Revolutia din Decembrie 1989

Armata Poporului a tras fără ezitare și fără rușine în propriul popor

Piata Palatului Decembrie 1989 Foto Dinu Lazar

 

După 1944 Armata română și-a pierdut identitatea și s-a rupt de tradiția ei. Epurarea din cadrul armatei a durat câțiva ani, a fost distrusă din temelii, fiind transformată într-un organism fidel.

Break militia06

 

La 23 ianuarie 1949 se desființează Poliția Română și se înființează Direcția Generală a Miliției.

Cartea document istoric, care ar trebui

să ne schimbe modul de a ne privi

în oglinda istoriei

 

Nicolae Toma, Lugoj, 20 Decembrie 1989 - revoluție, adevăr,

dezinformare, impostură. Editura Eubeea, Timișoara 2015

 

Cop 2 Tomita

Daniel Marian

 

Vremurile sunt uneori atât de tulburi, încât se află cu un pas în faţa celor trăitori, trecători prin ele. De aceea, se poate spune că vremurile schimbă oamenii. Dar, în spiritul unei reciprocităţi elementar logice, să nu uităm că oamenii sunt aceia care determină marile schimbări, istoria nu se scrie de la sine, cel mult se pot desena scenarii pe hârtie, care să se împlinească sau nu cândva, se pot trasa graniţe imaginare în plan fizic sau mental.

 Mi-a fost dat să trăiesc, cu entuziasm dar desigur şi cu teamă, momentul care a rotit definitiv România la 180 de grade, acest moment fiind Revoluţia Română din Decembrie 1989. Mi-e greu să-mi amintesc despre asta, despre acea Timişoara care s-a ridicat şi a izbucnit în faţa aberaţiei numite comunism. Nici nu aş fi scris acum, la mai bine de un sfert de secol, dacă bunul prieten şi coleg, jurnalistul Nicolae Toma, nu mi-ar fi dăruit o carte monument, amintindu-mi de zilele şi nopţile de foc la propriu, cărora le-am supravieţuit în mod aproape miraculos, deopotrivă oferindu-mi ocazia de a cunoaşte şi aprofunda cam tot ce cred că se poate despre lecţia unică de viaţă privită într-un registru clar şi complet. 

Luptători cu rol determinant,

până la fuga lui Ceauşescu

La iniţiativa timişoreanului Adrian Sanda,

Guvernul României schimbă Legea Revoluţiei

Vin vremuri grele pentru cei care au profitat

de pe urma evenimentelor din decembrie 1989

 

vremuri grele pentru revolutionariTimişoreanul Adrian Sanda, numit în 2014 secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problema Revoluţionarilor, a început cureţenia în rândul revoluţionarilor. Mai exact, la sfârşitul lunii decembrie, la iniţiativa sa, a apărut Ordonanţa de Urgenţă nr.95/2014, prin care se modifică Legea 341.   Ordonanţa va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial. Din lista cu cei peste 22.000 de persoane cu certificat de revoluţionar vor dispărea foarte mulţi.    

 

Adrian Sanda (PSD) a mai ocupat această funcţie la sfârşitul anului 2003 şi începutul anului 2004, în perioada în care se preschimbau certificatele vechi şi se punea în aplicare Legea 341.   “A fost o perioadă foarte scurtă în care am făcut cunoştiinţă cu mecanismul acesta al preschimbărilor, dar în special cu conţinutul multor dosare solicitate pentru preschimbare. După mine a venit Petrişor Morar, a mai ţinut şi el steagul cât a putut, apoi a urmat dezastrul din 2008. Din 2009-2010 au apărut 10.000 de revoluţionari. S-a deschis fabrica de diplome. Au băgat la acte ce au vrut. Au fost mai mult decât o bătaie de joc la adresa revoluţionarilor”, a declarat Adrian Sanda.  

Cop 2 TomitaLa Editura Eubeea a apărut în martie 2015 o carte bine informată despre Lugoj și în special despre evenimentele din decembrie 1989 și din 1990.

Volumul are format A4 și are 300 de pagini și a fost tipărit în condiții ireproșabile la Tipografia Eurostampa din Timișoara.

Înainte cu trei luni, cunoscutul realizator de televiziune Marius Gangan, de la Nova TV Lugoj, în emisiunea "Ora Adevărului" a prezentat un interviu cu autorul acestei cărți. Această emisiune poate fi vizionată integral aici.

Marius Gangan "Ora Adevărului" - 19 decembrie 2014

Ora Adevarului

Cop 2 TomitaÎn sprijinul teoriei că l-a Timișoara și în alte orașe din Banat nu au acționat agenți străini în decembrie 1989 vin și declarațiile unor ofițeri din conducerea Departamentului Securității Statului, declarații date în fața unui complet de judecată în Procesul de la Timișoara.
Emil Macri, general-maior de securitate, în decembrie 1989 era șef al Direcției Contraiformații Economice din DSS a declarat: “[…] problema ideii pentru care noi am venit aici (n.a. – Timișoara) era identificarea agenților provocatori...”[9].

Cop 2 Tomita

 

„Din analiza datelor de care dispunem în acest moment se poate afirma cu tărie, că Revoluția Română a fost opera poporului român, mai ales o remarcabilă probă de voință a celor care au avut curajul de a ieși în stradă și a contesta regimul dictatorial al soților Nicolae și Elena Ceaușescu. Neîndoelnic, locuitorii orașului Timișoara au un merit special, crucial se poate spune, pentru că fără curajul și jerfa lor nu putem ști cu certitudine care ar fi fost destinul întregii națiuni. Sunt, mai apoi, de menționat cu recunoștiință  locuitorii orașelor Lugoj, Arad, Sibiu, Reșița, Brașov, Cluj, Târgu Mureș, care s-au ridicat împotriva dictaturii până la 22 decembrie 1989, ora 12,30, odată cu fuga cuplului dictatorial. Pe același loc cu Timișoara merită așezată capitala țării. Bucureștiul, acolo unde s-a dat lovitura de grație regimului de dictatură”1.

1989 revolutiaAvând în vedere H.G. nr.99/2015, pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989 nr. 341/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1.412/2004, publicată în M.Of. nr.140/24.02.2015 vă  anunțăm faptul că Cererile pentru obținerea noului certificat, care atestă titlul de Luptător cu Rol Determinant, împreună cu documentele necesare,  se înregistreaza la Registratura special înfiinţată pentru această activitate, respectiv la biroul situat în Piața Presei Libere nr.1, Corp C, parter, camera 10, după următorul program:

Revoluționarii din Timișoara, Lugoj, Caransebeș, Sibiu, Cugir,Târgu Mureș,

Cluj-Napoca și București vor beneficia de Legea Recunoștinței

Guvernul vrea să-i răsplătească pe românii implicaţi în Revoluţia din 1989

 

Câţi beneficiari ar avea Legea Recunoştinţei?

 

 

carte tomita

Guvernul a aprobat marți, 9 februarie 2015, printr-o hotărâre, actualizarea Normelor metodologice de aplicare a Legii recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987, informează Biroul de presă de la Palatul Victoria.


20 decembrie 2014

 

La 25 de la Revoluția din Lugoj, în perioada 15 – 18 decembrie 2014, elevii școlilor și liceelor din municipiu au vizionat la cinematograful „Bela Lugosi” filmul “Revoluția din Decembrie 1989 din Lugoj”.

 

Vineri, 19 decembrie 2014, la ora 12,00, revoluţionarii s-au întâlnit cu lugojenii, pe Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor. Lugojenii au fost serviți cu tradiționala fasole cu ciolan afumat şi o cană de vin fiert. Anul acesta se împlinesc 11 ani de când inițiativa Asociației “16 – 21 Decembrie 1989” Lugoj face parte din tradiția orașului.