×

Avertizare

JFolder: :files: Calea nu este un director. Cale: /home/ziarulrevolution/public_html/images/stories/ziarulrevolutionarul/20decembrie2014-1
JFolder: :files: Calea nu este un director. Cale: /home/ziarulrevolution/public_html/images/stories/ziarulrevolutionarul/20decembrie2014-2
×

Notificare

JW_PLG_SIG_NOTICE_03 images/stories/ziarulrevolutionarul/20decembrie2014-1
JW_PLG_SIG_NOTICE_03 images/stories/ziarulrevolutionarul/20decembrie2014-2


20 decembrie 2014

 

La 25 de la Revoluția din Lugoj, în perioada 15 – 18 decembrie 2014, elevii școlilor și liceelor din municipiu au vizionat la cinematograful „Bela Lugosi” filmul “Revoluția din Decembrie 1989 din Lugoj”.

 

Vineri, 19 decembrie 2014, la ora 12,00, revoluţionarii s-au întâlnit cu lugojenii, pe Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor. Lugojenii au fost serviți cu tradiționala fasole cu ciolan afumat şi o cană de vin fiert. Anul acesta se împlinesc 11 ani de când inițiativa Asociației “16 – 21 Decembrie 1989” Lugoj face parte din tradiția orașului.

 

La ora 17,00 a avut loc vernisajul expoziţiei: Comunism şi Revoluţie în Municipiul Lugoj, la Muzeul de Istorie al Municipiului Lugoj, unde au fost amenajate două săli, una cu atreocitățile comunismului și a doua cu Revoluția din Decembrie 1989 Lugoj. Au fost expuse fotografii, documente, ziare și obiecte semnificative pentru acest eveniment.

Au luat cuvântul primarul Francisc Boldea și primarul general al oraşului german înfrăţit Jena, din Germania, dr. Albrecht Schrotter. Nicolae Toma a prezentat un scurt istoric al Partidului Comunist și a reamintit evenimentele din 20 decembrie 1989 din Lugoj. Au mai luat cuvântul Petrică Balint, președintele Asociației “16 – 21 Decembrie 1989” Lugoj și Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie din Lugoj. Expoziția a fost apreciată de cei prezenți și lugojenii o pot vizita după sărbătorile de iarnă.

 

 

http://youtu.be/itg4n1oT6xk

 

Sâmbătă, 20 decembrie 2014, la cinematograful „Bela Lugosi” la ora 10,00 a avut loc Şedinţa solemnă a Consiliului Local al Municipiului Lugoj, dedicată zilei de 20 decembrie, zi în care Lugojul a devenit al doilea oraş liber de dictatura comunistă.
Au luat cuvântul primarul Francisc Boldea, și primarul general al oraşului german înfrăţit Jena, din Germania, dr. Albrecht Schrotter. Din partea revoluționarilor a vorbit Doru Ursulescu, primul președinte a Consiliului Local din Lugoj, ales în 22 decembrie 1989 la ora 10,00. Din partea Consiliului Județean Timiș au fost prezenți președintele Titu Bojin și vicepreședintele Călin Dobra. Petrică Balint, reprezentantul Guvernului României, a oferit medalii primarului Francisc Boldea și primarului general al oraşului german înfrăţit Jena, din Germania, dr. Albrecht Schrotter. Invitatul din Jena, dr. Albrecht Schrotter, a vorbit de sentimentul care îl leagă de Lugoj și de lugojeni. A mai spus că sufletul lui se află la Lugoj și eroismul lugojenilor din 20 decembrie 1989 l-au impresionat foarte mult. În acele clipe cei prezenți l-au simțit ca pe un adevărat lugojean și l-au aplaudat minute în șir.
Și cultele din Lugoj, reprezentate de Parohia Ortodoxă, Episcopia Greco – Catolică,Parohia Romano-Catolică, Parohia Ortodoxă Ucraineană și Parohia Refformată, au primit medalii din partea Guvernului României. Ca semn de prețuire pentru emisiunile realizate în ultimii ani de Marius Gangan, televiziunea locală TEN TV a primit o medalie din partea Guvernului României.

{gallery}20decembrie2014-1{/gallery} 

La ora 11,00, revoluționarii, lugojenii și invitații, acompaniați de fanfara militară, s-au deplasat pe traseul străbătut de coloana revoluţionară în seara zilei de 20 decembrie 1989: Ceasul Electric – Primăria Muncipiului Lugoj – Unitățile Militare de pe strada Timișorii.
Au fost depuse coroane și s-au făcut șlujbe religioase la: Crucea din faţa Primăriei, Troiţa din faţa staţiei OMV, Monumentul Revoluţiei din Lugoj, în faţa Unităţii Militare.
S-au depus coroane la Cimitirul Eroilor din Cimitirul ortodox, de pe strada Făgetului, unde au fost înmormântați EROII MARTIRI – Valentin Rosada și Daniel Brocea. S-au depus coroane și la mormântul EROULUI MARTIR – Norbert Pongracz, în Cimitirul catolic.

{gallery}20decembrie2014-2{/gallery} 

La ora 16,00 a avut loc Premierea sportivilor lugojeni în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului
Retragerea cu torţe pe traseul Ceasul Electric – Podul de Fier – Primărie – Universitatea I.C. Drăgan a avut loc la ora 17,00 – 17,30.
Concertul de colinde, de la ora 18,00 a fost susţinut de Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, dirijor Lucian Oniţă, în holul Universităţii Europene Drăgan
Începând cu ora 19,00 a avut loc Dineul oferit de revoluţionarii din Lugoj la restaurantul Acapulco.
Primarul general al oraşului german înfrăţit Jena, dr. Albrecht Schrotter, a fost alături de lugojeni cu prilejul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la Revoluţie. Din delegaţia germană au făcut parte dr. Veronika Book, profesor universitar şi medic la Clinica Universitară din Jena, consilierul Jurgen Hashcke, precum şi Hertzsch Eberhard, reprezentant al Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei din Jena.

 

Acum 25 de ani eram în stradă și ne ceream dreptul să trăim omenește și să ne exprimăm liber. Pentru a înțelege mai bine ce au simțit lugojenii care au fost în primele rânduri sau ce au simțit lugojenii care au fost cu inima și cu gândul alături de ei, vreau să vă citez câteva fraze importante și care scot în evidență adevărul Revoluției din Decembrie 1989.

 

Ion Bucur: “Revoluția Română din Decembrie 1989 a constituit cel mai important moment al istoriei României din ultimii cincizeci de ani. Din 22 decembrie 1989, indiferent de teoria asupra naturii evenimentelor – după unii revoluție, după alții revoltă ori lovitură de stat -, avem o nouă realitate, o nouă lume.”

 

Vasile Covaci: „Sunt mândru că am participat la evenimentele din decembrie 1989. În istoria unei țări momentul Revoluției din decembrie 1989 este unic în Secolul XX și puțini din România au avut șansa să o trăiască.”

 

Marius Gangan: “Lugojenii, mă refer la cei care s-au născut după 1990, categoric că nu știu, poate doar din poze sau din poveștile părinților sau ale bunicilor, […] în 25 de ani s-au spus tot felul de aberații pline de prostii, de scenarii, că vezi Doamne, că între revoluționari au fost cei de la Securitate și nu este nimic adevărat. Revoluția nu a fost făcută de Securitate, nici KGB și nici de CIA. Revoluția a fost făcută de lugojeni, de revoluționari, de tineri, de bătrâni, de oamenii care s-au adunat și care au fost hotărâți să schimbe ceva în România. Să fie clar, Revoluția din Decembrie 1989 nu a fost făcută de alții din afară, a fost făcută de oamenii de aici din țară și mai ales Revoluția din Lugoj a fost făcută de lugojenii adevărați, de lugojenii care s-au născut aici, au trăit aici și împreună cu familiile lor, cu copiii lor, au făcut această Revoluție”.
„Cei care înjură adevărații revoluționari nu merită să fie respectați de ceilalți! Trebuie să înțelegem un lucru. În 20 decembrie 1989 Ceaușescu era la putere și comandantul suprem al Securității, Miliției și Armatei. Toți lugojenii, care au ieșit în stradă în această zi, atât la Timișoara, cât și la Lugoj, practic și-au riscat viața și viitorul familiilor lor. Și de asta revoluționarii lugojeni au stima noastră și ne aplecăm în fața lor spre a le mulțumi pentru ce au făcut pentru noi și cât vom trăi vom fi mândri că am avut lângă noi bravi concetățeni.
Să nu uităm! La 20 Decembrie 1989 Lugojul era un oraș liber, iar la București Ceaușescu era secretar general al Partidului Comunist și președintele României.
La 20 Decembrie 1989 Lugojul a fost declarat de către revoluționarii săi, al doilea oraș liber al Revoluției Române. Nu vor fi uitați niciodată eroii martiri lugojeni: Valentin Rosada, Daniel Brocea și Norbert Poncratz. Lugojenii au scris atunci una din cele mai glorioase pagini ale istoriei lor.”

 

Petru Antoni: „Noi, o mică mână de oameni, noi care am simțit nevoia să ripostăm mai mult decât toată lumea, am fost mai curajoși și am avut o mai mare putere decât alții”.

 

Nicolae Toma: „Cel mai important lucru în timpul Revoluției din Decembrie 1989 a fost că eram uniți. Dacă nu eram uniți nu puteam face nimic. Îl citez pe prietenul meu Doru Ursulescu, care a spus un lucru extraordinar: „Toți vorbeam românește!”. Asta era energia care ne unea. În acele zile nu s-a făcut deosebire între români și nemți, între români și unguri și între români și alte minorități, toți eram lugojeni și aveam același gând și același vis, să scăpăm pentru totdeau¬na de tiranie. Noi lugojenii, cei născuți înainte de 1989, avem responsabilitatea, obligația să nu uităm, să nu permitem să se uite, să nu le dăm dreptul să uite că Lugojul, la 20 Decembrie 1989 ,a fost Al doilea oraș liber de comunism. Să nu uităm că în această zi Lugojul a intrat în istorie, împreună cu cei care au înfăptuit victoria Revoluție din Decembrie 1989”.

 

Aceste fragmente sunt cuprinse în cartea:

"Lugoj 20 decembrie 1989 – Adevăr, Revoluție, Dezinformare, Impostori" de Nicolae Toma.
Cartea va fi lansată oficial în luna ianuarie 2015.

Foto: Alexandru Baranyai