Institutul Național de Statistică: Nu mai stăpânim nici 10% din România!

Spread the love

Loading

În  ultimii 25 de ani, în România, au fost făcute investiţii în valoare

de  500 de miliarde de euro, din care 5 miliarde din capital străin. Deci,

străinii au investit 1%, dar stăpânesc 88% din capitalul ţării.

romania furata 2 620x264

Institutul    Naţional de Statistica (INS) ne aduce la cunoştinţă  că, în economia   naţională (a Romaniei) funcţionează 44.575 „grupuri de  întreprinderi”.

Grupul de întreprinderi defineşte două sau mai multe  întreprinderi în care una dintre întreprinderile participante la grup  deţine controlul asupra celorlalte, prin control înţelegându-se deţinerea  a mai mult de 50% din voturi, de regulă, dată de deţinerea a mai mult  de 50% din capital.

 

INS ne spune că, din cele 44.575 grupuri de întreprinderi,  5.308, sau 12% din total, sunt rezidente sau controlate din interior,  în timp ce 39.267, adică 88%, sunt grupuri de întreprinderi  multinaţionale controlate din exterior, ne spune Constantin Cojocaru.

Desigur, raporturile  numerice de mai sus    nu se suprapun 100% peste cele valorice referitoare la  ponderea   capitalului deţinut de străini în totalul capitalului  utilizat în   economia românească, în acest moment. Oricum, ordinea de  mărime se   păstreză.

Tot INS ne spune că, în  ultimii 25 de ani, în România, au fost făcute investiţii în valoare de  500 de miliarde de euro, din care 5 miliarde din capital străin. Deci, străinii au investit 1%, dar stăpânesc 88% din capitalul ţării. Curată afacere! 

Iată, deci, că INS   confirmă estimările   făcute de mine în ultimii ani prin care am atras atenţia  asupra faptului că cea mai mare parte a capitalului românesc, peste 80%, a fost   acaparată de corporaţiile transnaţionale, prin   escrocheriile financiare    numite „privatizări”, „reptrocedări”,  „restituiri” etc.

Problema este că,  deţinând capitalul,   străinii ne-au cumpărat şi statul, pe care îl folosesc  ca să-şi apere capitalul şi să ne ţină în jug.

Problema este că,   deţinând capitalul,   străinii îşi însuşesc mai mult de jumătate din avuţia   pe care o producem, prin munca noastră, şi o transferă în afara  ţării, lăsându-ne   salarii şi pensii de mizerie, din care nu mai putem   economisi nimic, nu   mai putem investi, nu ne mai putem redresa, nu mai putem scăpa din jug.

Ce facem? 

Autor: Constantin Cojocaru 

Sursa: cunoastelumea.ro, ziarulfapta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *