Autor: Maria ROGOBETE, MEMBRU UZPR
Iată-ne ajunși la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa, miercuri 21 februarie 2024, noi, invitații acestui moment jovial, memorabil cultural, extrem de bucuroși, cu aer de primăvară în piept și poftă de prietenie, conversație, cunoaștere, dar și cu gândul la cafeaua cu miros de carte ce ne aștepta, am pășit în lumea cu răsunet de poveste în care personaje cunoscute și necunoscute parcă ne strigau din cărțile ce stăteau liniștite pe rafturi, unele vechi, răsfoite de mii de ori, altele mai noi, politicoase fecioare, însă fiecare carte cu povestea ei. De undeva, în gândul meu, se auzea șoptit un „Bine ați venit!”, pentru o clipă am știut că nu era nimeni altul decât spiritul talentatului artist popular poet, sculptor, omul de cultură Petru. E. Oancea, cunoscut ca „Tata Oancea”, dar cine putea să fie oare? El este mereu bucuros de oaspeți.
Nici nu am ieșit bine din lumea paginilor că vocea minunatei noastre gazde, manager cultural la Biblioteca „Tata Oancea”, scriitoarea, jurnalista Gabriela Șerban, organizatoarea acestui moment important, ne-a trezit la realitate cu zâmbetul ei nemuritor și ne-a spus: „Bună dimineața!”, după care ne-a îmbrățișat pe toți. Și fiecare cuvânt al scriitorilor din încăperea atât de primitoare se așeza singur în pagina timpului, ca peste ani și ani să fie scos la lumină și admirat de urmași.
Evenimentul mult așteptat, mai ales de vărsători, poartă numele ”La o cafea cu scriitorii * Sub zodia vărsătorului” și a ajuns la ediția a VII-a 2024, organizat de Primăria și Consiliul Local Bocșa, Primar: Mirel Patriciu Pascu, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Tata Oancea”, prin prof. dr. Liana Ferciug.
Înainte de a începe prezentarea de cărți, de reviste ale scriitorilor aniversați, la acest eveniment fiind invitați: Gheorghe Jurma, Constantin Tufan Stan, Daniel Crecan, Gabriela Șerban, Adriana Weimer, Mia Rogobete, Valentin David, Sabin Păutza, invitații speciali fiind: Ada D. Cruceanu, Ionel Bota, Erwin Josef Țigla, Mihai Chiper, Vasile Barbu, Stela Boulescu, Cristina Zainea, Gheorghe Ion Chiran, Liana Ferciug, Silviu Ferciug, protosinghel Ioanichie, Ioan Traia, Silvia C. Negru, Dorina Ștefan, Nik Potocean, a fost ținut un moment de reculegere în memoria regretatului poet Octavian Doclin, o lumânare aprinsă pentru sufletul poetului a ars în toate cuvintele rostite de cei care l-au cunoscut și l-au iubit, a fost într-adevăr un vărsător frumos la suflet, un prieten și colaborator al bibliotecii din Bocșa, Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Într-o atmosferă spontană a unor sentimente sincere și pline de afecțiune, pornite din toate inimile prezente, fiecare suflet inspirat a avut bucuria să-și prezinte avuția primită de la Dumnezeu, un dar prețios în mersul vieții, biblioteca fiind încălzită cu un recital de poezie, astfel că poeții Costel Simedrea, Doina Gârboni, Iulian Barbu, Nicolae Toma, Nicolae Sârbu și Adriana Weimer au deschis chakrele dorințelor transformând totul în iubire.
Managerul bibliotecii, Gabriela Serban, a vorbit despre activitatea culturală a fiecarui invitat, fapt ce m-a mirat foarte tare deoarece ne cunoștea în totalitate munca noastră, felul de a fi și mai ales creațiile literare, este de admirat și cred că acest lucru a făcut să prindem aripi, libertatea cuvântului, armonia, umorul, toate și-au dat mâna, în noi creștea o stare interioară impresionată de muzica vieții. Evenimentul a cuprins și o expoziție de artă oferită de artiștii Cercului de pictură ”Deutsche Kunst Reschitza”, coordonat de familia Hlinka, organizat de domnul Erwin Josef Țigla, un promotor al culturii germane în România și Banatul Montan, editor, bibliotecar.
Un moment delicat, impresionant și pe deplin meritat a fost atunci când domnul Erwin Josef Țigla i-a înmânat omului de cultură, omului plin de viață și prietenie Gabriela Șerban *Diploma de Membru de Onoare al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița pentru merite deosebite în slujba promovării culturii minorității germane din și în Banatul Montan; pentru întreaga activitate pusă în slujba istoriei și multiculturalității spațiului Banatului Montan; pentru sprijinul acordat Asociației în activitățile acesteia desfășurate la Oravița și cu speranța pentru o prietenie și colaborare viitoare.*
”Cireașa” de pe tortul atât de gustos oferit scriitorilor la finalul evenimentului cultural, a fost poezia scrisă de poetul Costel Simedrea pentru această zi specială, o poezie cu mult umor și speranță, așa cum numai el știe, la finalul căreia fiind urarea de „La mulți ani!” pentru toți cei de față. Simplitatea și noblețea scriitoarei Ada D. Cruceanu m-a înmiresmat, în prezența acestei minunate doamne mă simt atât de puternică, umană, trăiesc pur și simplu clipe înălțătoare.
Cultura este un ansamblu de valori materiale și spirituale, ziua de 21 februarie 2024, evenimentul acesta de suflet pentru suflet, ne-a dovedit că nu ne putem pierde ca neam, ca popor, ca țară, această zi a pus amprenta multor inițiative culturale care își mențin valoarea prin calitate și aici putem vorbi despre poezie, proză literară, istorie, religie, teatru, diferite proiecte culturale. Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie de promovarea tuturor lucrurilor frumoase ale poporului român, prorități fiind: limba, cultura, tradiția, civilizația. Trebuie să ținem steagul sus în toate domeniile, suntem obligați să transmitem aceste valori și celor care pășesc pentru prima data în țara noastră, să ne cunoască literatura, obiceiurile noastre, avem un patrimoniu cultural, iar acest patrimoniu trebuie șlefuit în fiecare moment al vieții noastre. Avem comori inestimabile care ne defines ca neam, suntem unici, suntem statornici și nemuritori pentru că toate valorile culturale ale poporului român sunt de fapt îngerii care îndrumă românii pe cele mai frumoase cărări, să nu uităm niciodată că un popor fără iubire de cultură este un popor pierdut. Am stat la o cafea cu miros de poezie și gust de bucurie alături de oameni valoroși, plini de elan și trăiri, oameni care își dedică o parte din viață artei și culturii, operele lor hrănesc sufletele multor cititori, dau sens vieții formând o gândire sănătoasă pentru a trăi în pace, iubire și armonie și m-am încărcat cu multă putere de creație.
Felicitări organizatorilor, în special prietenei noastre Gabriela Șerban, promotorul tuturor acțiunilor culturale din frumosul oraș Bocșa!
(Foto: Adriana Weimer, Mia Rogobete)