Joburile part-time reîncep să intre pe radarul candidaților. Și angajatorii au scos în piață cu 10% mai multe locuri de muncă part-time decât în 2022

Spread the love

Loading

Bogdan Badea CEO eJobs România

Peste 62.000 de locuri de muncă part-time au fost scoase în piață de la începutul anului și până acum. Numărul este cu 10% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, asta deși joburile cu jumătate de normă continuă să fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie. Tot în evoluție este și tendința în ceea ce privește aplicările, acest tip de joburi atrăgând, în perioada ianuarie – octombrie 2023 cu 10% mai multe aplicări decât anul trecut. „2023 marchează o revenire a subiectului „part-time” în orizonturile de interes ale angajatorilor și candidaților, cu toate că principala direcție spre care vor să meargă în special candidații este cea a joburilor full time, care nu doar că vin și cu salarii mai mari, dar sunt și asociate cu ideea de stabilitate pe termen mai lung” spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.
Domeniile care au avut cele mai multe poziții part-time deschise au fost retail, entertainment, servicii, advertising / marketing / PR, turism, industria alimentară, asigurări și call-center / BPO. „Este interesant faptul că vedem, în cazul joburilor cu jumătate de normă, o disponibilitate mai crescută a angajatorilor pentru munca remote. Foarte probabil acest lucru se întâmplă pentru că sunt conștienți că mulți își iau încă un job deoarece au nevoie de o suplimentare a veniturilor. Și singurul mod viabil în care pot face asta este să se angajeze part-time și să lucreze se acasă”, explică Bogdan Badea. Concret, aproape 15% din numărul total de joburi part-time postate de la începutul anului și până acum sunt remote, comparativ cu un procent de 7,4% la nivel general, respectiv la nivelul tuturor tipurilor de joburi nou postate în 2023.
Cele 1,3 milioane de aplicări înregistrate pentru aceste poziții arată că și interesul candidaților a crescut cu 10% față de 2022. O treime dintre aplicări vizează acele oportunități care permit munca de acasă. „Joburile part-time rămân un apanaj al candidaților foarte tineri, care vor să acumuleze experiență în timpul studiilor, dar au devenit și o resursă extra la care apelează candidații cu experiență care vor să câștige mai mulți bani. Cu atât mai mult cu cât cel mai recent sondaj pe care l-am realizat ne-a arătat că una dintre principalele probleme ale românilor este faptul că nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au”, mai spune Bogdan Badea.
Cei care vor să lucreze part-time aplică preponderent pentru joburile din retail, call-center / BPO, advertising / marketing / PR, servicii și turism. Cel mai mult aplică acei candidați care se află în segmentul de vârstă entry – level și fără experiență, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Urmează candidații cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, cei între 36 și 45 de ani și abia apoi cei din categoria 45+.
În ceea ce privește joburile sezoniere, numărul acestora a scăzut față de anul trecut, însă nu semnificativ, ci într-un procent de aproximativ 5%. Și aplicările au scăzut pe acest palier, datele reflectând inclusiv situația din perioada estivală, atunci când, în mod natural, numărul de oferte sezoniere sau pe bază de proiect crește comparativ cu celelalte luni din an.
În acest moment, 29.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro. Dintre acestea, 5.600 sunt locuri de muncă part-time.
***
Despre eJobs
Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția. eJobs.ro le oferă clienților săi cea mai relevantă bază de candidați, pe care o pune la dispoziție prin metode eficiente, utilizând canale de media personale și cunoștințe avansate de Performance Marketing și campanii de Employer Branding, precum și tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.
Persoană de contact:
Ana Călugăru
Head of Communications, eJobs România
T: 0729 699 437
M: ana.calugaru@ejobsgroup.ro

Tagged: