JURNALISTA ROXELANA RADU ȘI POETUL VICTOR COBZAC, „ÎMPREUNĂZBOR” DINCOLO ȘI DINCOACE DE GRANIȚELE PRUTULUI

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU/UZPR

La Iazul Morilor din Buzău, am participat duminică, 9 iunie 2024 la un  „împreunăzbor”, alături de doua fiinte dragi, despărțite de Prut, dar unite prin gând, cuvânt și împreună simțire: Roxelana RADU (scriitor, jurnalist, realizator de emisiuni TV, redactor-șef adj. al „Caietelor de la Țintești”) și Victor COBZAC (poet, artist plastic, conferențiar universitar la Universitatea tehnică din Chișinău, Republica Moldova, decorat de președintele țării pentru activitate prodigioasă desfășurată de-a lungul timpului). „Maeștri emeriți ai vorbei, simțirii, omeniei, ai dragostei de neam și țară. Pe actele noastre de identitate scrie limba română, limba lui Mihai Eminescu și Grigore Vieru. Oameni însetați de frumos, de iubire, de adevăr, care beau cu lăcomie, având în pocale cuvintele și care se furișează în visare …”

Povestea lor este și povestea mea, a ta, a noastră.

Întâmplări sau mici întâmplări (cum spune unul dintre autori), necesitate și întâmplare (cum spun filozofii), realități și ficțiuni (cum spun creatorii de frumos), adevăr și iubire (cum ar spune cei prezenți la eveniment), au invitat într-o călătorie a inimilor, printre inimi, pe cei care simt la fel.

Cuvântul care îi (ne) leagă este lumină, ceea ce se întâmplă azi aici, este lumină, este un îndemn, o chemare a omului către (pentru) oameni.

Împreunăzbor este, așa cum ne deconspiră Roxelana, „O carte despre noi. Despre părinți, pământ, neam și țară”. Adică, despre tot. Nu credeți?

În acest veritabil jurnalul sentimental, autorii aștern în palma cititorilor întâmplări, dorințe, bucurii, temeri, meditează, filosofează asupra vieții și a morții, asupra momentelor trăite în copilărie, asupra locului natal, sanctificând amintirea părinților de pe vremea când „Mama și Tata erau întreg universul nostru”;

În călătoria epistolară a inimilor, descoperim destine-surori, zugrăvite atât de tulburător prin lirismul de înaltă vibrație al lui Victor și, concomitent prin incontestabilele calități narativ-jurnalistice ale Roxelanei.

Citind cartea, am zâmbit, am plâns, m-am bucurat, m-am întristat, am redescoperit frumusețea atemporală a sufletului celor doi colegi și prieteni, artizani ai cuvântului. Am descoperit cum se îmbină două culturi, două stiluri diferite și, totuși, asemănătoare prin puterea mesajului. Cartea scăldă inimile în oceane de iubire, de pasiune, de măiestrie. Așa cum o fac și cei doi prieteni ai noștri.

Invitați de seamă au fost: scriitorul și criticul literar Tudor Cicu (membru al USR-Filiala Dobrogea), scriitorul-editor, Constantin Marafet (membru al USR București și UZPR), scriitorii Laurențiu Belizan, membru al USR București, Gina Zaharia (membru al USR, Filiala Bacău), scriitoarea Paulina Georgescu, poetul și artistul plastic Cătălin Marius Negoiță (autorul copertei volumului „Împreunăzbor”, care a prezentat și o expoziție de pictură intitulată Platforma adolescentului Filip (din Botoșani), care a fost vernisată și la Galeriile de Artă Buzău și Muzeul de Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat.

Au ținut să le fie alături celor doi protagoniști: scriitori din Galați, patru la număr (Sebastian Golomoz – cu soția și juniorul său, Pr. Ionel Rusu, Antoaneta Crudu, Președinte al Asociației DANUBIANA Galați și subsemnata), Tulcea (Olga Grigorov), Limona Rusu (Suceava), Ionica Bandrabur (Slănic Moldova), Lăcrămioara Teodorescu (Focșani), Maria Bem (Ploiești), George Călin (Urziceni), Elvira Răceală (Constanța), Elena Căpățână, Marilena Răghinaru, Georgeta Tudor, Sandu Chiva, Ion Nicolae Mușat, Președinte ASCIOR și mulți alții din Buzău și din alte părți ale țării.

Roxelana a prezentat simbolistica copertei volumului Împreunăzbor, respectiv, doi frați care se țin de mână sau două mâini care zboară împreună de ambele maluri ale Prutului

Etalându-și calitățile de prezentator, moderator, apoi de interpret, dar și de recitator,  Roxelana a intonat o melodie superbă, din care redau din memorie: Bună ziua frate, frățioare/Eu sunt cel ce-n poartă ți-a bătut/Ca să te întreb ce te mai doare/Am venit aici de dincolo de Prut/ Grea și neagră este pâinea noastră/Viața-i plină de păreri de rău/nicio stea roș, galbenă albastră/ De la București la Chișinău/Și am venit să te salut fratele meu de peste Prut/ Și am venit să te salut fratele meu de peste Prut”. Tare frumos!…

Scriitorul-editor Constantin Marafet a prezentat succint aprecieri cu privire la cele două cărți lansate, pe care le-a caracterizat drept “două cărți, spectacol de șoapte și de simțire românească“, susținând că „trăieste azi un paradox”, pentru că, „viața fără paradoxuri devine stearpă”. Cele două cărți sunt asemeni a ”două fântâni nesecate, ce oferă o singură cană de apă”.

În același sens s-a concentrat și mesajul criticului literar Tudor Cicu, care, pornind de la o cugetare biblică (Matei, cap. 24, versetul 25) a conchis că „atunci când scrii de unul singur, ești condamnat la singurătate”; autorii noștri scriu de o parte și de alta a Prutului, însă, o fac într-un împreunăzbor. Iar tehnica povestirii conține ceva între realitate (care, dacă nu e explorată, nu poate fi trăită) și imaginație (care cuprinde bagajul lor de amintiri).

Al doilea volum lansat (Întoarcerea) iese din sfera jocului sentimental și intră în sfera meditației lirice a destinului efemer, fiind mult mai complex, prezentând episoade ale epocii în care traiul a fost mai greu. Aceasta face din al doilea roman, o carte carte care va pune pe gânduri cititorul, îl va bucura, dar îl și va întrista.

Conținutul celor două cărți lansate au îndreptățit-o pe scriitoarea Gina Zaharia să afirme, printre altele, că, citindu-le, a văzut cum „se ridică un curcubeu, un altar între cele două maluri ale Prutului”, ele cuprinzând „vise și împliniri, lumini și umbre, alai de stări, zbor frumos și înalt întru bucuria cititorilor”.

Notele de lectură ale scriitorului Laurențiu Belizan au scos la iveală frumusețea și complexitatea cărților, muzica intrinsecă a frazelor și paragrafelor, care au făcut din Prut „o axă cu diferite forme”.

Romanciera Paulina Georgescu a asistat și „a așteptat din umbră la nașterea Împreunăzborului”, a fost „martor al alchimiei literare”, a văzut cum autorii „se luau la întrecere în zborul cuvintelor, cum au creat, prin artă narativă, lumi, în care cititorul poate să se piardă”. Cel de-al doilea volum (Întoarcerea) invită la reflecție asupra identității culturale.

Autorul copertei Împreunăzbor a explicat mesajul celor două mâini care se țin strâns una de alta în zborul lor și a a firmat că a avut un sentiment de părere de rău că a terminat de lecturat cartea, ar fi vrut să mai fie, atât de mult i-a plăcut.

Din punct de vedere al profesorului de limbă română a vorbit jurnalista Alina Maria Pripon, despre romanul „Împreunăzbor”, argumentând că subiectul acestuia este dragostea sub toate aspectele ei.

Scriitoarea Mihela Ciubotariu, referindu-se la ambele romane, a afirmat că „nu te poți plictisi citindu-le, pentru că te pierzi, pentru a te regăsi”, în „complexitatea simplității ideilor”.

Scriitoarea  Maria Bem a mărturisit că „a zburat împreună cu autorii, zborul lor a fost și zborul ei”, iar poeta Limona Rusu a vorbit cu admirație despre cei „doi intelectuali  rafinați (Roxe și Vic), care stăpânesc cuvântul, care sunt doi profesioniști care îsi pun sufletul pe tavă” și le-a dorit să aibă cititori fideli.

Poeta Geta Lipovanciuc și-a exprimat bucuria că „se mai găsește timp pentru clipe liturgice”, iar poeta Olga Grigorov, prin recitarea poeziei „Nimic mai strigător la cer” a transmis auditoriului un emoționant mesaj și bucuria revederii.

Ambasadorului George Călin i-a revenit misiunea de a rosti aprecierile de final asupra cărților lansate, realizate „sub cupola lui Dumnezeu” și, uite așa, eu, persoana care consemnează și transmite mai departe mărturia clipei înveșnicite, nici de această dată, nu am putut rosti propriile gânduri, dată fiind durata de desfășurare a acestui eveniment, care nu s-ar mai fi vrut terminat.

Cosmin Rajka și Florentin Boroghină, profesori ai Liceului de Arte „Margareta Sterian”, Valeriu Mocanu, cunoscut interpret de  muzică populară și îndrăgita poetă, cantautor Geta Lipovanciuc, au realizat momente muzicale de excepție.

Citind cărțile, pot să recomand cu căldură citirea acestora și terapia zborului împreună!

 

Tagged: