Întrevederea domnului Michel Barnier, negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit cu Comisiile parlamentare reunite pentru afaceri europene și politică externă ale Senatului și Camerei Deputaților

Spread the love

Loading

Marți, 2 octombrie a.c., doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, a prezidat întrevederea Comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene și politică externă ale Senatului și Camerei Deputaților cu domnul Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru retragerea Marii Britanii din UE (Brexit), cu ocazia vizitei pe care acesta o întreprinde în România. 

Principalele teme de discuție au fost stadiul negocierii și efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, frontul comun pentru protejarea intereselor comunității a peste 400.000 de români, a doua ca dimensiune după cea poloneză, implicațiile Brexitului asupra bugetului Uniunii Europene, importanța încheierii unui acord cât mai cuprinzător UE-Marea Britanie, care să nu se limiteze la o cooperare economică în materie de comerț, ci să acopere o arie cât mai largă de domenii, precum securitate, apărare și politică externă. 

În cadrul intervenției sale, doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, a subliniat faptul că România nu și-a schimbat punctele de vedere în legătura cu principiile care stau la baza negocierilor.

De asemenea, domnia sa, citând dezbaterile actuale din Marea Britanie de la congresul partidului conservator, și-a exprimat îngrijorarea față de dificultățile existente și de posibilitatea de a nu se ajunge la un acord până la dată prevăzută pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Domnul Michel BARNIER, negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, a făcut o prezentare detaliată a stadiului actual al negocierilor precum și scenariile luate în calcul, exprimându-și la final hotărârea de a duce negocierile la bun sfârșit.

 

Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a avut marți, 2 octombrie a.c., o întrevedere cu dl Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru retragerea Marii Britanii din UE (Brexit), cu ocazia vizitei pe care acesta o întreprinde la București.
Principalele teme abordate de înaltul demnitar român au vizat progresele din ultima perioadă înregistrate de negocierile în procesul Brexit și poziția României față de atingerea unui acord echilibrat și echitabil pentru toate părțile implicate, cu accent pe garantarea în perioada post-Brexit a drepturilor cetățenilor români cu reședința în Marea Britanie, conservarea dreptului la mobilitate și liberă circulație și aplicarea necondiționată a principiilor reciprocității și non-discriminării.
Președintele Senatului a evidențiat importanța încheierii unui acord cât mai cuprinzător UE-UK, care să nu se limiteze la o cooperare economică în materie de comerț, ci să acopere o arie cât mai largă de domenii, precum securitatea și apărarea. În acest sens, dl Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat importanța menținerii unei voci unitare și coerente a UE27, în scopul facilitării etapei finale a procesului de negociere. Domnia sa a arătat că autoritățile române abordează tema Brexit de o manieră unitară, ceea ce se reflectă și în prioritățile transmise Comisiei Europene pentru a fi incluse în mandatul de negociere cu autoritățile britanice, afirmând încrederea că discuțiile pentru un acord între părți vor fi încheiate cu succes de către negociatorul-șef și echipa pe care o coordonează.