LANSARE DE CARTE ÎN TOPLEȚ – CRAINA BĂNĂȚEANĂ

Spread the love

Loading

Autor: Maria Rogobete

Respect și stimă pentru doamna profesoară Icoana Cristescu Budescu și pentru teologul Gheorghe Țunea-Pârvoveanu! Comuna Topleț, Caraș-Severin, a fost onorată de prezența acestor oameni minunați, sâmbătă 2 octombrie 2021, orele 11, în Căminul Cultural Bârza, bucurându-se de volumul -CRAINA BĂNĂȚEANĂ-TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR-Editura „Hoffman”.

Au luat cuvântul: Ioan Rațiu-directorul Caselor de Cultură din Comuna Topleț, profesor Icoana Cristescu Budescu, teolog Gheorghe Țunea Pârvoveanu, istoricul Pavel Panduru, scriitoarea Maria Rogobete, profesor Georgescu Alina. Solistul vocal Petrică Panduru a încântat spectatorii cu melodii populare de suflet. Toți cei care au participat la această lansare de carte au primit diplome de participare și au scris impresii în Cartea de Onoare a Căminului Cultural Bârza.

Să ne prețuim trecutul, acolo sunt strămoșii noștri, acolo sunt sufletele curate, curajoase, oameni demni, români iubitori de țară, eroii neamului nostru. Să ne bucurăm de prezent, clipa de astăzi ne-a făcut să înțelegem că iubirea este totul pe acest pământ, să ne bucurăm că existăm, să apreciem că trăim în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, să trimitem informații tuturor oamenilor, pentru a putea purta în suflete bucuria, fericirea de a savura trăiri.

Trebuie să ne dorim un viitor, să ne păstrăm tradiția, identitatea, demnitatea, graiul românesc și să le oferim celor dragi, mai ales urmașilor noștri, de fapt să trăim prezentul, pentru un viitor mai bun. Adevărata bucurie o ai atunci când îți iubești locul nașterii, când te întorci cu drag la casa părintească, când încerci să faci ceva pentru comunitatea în care trăiești. Această carte de suflet este copilul crescut în CRAINA BĂNĂȚEANĂ, de aceea îi felicit din toată inima pe acești oameni minunați, români adevărați!

Prezentarea acestui plai de poveste face ca generațiile viitoare să iubească mult mai mult locul nașterii, pământul românesc, prin acest volum se face cunoscut trecutul, în această carte renasc sufletele strămoșilor, tradițiile, învățământul, viața spirituală, datini și obiceiuri din ciclul vieții, obiceiuri care însoțesc viața pastorală, tradiții și obiceiuri legate de fenomenele meteorologice. Așa cum spune Prof.univ.dr. Dumitru Jompan despre acest volum: ”Generațiile viitoare vor fi recunoscătoare autorilor, care prin acest volum le fac cunoscute trecutele vremi, pe care nu le aveau altcum să le cunoască. Fiicele și fii zonei Crainei de ieri și de azi se oglindesc în fiecare frază, în fiecare propoziție, în fiecare cuvânt scris în paginile monografiei cu bunele și relele înfăptuiri, cu urcușurile și coborâșurile, cu realizările și neîmplinirile lor. În cazul de față cei doi autori și-au asumat greul realizării acestui deziderat.”

Felicitări acestor oameni minunați, efortul lor ajută la promovarea Banatului, munca lor aduce dorință de cunoaștere și iubire pentru pământul românesc, pentru țară.

Tagged: