La o cafea cu scriitorii. Sub zodia Vărsătorului Ed. a VII-a, Bocșa, 2024

Spread the love

Loading

Autor: Gabriela ȘERBAN

Miercuri, 21 februarie 2024, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa a găzduit un eveniment de suflet dedicat scriitorilor „din imediata apropiere” născuți sub zodia Vărsătorului.

Alături de scriitorii aniversați, au fost invitați prieteni și colaboratori, poeți, prozatori, editori, jurnaliști și artiști din întreg Banatul istoric pentru o frumoasă întâlnire ca-ntre prieteni – slujitori pe tărâmul cultural.

Aflat la cea de-a VII-a ediție, evenimentul i-a avut în prim-plan pe scriitorii: cercetător dr. Dorel Viorel Cherciu (din Bocșa – născut în 22 ianuarie 1954); bibliotecar-scriitor și promotor cultural Gabriela Șerban (Bocșa, născută în 4 februarie 1968); scriitorul,  editorul, istoric și critic literar Gheorghe Jurma (Reșița – născut în 5 februarie 1945); poeta, jurnalista și actrița Maria Rogobete (Lugoj – 5 februarie 1970); preotul-scriitor dr. Daniel Crecan (Bocșa, născut în 7 februarie 1972);  muzicologul, istoricul și scriitorul dr. Constantin-Tufan Stan (Lugoj – născut în 13 februarie 1957); poeta și bibliotecara Adriana Weimer (Lugoj – născută 13 februarie 1968).

Un moment special a fost cel dedicat memoriei regretatului poet-vărsător Octavian Doclin (născut în 17 februarie 1950, plecat la cele veșnice în 11 februarie 2020), drag prieten și colaborator al bibliotecii din Bocșa.

Acești scriitori – vărsători au avut alături prieteni, artiști și cărturari precum Ada D. Cruceanu (Reșița), Ionel Bota (Oravița), Erwin Josef Țigla (Reșița), Mihai Chiper (Anina), Nicolae Mărășescu (Anina), Stela Boulescu (Bocșa), Cristina Zainea (Oravița), Liana și Silviu Ferciug (Bocșa), Ioan Traia (Timișoara), Nik Potocean (Bocșa) și, nu în ultimul rând, de la Uzdin (Serbia), scriitorul Vasile Barbu și prietenul nostru Mircea Lupu.

De asemenea, poeții Costel Simedrea (Reșița), Nicolae Sârbu (Reșița), Doina Gârboni (Bocșa), Iulian Barbu (Reșița) și Nicolae Toma (Timișoara) au înnobilat evenimentul cu versuri duios meșteșugite.

Ca să fie tabloul complet, organizatorii au prezentat și o expoziție de artă oferită cu generozitate de artiștii din cadrul Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza”, coordonat de familia Hlinka, sub magica baghetă a președintelui Erwin Josef Țigla, prilej cu care acesta a înmânat Gabrielei Șerban Diploma de Membru de onoare al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița pentru merite deosebite în slujba promovării culturii minorității germane din și în Banatul Montan; pentru întreaga activitate pusă în slujba istoriei și multiculturalității spațiului Banatului Montan; pentru sprijinul acordat Asociației în activitățile acesteia desfășurate la Oravița și cu speranța pentru o prietenie și colaborare viitoare. O deosebită onoare, care mă responsabilizează și mă obligă!

Întâlnirea a fost dedicată cărții și autorilor, a fost dedicată culturii sub diferitele ei aspecte; au fost prezentate cărți și reviste, au fost omagiați oameni și faptele lor. În această perioadă a iubirii ( 14-24 februarie) și încă sub semnul Zilei Naționale a Lecturii, la biblioteca bocșană a fost sărbătorită dragostea pentru carte și promovată lectura de către înșiși scriitorii de cărți! A fost sărbătorită iubirea pentru veritabilul act cultural!

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Tata Oancea”, prin prof. dr. Liana Ferciug și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bocșa, grație primarului dr. Mirel Patriciu Pascu.

După cum ne-a obișnuit poetul Costel Simedrea, la finalul întâlnirii, înainte de a ciocni șampania și a tăia tortul, a dedicat câteva versuri celor aniversați, de astă dată, urarea este dedicată amfitrioanei evenimentului, dar și tuturor vărsătorilor: „Gabi, văd că an de an,/Parc-ai vrea să mă omori,/Mă inviți la un chiolhan/Alături de vărsători./ Dar să știi că n-o mierlesc/ Am eu strategia mea/ Chiar de pare nefiresc/ Fiind săgetător sadea./ Pun un pic acord în liră/ Și, ca să îți placă ție,/ Cum chiolhanu-ți mă inspiră/ Voi mai scrie-o poezie./Cântând ca un menestrel:/Pentru că ați fost umani/Bardul învechit, Costel,/ Vă urează La mulți ani!”

 

 

 

Tagged: