Insulta și calomnia prin presă din nou în Codul Penal

Spread the love

Loading

insulta si calomniaUn nou scandal provocat de Curtea Constituțională

 

Decizia Curţii Constituţionale a fost dată contrar prevederilor şi reglementărilor europene.

 

 

Patru ONG-uri critică dur reincriminarea insultei şi calomniei

 

Prin reincriminarea insultei şi calomniei, Parlamentul comite un grav atac la adresa libertăţii de exprimare. Parlamentul s-a conformat ad litteram unei decizii abuzive a Curţii Constituţionale şi a reintrodus insulta şi calomnia în Codul penal. Decizia Curţii Constituţionale a fost dată contrar prevederilor şi reglementărilor europene. Parlamentarii aveau posibilitatea să evite reincriminarea insultei şi calomniei. Operau iniţial modificarea separat, după care se ataca modificarea la Curtea Constituţională, în sesizare urmând să fie prezentate şi documentele europene care se opun acestor infracţiuni. Patru ONG-uri critică dur votul din Parlament. Vă prezentăm integral documentul provenit din zona societăţii civile.

Organizaţiile semnatare protestează faţă de practicile antidemocratice adoptate şi exersate de actuala majoritate parlamentară şi cer public preşedintelui României să nu promulge legea prin care, în mod clandestin, au fost reintroduse în Codul Penal infracţiunile de insultă şi calomnie.

 

Amintim că, în anul 2006, Parlamentul a hotărât abrogarea infracţiunilor de insultă şi calomnie. În anul 2007, Curtea Constituţională a decis că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate, apoi, în anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că infracţiunile de insultă şi calomnie sunt abrogate, iar în anul 2013 Curtea Constituţională a decis din nou că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate.

Dezincriminarea insultei şi calomniei a adus statului român felicitări din partea OSCE şi a condus la creşterea ratingului de ţară în clasamente internaţionale relevante, cum ar fi cel al Reporteri fără Frontiere.

Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1. În condiţii cel puţin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte înainte de a fi adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 10 decembrie 2013 (chiar de „Ziua drepturilor omului”), prin introducerea, pe lângă alte prevederi, a infracţiunilor de insultă şi calomnie.

Această decizie, luată fără consultare publică, aruncă la coş zece ani de eforturi ale societăţii pentru dezincriminarea insultei şi calomniei. Ea elimină România din rândul democraţiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele lui.

Amintim politicienilor că deciziile Curţii Constituţionale, invocate drept pretext pentru introducerea în Codul penal a infracţiunilor de insultă şi calomnie, trebuie să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa CEDO – care au putere de lege în România. Impunerea obligaţiei ca defăimarea să fie sancţionată penal nu este susţinută de niciun articol din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de nicio hotărâre pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Pe de altă parte, din cauza grabei cu care s-a procedat la completarea şi modificarea Codului penal, s-a ajuns la reintroducerea unui text desuet, în vădită contradicţie cu jurisprudenţa CEDO, şi anume articolul 207 – proba verităţii. Prin acest articol i se impune celui care face o afirmaţie să probeze adevărul absolut al faptelor relatate, dovadă imposibilă în multe situaţii, în special când e vorba de investigaţii jurnalistice în cazuri complexe/dificile. Potrivit jurisprudenţei CEDO (a se vedea cazul Dalban c. România, spre exemplu), cel care face o afirmaţie, chiar eronată/exagerată, nu poate fi sancţionat sub nicio formă dacă probează existenţa unei baze factuale rezonabile pentru afirmaţia sa.

Este absolut necesar ca articolele 205-207, ce reincriminează insulta şi calomnia, să fie scoase din Codul penal, actuala formă a legii fiind o gravă agresiune la adresa libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare în general.

Organizaţiile semnatare cer public preşedintelui României să nu promulge legea prin care, în mod clandestin, au fost reintroduse în Codul Penal infracţiunile de insultă şi calomnie.

Organizaţiile semnatare:

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Sursa:

http://www.cotidianul.ro/patru-ong-uri-critica-dur-reincriminarea-insultei-si-calomniei-228130/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *