbat tabletele iPad la USB-C în 2018.
Este incert dacă decizia ar putea afecta produsele Apple din Marea Britanie și alte țări din Europa din afara UE; MailOnline a contactat Parlamentul European pentru comentarii.
MailOnline a contactat și Apple pentru comentarii, dar gigantul tehnologic nu a răspuns încă.
UE a subliniat, de asemenea, standarde pentru a oferi consumatorilor dreptul de a alege dacă să cumpere dispozitive noi cu sau fără încărcător, ceea ce estimează că va economisi consumatorilor 250 de milioane de euro (212 milioane de lire sterline) pe an.
„Consumatorii vor primi informații clare cu privire la caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive, făcându-le mai ușor să vadă dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile”, a spus UE într-un comunicat.
„De asemenea, cumpărătorii vor putea alege dacă doresc să cumpere echipamente electronice noi cu sau fără dispozitiv de încărcare”.
În timp ce mulți producători de electronice au început să folosească prize USB-C pe dispozitivele lor, Apple a fost unul dintre principalii deținători.
Cu toate acestea, zvonurile au indicat deja că Apple ar putea plănui să înlocuiască Lightning cu USB-C, posibil în așteptarea noii reguli a UE.
Luna trecută, analistul Ming-Chi Kuo a prezis că Apple va renunța în sfârșit la portul Lightning pentru USB-C pe iPhone-ul său din 2023, despre care se zvonește că va fi numit iPhone 15.
Din 2012, iPhone-urile au venit cu propriul port Lightning al companiei și cabluri de conectare, care au înlocuit conectorul anterior cu 30 de pini.
Cu toate acestea, cele mai noi modele de iPhone au fost livrate cu un cablu adaptor fulger la USB-C, care permite conectarea iPhone-ului la o priză USB-C dacă este necesar.

Tagged: