„Iubiți florile! Ele sunt terapie și balsam sufletului nostru!” Eden Costella, un rai mioritic în judetul Buzău sub auspiciile Reginei Macilor. Dialog cu o membră de frunte a grupului „Semințe cu suflet” – Costella Toma

Spread the love

Loading

Autor: Maria Radu Novac

Doamna Costella Toma este o membră activă a grupului „Semințe cu suflet”.  După 1989 a ajuns pe mealurile italiene și mereu a visat să se întoarcă din Italia și să-și creeze RAIUL ei din flori multicolore, parfumate și unice… care a  primit numele de Eden Costella.  Îl are alături pe partenerul de viață pe Francesco, un Italian, cu care împarte dragostea pentru flori și pisici…

Cu o zi înainte de sosirea grupului la Reșița (8 aprilie) membrii grupului au înnobilat- o cu titlul „Regina macilor”. Această recunoaștere se datorează pasiunii pentru maci, pe care-i cultivă de 11 ani și caută semințe pentru aceaste flori în toată lumea… La încoronare, Regina a primit cadouri regale și din Republica Moldova.

În paradisul Reginei, din județul Buzău, se află o mică grădină botanică, iar în colecția sa se află și peste 20.000 de fotografi cu  flori…

 

Maria Radu Novac: Recent întoarsă din Italia, unde are familia, Costella Toma a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări. Ne- am cunoscut în 8 aprilie, anul acesta, la Direcția agricolă din Caraș- Severin, la evenimentul grupului „Semințe cu suflet”. Ai venit împreună cu partenerul tău de viață, Francesco. Ce poți să ne spui despre călătoria voastră până la Reșița?

 

           Costella Toma: Drumul a fost foarte lung și anevoios. Am insistat la soțul meu să vină că aveam nevoie de furgonul de marfă ca să pot aduce tot ce mi-am propus să ofer la această piață. În drumul spre Reșița ne-am oprit la Orșova ca să dormim. Aici am avut parte de cea mai frumoasă surpriză din viața mea. Colegii mei au organizat un eveniment surpriză pentru mine. Am primit diploma de „Regină a macilor” și mi-au pus și o coroană cu maci pe cap. Meritul meu pentru anii în care am adunat o  colecție de maci de ornament! Trebuie să spun că am avut emoții pentru Reșița,  dar am fost primiți de oameni deosebiți, o organizare pe cinste și am cunoscut oameni frumoși și cu sufletul curat.

 

Maria Radu Novac: Este prima piață de semințe pe care grupul o organizează la REȘIȚA. Ce ați adus cu voi, familia voastră de la Grupul „Semințe cu suflet”, să oferiți cărășenilor?

 

            Costella Toma: Piața de „Semințe cu suflet” de la Reșița va rămâne o amintire vie în sufletul meu. Am adus să oferim multe plante (răsaduri) cum ar fi: armurariu, in peren, maci pereni și foarte multe pliculețe cu semințe de flori și legume. Fiind prima piață organizată la Reșița am dorit să fim la înălțimea așteptărilor. Am dat tot ce am avut fiecare membru al grupului. Familia sufletiștilor s-a mărit, am fost primiți cu brațele deschise de organizatori. Ne-a plăcut orașul Reșița și oamenii lui. Am vizitat împrejurimile și am descoperit locuri deosebit de frumoase, locuri pe care aș dori oricând să le revăd.

 

Maria Radu Novac: Ce proiecte ai pe viitor?

 

            Costella Toma: În viitor mi-aș dori să pot organiza un „Festival al macilor” acasă la mine în grădina ” Eden Costella”. Sper că timpul ne va permite să duc la îndeplinire acest vis, iar pâna atunci voi merge cu grupul „Semințe cu suflet” în Maramureș pentru 4-5 zile.

 

Maria Radu Novac: Ce dorești să transmiți prietenilor pe care ți i- ai făcut în Banat? Și ce ai dori să transmiți cititorilor publicației noastre?

 

            Costella Toma: Doresc să transmit mii de mulțumiri organizatorilor de la Reșița pentru călduroasa primire! Pentru cititorii publicației multă sănătate și bucurii! Ca o iubitoare împătimită a florilor vă sfătuiesc să iubiți florile! Ele sunt terapie și balsam sufletului nostru ! Vă îmbrățișez cu căldură sufletească!

 

 

Tagged: