Justiția din România a stabilit un trist record – Suntem pe prima poziție în UE la încălcarea drepturilor omului în procese și pe locul 3 pe continent, după Rusia și Turcia

Spread the love

Loading

Aceasta e justiția promovată de președintele României și infectată de protocoalele ilegale ale serviciilor secrete

România se vede pusă – pentru a câta oară? – la stâlpul infamiei la nivelul Uniunii Europene, după ce un raport întocmit de către Emily Barley, Lisl Biggs-Davison și Chris Alderton (experți britanici în domeniul justiției) plasează țara noastră pe primul loc în UE în materie de încălcarea drepturilor omului și pe locul al treilea pe continent, după Rusia și Turcia. Este vorba despre încălcarea articolelor 3 și 6 ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, privind interzicerea torturii, respectiv dreptul la un proces echitabil. De asemenea, documentul trage un puternic semnal de alarmă cu privire la condițiile din închisori: supraaglomerare și condiții execrabile de igienă.

În documentul intitulat „Abuzuri în materie de drepturile omului în statele membre ale Mandatului European de Arestare” („Human Rights abuses in European Arrest Warrant member states”), cei trei experți îi recomandă Înaltei Curți de Justiție a Marii Britanii ca, în contextul Brexitului (procesul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană), să refuze extrădările în România, Grecia și Polonia, din cauza încălcărilor dreptului la un proces echitabil. De altfel, punctul de pornire al documentului îl reprezintă eficiența din perioada 2014-2017 a Mandatului European de Arestare (MEA), din perspectiva respectării, de către țările de destinație, a drepturilor omului – în special dreptul la un proces echitabil. Iar România ocupă a treia poziție în ceea ce privește numărul de extrădări din Regatul Unit către state membre ale Uniunii Europene, cu 358 de astfel de acte, după Polonia (2.499) și Lituania (480), în intervalul 2013-2016.

 

Iată mai întâi situația extrădărilor din Regatul Unit (UK) către diverse state membre ale UE în perioada amintită:

1. Polonia – 2.499

2. Lituania – 480

3. România – 358

4. Letonia – 225

5. Republica Cehă – 215

6. Germania – 150

7. Ungaria – 148

8. Irlanda – 121

9. Slovacia – 108

10. Spania – 82

 

Vă prezentăm acum și topul țărilor din Consiliul Europei acuzate de încălcări ale drepturilor omului între anii 2014 și 2017:

1. Federația Rusă – 746

2. Turcia – 349

3. România – 272

4. Ucraina – 241

5. Grecia – 170

6. Ungaria – 151

7. Bulgaria – 110

8. Italia – 98

9. Croația – 84

10. Serbia – 76

 

Clasamentul încălcărilor articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (privind interzicerea torturii) arată în felul următor:

1. Federația Rusă – 370

2. România – 143

3. Ucraina – 106

4. Turcia – 78

5. Grecia – 59

6. Bulgaria – 44

7. Republica Moldova – 33

8. Italia – 26

9. Polonia – 26

10. Ungaria – 19

 

Mai jos puteți vedea primele 10 țări din Consiliul Europei găsite vinovate de încălcarea art. 6 (dreptul la un proces echitabil):

1. Federația Rusă – 240

2. Turcia – 142

3. Ucraina – 121

4. România – 95

5. Grecia – 91

6. Ungaria – 76

7. Serbia – 64

8. Portugalia – 47

9. Italia – 37

10. Croația – 32

 

Cele mai importante comentarii ale autorilor raportului în ceea ce privește situația României:

“Deși raportul evidențiază îngrijorări concrete legate de Grecia, Polonia și România, el indică România drept țara din UE care de departe încalcă cel mai grav drepturile omului. Dintr-un total de 272 de încălcări ale drepturilor omului descoperite de către CEDO din 2014 pana în 2017, România a avut cu peste 100 de sentințe împotriva ei mai multe decât statul membru UE aflat pe următoarea poziție (n.r.: Grecia, cu 170 de cazuri).

Marea majoritate a încălcărilor descoperite în România (238 din 272) au intrat sub incidența articolelor 3 si 6 ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (n.r.: privind interzicerea torturii, respectiv dreptul la un proces echitabil). În termeni de tratament inuman sau degradant, România se plasează mereu, la nivelul Consiliului Europei, doar sub Rusia. În ceea ce privește încălcarea dreptului la un proces echitabil, Rusia și Turcia sunt statele cele mai vinovate, dintre cei 47 de membri ai Consiliului Europei.

Dintre cele 104 de încălcări ale drepturilor omului constatate de CEDO (n.r.: in Romania) pentru tratament inuman sau degradant, marea majoritate s-au petrecut în detenție. CEDO a descoperit mereu că închisorile românești sunt supraaglomerate, spațiul alocat fiecărei persoane fiind cu mult sub nivelul minim legal.

În România, fiecare caz a scos la lumină condițiile dezgustătoare din închisori; adesea este vorba despre infestări cu ploșnițe și paraziți, instalații sanitare inadecvate dedicate deținuților, precum și celule reci, umede și întunecate.

Deși ani de-a rândul CEDO a condamnat România pentru aceste încălcări, țara nu a luat suficiente măsuri ca să-și aducă închisorile la standardele cerute, iar astfel încălcările au continuat în mod neabătut.

Aceasta înseamnă că sistemul politic și legal britanic  trebuie să trateze urgent problema disparităților  flagrante din domeniul justiției și al drepturilor omului, existente în prezent între diverse state membre ale UE, si să își abandoneze periculoasa  ipoteză a paritatii.

Ca parte a procesului Brexit, Regatul Unit ar trebui să întrerupă extrădările către statele UE unde există probleme precum cele evidențiate în acest raport: pe primele poziții în materie de abuzuri legate de drepturile omului și procesul echitabil se plasează România și Grecia, precum și Polonia, țara către care sunt extrădate cele mai multe persoane din UK și care are un palmares deplorabil în materie de drepturi ale omului. Deja Înalta Curte a Irlandei a refuzat recent să dispună extrădări către Polonia, din cauza gravelor interferențe politice în numirea și funcționarea judecătorilor polonezi. Ar trebui acum ca Înalta Curte de Justiție (n.r.: a Marii Britanii) să urmeze acest exemplu și să ia în calcul un set de măsuri urgente și împotriva României, a Greciei și a Poloniei”.

Sursa – ROMANIA, LA STÂLPUL INFAMIEI ÎN UE