Centru de reeducare la periferia din Hotan, Xinjiang
O listă cu prizonieri din baza de date a administrației chineze a dezvăluit că uigurii musulmani din regiunea chineză Xinjiang sunt trimiși la închisoare din cauza practicilor lor religioase și culturale.
Uiguri – popor turcic, care trăiesc în mare parte pe teritoriul Chinei de azi. în provincia Xinjiang, numit și Turkistanul de Est. În cronicile chineze apar amintiți sub denumiri ca Huihe, Huihu, Weiwu și Chunwei.Circa trei pătrimi din uiguri trăiesc în China, iar restul sunt răspândiți în Kazahstan și Kîrgîzstan. La recensământul din anul 1990, existau în China 7.214.431 uiguri din care 99,73 % trăiau în regiunea autonomă Xinjiang, 5.739 uiguri în provinvcia Hunan, iar 2.021 în Beijing (Peking).
Uigurii vorbesc uigura, care are forma scrisă ca și arabo-persană. Majoritatea uigurilor sunt de religie sunită o ramură a religiei islamice.
Imaginile arată tratamentul brutal al musulmanilor uiguri în „lagărele de reeducare” din China.
Datele scurse dezvăluie o politică de a ucide pentru cei care încearcă să scape.
Mii de uiguri au fost reținuți sub acuzații pretinse de „terorism”.
Documente și fotografii au dezvăluit ororile cu care se confruntă musulmanii uiguri în „lagărele de reeducare” brutale din China .
Tezaurul de date scurse, piratat de la autorități, dezvăluie o politică revoltătoare de a ucide pentru cei care încearcă să evadeze, în timp ce imagini îngrozitoare par să arate prizonierii încatușați care sunt torturați.
Aceste informații dezvăluie modul în care mii de uiguri au fost reținuți sub acuzații pretinse de „terorism” și au primit pedepse lungi.
Oferă o perspectivă fără precedent asupra taberelor construite din 2017 în Xinjiang, în nord-vestul Chinei.
1. Aceste imagini arată exerciții de securitate a poliției din lagărul de internare din 2018, realizate de fotograful centrului de detenție
2. Represie: Poliția efectuează un exercițiu într-un centru de detenție uighur din Xinjiang
Într-o imagine deosebit de tulburătoare, doi tineri sunt legați de cătușe și glugă în timp ce sunt ținuți în poziții de stres, sub amenințarea armei.
Nu este clar dacă imaginile sunt cu deținuți efectivi sau cu un exercițiu de antrenament, dar este o dovadă a brutalității despre care se crede că este exercitată de gardieni.
Dosarul clasificat, denumit Dosarele Poliției din Xinjiang, arată cum au fost închiși peste 20.000 de uiguri între 2017 și 2018.
Protocoalele poliției descriu utilizarea de rutină a ofițerilor înarmați în toate zonele și poziționarea mitralierelor și puștilor cu lunetă în turnurile de veghe. În multe dintre imagini este vizibilă amenințarea cu forța fizică, cu gardieni care țin puști și bastoane.
3. Se presupune că fotografiile sunt exerciții organizate și nu încercări reale de evadare
4. Aceasta imagine a unui exercițiu a fost printre imaginile aduse ilegal din centrul de detenție
Legăturile la ochi, cătușele și cătușele sunt obligatorii atunci când orice „student” este transferat între facilități. Dosarele au scos la iveală fețele îngrozite la circa 3.000 de deținuți.
Mulți au fost închiși pentru semne obișnuite ale credinței islamice, inclusiv un bărbat condamnat zece ani sub acuzația de terorism pentru „nu fumează sau nu bea”. Mama lui a fost vizată de autorități pentru „vinovăție prin asociere”.
O listă cu „rudele celor deținuți” arată că mii de persoane au fost bănuite de autorități. Alții au fost pedepsiți pentru că au vizitat țări musulmane sau, în cazul unui bărbat, au fost condamnați la aproape 17 ani de închisoare pentru că și-au lăsat barbă. Se spunea că se află „sub influența extremismului religios”.
Mulți sunt pedepsiți retroactiv pentru presupusele crime comise cu mult înainte ca China să lanseze represiunea asupra regiunii în 2014, în urma a două atacuri teroriste puse pe seama extremiștilor islamici din Xinjiang.
5. Prizonierii cu glugă se înghesuie în timpul unui presupus exercițiu în lagăr
Exemplele includ un bărbat condamnat la zece ani de închisoare pentru că a studiat „Scripturile islamice cu bunica lui” timp de câteva zile în 2010. Sute de persoane sunt vizate pentru că au folosit telefoanele mobile pentru a asculta „prelegeri ilegale”.
Dr. Adrian Zenz, un savant la Victims of Communism Memorial Foundation din SUA, a primit memoria cache de la o sursă care susține că le-a decriptat de pe serverele poliției. El a spus: „Avem totul – avem documente confidențiale. Avem transcrieri ale discursurilor în care liderii vorbesc liber despre ceea ce cred cu adevărat. Dă în aer furnirul de propagandă chineză”.
Oficialii de la Beijing, inclusiv ministrul de externe Wang Yi, au susținut că taberele sunt „școli care ajută oamenii să se elibereze de extremism”.
Și într-un răspuns scris, ambasada chineză la Washington DC a spus: „Problemele legate de Xinjiang sunt, în esență, despre combaterea terorismului violent, radicalizării și separatismului, nu despre drepturile omului sau a religie”.
POVESTI ORIBILE CU DEȚINUȚII CARE ADUC RUȘINE CHINEI
PRIN ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR OMULUI
Cel mai tânăr deținut: Rahile Omer, 15 ani
Cea mai tânără deținută uighur avea doar 15 ani când a fost reținută de autoritățile chineze din cauza unei legături de familie.
Rahile Omer a fost vizată deoarece mama ei musulmană ispășește șase ani de închisoare pentru că ar fi tulburat „ordinea socială” prin respectarea „practicilor religioase extreme”.
Tatăl ei fusese deja trimis într-o „tabără de reeducare”.
16 ani de detenție pentru barbă: Tursun Kadir
Cel mai în vârstă deținut: Anihan Hamit, 73 de ani, a fost reținut sub acuzații necunoscute
Fotografiile lui Rahile se aflau într-o scurgere de date despre mii de uiguri vizați de acuzații de teroare false. Printre acestea se numără cel mai în vârstă deținut, Anihan Hamit, în vârstă de 73 de ani, care a fost reținut sub acuzații necunoscute.
Tursun Kadir, în vârstă de 58 de ani, a fost acuzat de infracțiunea de „creștere a bărbii sub influența extremismului religios”.
De asemenea, acuzat că a predicat și studiat scripturile islamice din anii 1980, a fost condamnat la 16 ani și 11 luni de închisoare.
Fotografiile îl arată atât înainte, cât și după ce chinezii i-au determinat exprimarea identității uigure ca fiind ilegală și i-au ordonat să se radă curat.
El a fost închis alături de Yusup Ismayil, 35 de ani, care a fost pedepsit pentru că a călătorit într-o „țară sensibilă” – despre care se crede că este orice națiune cu o populație mare de musulmani.
Tajigul Tahir, în vârstă de 60 de ani, a fost suspectată pentru că fiul ei a fost închis timp de zece ani pentru „înclinații religioase puternice” – dovada fiind că nu a băut și nu a fumat. De asemenea, a fost acuzată de predicare ilegală