Începutul speranței!

Spread the love

Loading

Autor: Ion TECA

Dragi prieteni, în 1989, eram în clasa a XII-a de liceu când, în lunile din toamna respectivă au început să se miște plăcile tectonice ale ideologiei, fenomen care a provocat cutremur sistemic, ulterior făcând să se clatine edificiile.
Am văzut o anumită nervozitate în comportamentul nonverbal al celor care erau la butoane, plantați sau, doar, conjunctural acolo, în funcții.
Aveam informații, mult, trunchiate și întrebam ce se întâmplă în vest, dar toți se eschivau și răspundeau pueril și în dodii, că atitudinile civice de acolo sunt firești deoarece intoxicarea este mai concentrată în țările din miezul Europei. Și înghiteai în sec…gândind la Dumnezeu (cei care își mai aduceau aminte de el), pe care nu puteai să îl invoci decât în gând, că, poate, face o minune. Și a făcut…

Libertatea se simțea în aer, plutea, se manifesta și lua forma unei efervescențe colective.
Și…s-a produs!
Scânteia s-a aprins la Timișoara, iar oamenii liberi în conștiință au ieșit și au cerut libertăți individuale, specifice democrațiilor consolidate (lăsate de Dumnezeu), care să primeze libertăților colective, specifice sistemelor totalitare, iar colosul s-a clătinat și s-a prăbușit!

Mă gândeam cât de firav este sistemul, chiar și totalitar, dacă forța a cât mai mulți, care se ridică, se unește și zgâlțâie pomul puterii. Cei care sunt în vârf, uită că în jurul lor este prăpastie, iar o simplă adiere de vânt, indiferent din ce parte, poate să-i doboare și să-i arunce de pe înălțimea efemeră a funcției din sistem.

Acesta-i motivul pentru care, azi, 16 decembrie, am fost alături de ei, de spiritul, încă, prezent al eroilor noștri, care, acum 32 de ani, au crezut în libertatea zborului care va urma, sfidând metalul nemilos al gloanțelor, pentru unii dintre ei, clipa oprindu-se acolo.
Ce moment unic!
Dumnezeu a venit, atunci, în mijlocul lor, pentru că l-au chemat prin primul „Tatăl Nostru” public. Ce înălțător!

Iar Dumnezeu ne-a lăsat, datorită lor, un dar, de mare preț, LIBERTATEA. Să nu-l pierdem!
„Libertate te iubim, ori învingem ori murim!”

Un pios omagiu și o lumânare LOR! EROILOR!
Pentru că, EROII NU MOR NICIODATĂ!

DEMNITATE PENTRU LIBERTATE!

TRĂIASCĂ NAȚIA!