Ion CREȚEANU, “TEZAUR UMAN VIU”, înnobilează municipiul Galați, duminică 19 februarie 2023

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU

Deprinzând meșteșugul de cânta dumnezeiește la cobză chiar de la rapsodul care o însoțea pe Maria Tănase la concertele pe care le avea în străînătate, Ion CREȚEANU, tezaur uman viu din anul 2020, este unul dintre cei mai activi culegători de folclor și promotori culturali de înaltă clasă.

De profesie inginer/solist vocal și instrumentist (cobză), Ion Crețeanu, poreclit „Ion al cobzei” mărturisește: „Am moştenit dragostea pentru cânt de la tatăl şi bunicul meu. De când mă ştiu, am murmurat, am fredonat, am lălăit. Cred că de la vreo 3-4 ani am început să cânt. Am avut un astfel de mediu în familie. Bunicul meu dinspre tată, Ioniţă, era o universitate în mişcare, de la balade, doine, cântece propriu-zise. Ştia foarte multe basme care circulau la vremea aceea. Era foarte iubit de copii. Avea o voce excepţională. De asemenea tatăl meu, Dumitru, a avut un adevărat har.”

Duminică, 19 februarie 2023, Ion Crețeanu va face cinste orașului Galați, prin prezența sa la vernisajul organizat la Galariile de Artă, de către Tudor Meiloiu (“pictorul care captivează prin visele pe care le transpune pe pânză și care devin visele privitorului”).

Tudor Meiloiu (membru UAP) s-a născut pe 10 martie 1944, la București, fiind absolvent al Academiei de Artă  “Nicolae Grigorescu” din București, Secția Pictură, promoția 1972, beneficiind îndrumarea profesorilor Marin Predescu și Marin Gherasim.

A fost profesor de pictură la o serie se școli și cluburi ale elevilor din Sobozia (Ialomița), professor de pictură și educație plastică în București.

Și-a expus lucrările în mai toate marile orașe din țară, dar și în Franța, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Ungaria, Cehia.

Pe 19 februarie va îmbogăți spiritual și municipiul Galați, alături de invitatul său de seamă, Ion Crețeanu.

Tagged: