Azi în Timișoara, mâine în toată țara!
Ziua de 14 martie 2019 va rămâne în istorie prin semnarea unui protocol de colaborare între Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist în perioada 1945 – 1989, Universitatea de Vest Timișoara și Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989 Timișoara.
Din partea Guvernului României a participat Secretarul de Stat – Laurențiu Florian Coca și membrii cabinetului, Petrică Balint și Daniela Lungu; Universitatea de Vest Timișoara a fost reprezentată de rectorul Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, iar din partea Fundației Naționale a Revoluției din Decembrie 1989 Timișoara, Valeriu Bercea, în calitate de Președinte.
Cei trei semnatari ai protocolului au pus bazele unei colaborări de lungă durată, concretizat prin introducerea în anul universitar 2018 – 1019 a primului curs despre Revoluția de la Timișoara din 1989.
Cursul va fi susținut de Lect. univ. dr. Vasile Szabo, primul redactor șef a ziarului „Timișoara” și autor a mai multor cărți despre Revoluția din Decembrie 1989 din Timișoara.
În acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția Română din 1989 și Universitatea de Vest din Timișoara, prin programul „Timișoara, trei decenii de libertate”, oferă studenților săi, dar și elevilor timișoreni, studenților celorlalte universități din oraș, precum și întregii comunități timișorene, tuturor celor interesați, un curs unic în țară, ce tratează tematica revoluției din decembrie 1989 de la Timișoara.
Ieșirea României din lunga dictatură comunistă s-a făcut cu mari sacrificii, peste o mie de persoane fiind ucise, iar peste patru mii rănite de către forțele de represiune în toată țara. Revoluția a început la Timișoara, acolo unde zeci, iar apoi sute de mii de persoane au ieșit în stradă, cerând îndepărtarea lui Nicolae Ceaușescu și părăsirea puterii de către Partidul Comunist Român, precum și revenirea țării la valorile democratice. Forțele de represiune, formate din Armată, Securitate, Miliție, Trupe de Pază și Securitate, Grăniceri și Pompieri, au încercat să înăbușe mișcarea de protest, deschizând focul împotriva copiilor, tinerilor și vârstnicilor.
Cursul Revoluția de la Timișoara din 1989 are ca prim scop informarea studenților și a publicului larg cu privire la cele mai importante evenimente petrecute la Timișoara în perioada decembrie 1989-1990.
Cel de al doilea scop este de a oferi un cadru de dezbatere pentru diversele aspecte controversate ale Revoluției din 1989 de la Timișoara.
Cursul pune în lumină figurile importante ale mișcării pentru libertate și democrație, eroi, participanți cu merite deosebite, dar și figurile cu putere de decizie din cadrul sistemului comunist totalitar implicate în încercarea de înăbușire a mișcării revoluționare.
Cursul are două componente: 1) cronologia evenimentelor și 2) punerea în dezbatere a unor teme fundamentale ale Revoluției de la Timișoara, inclusiv cea privind elementele rămase mai puțin cunoscute. Pentru a putea detalia fiecare subiect, la fiecare întâlnire vom avea invitați din rândul participanților la evenimente, dar și oameni de cultură, capabili să pună lucrurile în context și să ofere explicații pentru cele întâmplate.
Pentru studenții UVT, cursul va avea statut de disciplină complementară facultativă, menită să formeze competențe transversale, iar promovarea acesteia va fi recompensată cu două credite de studii transferabile, suplimentare celor obligatorii, ce vor fi înscrise în suplimentul la diplomă eliberat la finalizarea studiilor.
Cursurile se vor desfășura în fiecare miercuri (cu excepția primului curs, ce va fi joi, 14 martie 2019), în intervalul orar 18:00-21:00, în sediul central al Universității de Vest din Timișoara (Bd. Vasile Pârvan nr. 4), până în data de 29 mai 2019.
În cadrul programului „Timișoara, trei decenii de libertate”, Universitatea de Vest din Timișoara își mai propune:
– dezvoltarea unui site în română și engleză despre Revoluția din Timișoara 1989;
– deschiderea unui Centru de Studii cu activitate dedicată orașului revoluționar;
– editarea unui volum aniversar, util pentru evocarea perioadei revoluționare din Decembrie 1989 la Timișoara.