Lansare de carte: IOAN TRAIA, ASOCIAȚIA PUBLICIȘTILOR PRESEI RURALE DIN BANAT și decernarea premiului “PAVEL FILIP și AUREL TURCUȘ” pe anul 2022

Spread the love

Loading

Autor: Gheorghe  LUNGU, membru UZPR

În ziua de SÂMBĂTĂ, 17 DECEMBRIE 2022 la ora 10 a avut loc întâlnirea ASOCIAȚIEI PUBLICIȘTILOR PRESEI RURALE din BANAT în localitatea Giarmata Vii din județul Timiș.

Ordinea de zi: Tedeum

Lansare de carte:  IOAN  TRAIA,  ASOCIAȚIA  PUBLICIȘTILOR  PRESEI  RURALE DIN BANAT, Ediție revăzutră și adăugită, Editura Eurostampa, Timișoara, 2022

Decernarea premiului PREMIUL  “PAVEL FILIP și AUREL TURCUȘ” de către ASOCIAȚIA  PUBLICIȘTILOR  PRESEI  RURALE DIN BANAT.

În 2022 s-au remarcat jurnaliștii: Cornel Juică, Mesici, Serbia; Dorinel Stan, Ioan Ionescu, Valentin Bugariu și Vasile Suciu.

Printre cei propuși la  PREMIUL  “PAVEL FILIP și AUREL TURCUȘ” din partea APPRB, pentru întrega sa activitate depusă la promovarea publicisticii sătești  a fost și domnul  Ion  Ionescu, despre care am avut deosebita placere să-i prezint  viața și activitatea.

A văzut lumina zilei la 29 aprilie 1948 în satul Bapșa din județul Timiș. Școala generală o face în satul natal, urmând liceul la Timișoara (Eftimie Murgu, astăzi Liceul Pedagogic). Merge la București și studiază la Facultatea de Drept pe care o absolvă în anul 1980.

Revine în Timișoara unde-și desfășoară activitatea de judecător la Tribunalul județean Timiș până la pensionare în anul 2009.

Devine membru al Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat (APPRB) în anul 2015.

În anul 2019 devine membru al Uniunii Ziariștilor Presei din România (UZPR).

Scrieri:  Monografice-Monografia satului Babșa, județul Timiș.

Dicționare: Dicționar băpșean (cuvinte în grai).

Dicționar de mituri și expresii religioase (a studiat și alte domenii).

Lucrări istorice: Din istoria națională: Mari dregători ai voievodului (2009); Personalități ale Banatului (2022).

Din istoria Romei: Asasinate la romani (2021 ), o culegere despre împărați romani care n-au avut un sfârșit fericit.

Poezie: Are publicate mai multe volume de poezii, iar la volumul IV  “Trăim, trăim… “ (2015) am avut onoarea să-i fac PREFAȚA” Cuvânt către cititor. “

Publicist: Are articole publicate în mai toate ziarele noastre locale din Banat. De asemenea participă la mai multe Cenacluri literare cum ar fi: Uniunea Sciitorilor din Timișoara, condus de criticul literar Cornel Ungureanu; Seniorii, condus de Silvia Constanța Hârceagă;  Carp, condus de preot Horia Țâru; Tibiscus (Serbia), condus de Vasile Barbu. În cadrul întâlnirilor ziariștilor de la Bastion la Filiala “Valeriu Braniște “ a județului Timiș este foarte activ prin luările de cuvânt și materialele interesante pe care le prezintă, unele chiar publicate în Luceafărul de Vest, condus de Dumitru Buțoi.

Îl felicit pe colegul nostru Ion Ionescu! Consider, susținându-l în același timp, că merită pe bună dreptate să primească Premiul “PAVEL FILIP și AUREL TURCUȘ “ din partea APPRB.

 

 

 

Tagged: