La noapte trecem la ora de iarnă, ora adevărată

Spread the love

Loading

Ceasul se va da în urmă cu o oră, la noapte. Astfel, ora 4 va deveni ora 3. Mulți oameni se adaptează greu la această schimbare. Îi doare capul, nu au poftă de mâncare sau au tulburări emoționale și de echilibru.

Medicii atrag atenția că riscul de infarct crește cu 5-10 procente în această perioadă. Chiar și riscul de infarct este mai mare în perioada de adaptare a organismului la schimbarea orei.

Acest an ar putea fi ultimul în care mai trecem la ora de iarnă. Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să anunțe până în aprilie anul viitor dacă doresc să rămână la ora de vară sau de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă 2018 se face în noaptea dintre 28 octombrie şi 29 octombrie 2018 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2018 devine ora 3:00. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn iar duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

În jur de 80% dintre respondenţii unei consultări publice lansate de Comisia Europeană luna trecută au declarat că ar susţine renunţarea la ora de vară. Comisia a lansat consultarea ca parte a analizei sale asupra directivei UE privind ora de vară. Nu au fost oferite detalii, însă Comisia a precizat că au participat 4,6 milioane de cetăţeni UE.

 

De ce schimbăm ora ? 

Ora de vară este ora legală adoptată de unele ţări sau teritorii pe timpul unei părţi a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii şi până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea celei oficiale standard, care este de multe ori numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.

Contrar opiniei generale, ora pe care o vom adopta astăzi (28.X.2018) nu este “ora de iarnă”.

Denumirea este improprie pentru că Timpul Legal Român este cel la care ne raportăm între octombrie şi martie, iar decalajul din lunile verii se datorează economiei de energie.

În mod normal, avem două ore în plus faţă de etalonul GMT, iar în timpul verii avem un decalaj de trei ore faţă de acest reper.

În programele de astrologie, “ora de vară” este cunoscută sub numele “Daylight Saving”, pentru că permite folosirea luminii naturale, seara, o perioadă mai îndelungată.

Ideea vine din 1784 şi aparţine celebrului Benjamin Franklin. Aflat la Paris, omul de ştiinţă s-a ocupat de eficienţa lămpilor cu ulei folosite la iluminatul public. El a scris eseul “An Economical Project”, în care propunea mai multe variante pentru economisirea uleiului. Între aceste metode se numără şi introducerea unei perioade de timp în orar pe durata verii.

După o tentativă eşuată în 1908 în Marea Britanie, primii care au adoptat oficial ora de vară au fost germanii, în 1916.

Exemplul a fost urmat de englezi, dar şi de alte state: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

Pentru americani, ora de vară a creat mari probleme. A fost introdusă în anul 1918, dar s-a renunţat la sistem un an mai târziu din cauza opoziţiei a milioane de fermieri. În plus, până în anul 1966, această cale de economisire a energiei a generat confuzii majore pentru că fiecare stat al SUA avea propria regulă de aplicare a sistemului.

În acest moment 70 de ţări folosesc ora de vară, iar printre ele nu se numără ţările de la Ecuator şi de la Tropicul Capricornului (emisfera sudică).

În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932.

Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00.

Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00) şi ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00)

Prezenta regulă este în vigoare din 1997: până atunci s-au mai aplicat următoarele reguli:

1979-1983: prima duminică din aprilie, ora 00:00 (->01:00) – ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (->00:00) (cu excepţia anului 1979, când ora de vară a început pe 27 mai)

1984-1996: ultima duminică din martie, ora 00:00 (->01:00) – ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (->00:00)

Valer Pop

 

Bibliografie:

Jurnalul Naţional

Wikipedia,enciclopedia liberă

www.images.google.ro

 

Sursa – m.realitatea.net, nicepps.ro