Inteligența Artificială -AI – este implicată într-o creștere a înșelătoriilor vocale online – fiind necesare doar trei secunde de sunet pentru a clona vocea unei persoane, avertizează un studiu din Marea Britanie. CUM SĂ EVITAȚI ÎNȘELĂTORIA: SFATURI DE LA EXPERȚI

Spread the love

Loading

Un britanic din patru spune că el sau cineva pe care îl cunosc a fost vizat de o escrocherie în care a fost implicată inteligența artificială – AI.

Este atât de credibil că majoritatea celor afectați au recunoscut că au pierdut bani fiind înșelați de AI.
Tehnologia AI alimentează o explozie în escrocherii cu clonarea vocii, au avertizat experții.
Escrocii pot acum mima vocea unei victime folosind doar un fragment de sunet de trei secunde, adesea furat de pe profilurile rețelelor sociale.
Apoi este folosit pentru a suna un prieten sau un membru al familiei, convingându-l că au probleme și au nevoie urgentă de bani.

Un britanic din patru spune că el sau cineva pe care îl cunoaște a fost vizat de escrocherie, potrivit specialiștilor în securitate cibernetică McAfee.
Este atât de credibil că majoritatea celor afectați au recunoscut că au pierdut bani ca urmare, costul pentru aproximativ o treime dintre victime depășește 1.000 de lire sterline.
Un raport al companiei spunea că inteligența artificială a „schimbat deja jocul pentru infractorii cibernetici”, cu instrumentele necesare pentru a realiza escrocheria disponibile gratuit pe internet.

CUM FUNcționează înșelătoria?
• Escrocii fură un fragment audio al vocii unei persoane de pe profilul său de pe rețelele sociale, uneori chiar și de trei secunde.
• Apoi îl folosesc pentru a imita vocea victimei.
• Escrocul va suna unui prieten sau membru al familiei victimei, folosind vocea imitată pentru a-l păcăli.
• Ei îl conving apoi pe persoana iubită a victimei că au probleme și au nevoie urgentă de bani.
• Este atât de convingător încât o treime din victime recunosc că au pierdut peste 1.000 de lire sterline ca urmare a acestei escrocherii.
Experții, cadrele universitare și șefii din întreaga industrie tehnologică conduc solicitări pentru o reglementare mai strictă asupra AI, deoarece se tem că sectorul scapă de sub control.
Vicepreședintele SUA Kamala Harris s-a întâlnit cu directorii executivi ai Google, Microsoft și OpenAI, firma din spatele ChatGPT, pentru a discuta despre cum să dezvolte AI în mod responsabil.
S-a abordat nevoia de garanții care pot atenua riscurile potențiale și s-a subliniat importanța inovării etice și de încredere, a spus Casa Albă.
Raportul McAfee, The Artificial Imposter, spunea că clonarea modului în care sunetul cuiva a devenit un „instrument puternic în arsenalul unui criminal cibernetic” – și nu este greu să găsești victime.
Un sondaj efectuat pe peste 1.000 de adulți din Marea Britanie a constatat că jumătate și-au împărtășit datele vocale online cel puțin o dată pe săptămână pe rețelele sociale sau note vocale.
Investigația a dezvăluit mai mult de o duzină de instrumente de clonare a vocii AI disponibile în mod deschis pe internet, multe dintre acestea fiind gratuite și care au nevoie doar de un nivel de bază de expertiză pentru utilizare.
Într-un caz, doar trei secunde de sunet au fost suficiente pentru a produce o potrivire de 85%, în timp ce nu a avut probleme la reproducerea accentelor din întreaga lume.
Cu vocea tuturor echivalentului vorbit al unei amprente biometrice, 65% dintre respondenți au recunoscut că nu sunt încrezători că ar putea identifica versiunea clonată din cea reală.
Mai mult de trei din 10 au spus că vor răspunde la un mesaj vocal sau o notă vocală care se pretinde a fi de la un prieten sau o persoană dragă care are nevoie de bani – în special dacă credeau că este de la un partener, copil sau părinte.
Mesajele cel mai probabil să obțină un răspuns au fost cele care susțin că expeditorul a fost implicat într-un incident cu mașina, a fost jefuit, și-a pierdut telefonul sau portofelul sau a avut nevoie de ajutor în timpul călătoriei în străinătate.
Unul din 12 a spus că a fost vizat personal de un fel de înșelătorie vocală AI, iar alți 16% au spus că i s-a întâmplat cuiva pe care o cunoșteau.
Costul căderii pentru o înșelătorie vocală AI poate fi semnificativ, 78% dintre oameni recunoscând că au pierdut bani. Aproximativ 6 la sută au fost păcăliți între 5.000 și 15.000 de lire sterline.
Vonny Gamot, șeful EMEA la McAfee: „Instrumentele avansate de inteligență artificială schimbă jocul infractorilor cibernetici. Acum, cu foarte puțin efort, ei pot clona vocea unei persoane și pot înșela un contact apropiat pentru a trimite bani.
Ea a adăugat: „Inteligenta artificială aduce oportunități incredibile, dar cu orice tehnologie există întotdeauna potențialul ca aceasta să fie folosită cu răutate în mâinile greșite.
„Aceasta este ceea ce vedem astăzi cu accesul și ușurința în utilizare a instrumentelor AI care îi ajută pe infractorii cibernetici să-și extindă eforturile în moduri din ce în ce mai convingătoare.”

CUM SĂ EVITAȚI ÎNȘELĂTORIA: SFATURI DE LA EXPERȚI
McAfee a împărtășit o serie de sfaturi pentru a preveni oamenii să fie prinși de fraudatorii AI.
Sunt…
1. Setează un „cuvânt de cod” cu copiii, membrii familiei sau prietenii apropiați de încredere pe care numai ei i-ar putea cunoaște. Fă-ți un plan să-l ceri mereu dacă sună, trimite mesaje sau e-mail pentru a cere ajutor, mai ales dacă sunt mai în vârstă sau mai vulnerabili.
2. Întrebați întotdeauna sursa – Dacă este un apel, un mesaj text sau un e-mail de la un expeditor necunoscut sau chiar dacă este de la un număr pe care îl recunoașteți, opriți, întrerupeți și gândiți. A pune întrebări direcționate poate descoperi un escroc.
De exemplu, „Poți confirma numele fiului meu?” sau: „Când este ziua tatălui tău?” Nu numai că acest lucru îl poate lua pe escroc prin surprindere, dar ar putea fi nevoie și să regenereze un nou răspuns, care poate adăuga pauze nenaturale în conversație și poate crea suspiciuni.
3. Nu lăsa emoțiile tale să preia controlul. Criminalii cibernetici se bazează pe conexiunea ta emoțională cu persoana de care se folosesc pentru a te îndemna la acțiune.
Fă un pas înapoi înainte de a răspunde. Chiar sună ca ei? Este ceva ce ți-ar cere ei? Închideți și sunați direct persoana respectivă sau încercați să verificați informațiile înainte de a răspunde.
4. Luați în considerare dacă să răspundeți la apeluri neașteptate de la numere de telefon necunoscute. În general, este un sfat bun să nu răspundeți la apelurile de la străini. Dacă lasă un mesaj vocal, acest lucru vă oferă timp să reflectați și să contactați cei dragi în mod independent pentru a le confirma siguranța.

SURSA se poate citi AICI

Tagged: