LAUREAȚII CONCURSULUI DE POEZIE “VARA VISURILOR MELE”

Spread the love

Loading

Autor: Mioara Baciu

Într-o atmosferă incendiară, sâmbătă, 28 mai a.c., în cadrul celei de-a 669-a ședințe a Cenaclului “Amurg sentimental” (condus de reputatul scriitor, jurnalist, eseist, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, domnul Ion Machidon), în terasa culturală a Casei Memoriale George și Agatha Bacovia” din Bucureșți, s-au decernat premiile concursului literar “Vasa visurilor mele”, aflat la a XX-a ediție! În prima parte a evenimentului, s-a pătruns în “raiul poeziei bacoviene” (invitație făcută decătre Ion Machidon, organizatorul evenimentului), s-au recitat poezii ale scriitorului român George Bacovia, format la școala simbolismului literar francez.
A încântat sufletele muzica divină a flatului fermecat, mânuit cu pricepere și dăruire de către Nicolae Maxim, profesor universitar în Brașov, membru al Filarmonicii George Enescu, sărbătorit la ce-a de-a 85-a aniversare în cadrul Cenaclului.
Privirile s-au desfătat apoi în culorile sufletului pictoriței Marianei Steluța Cocora, care și-a prezentat creațiile, subliniind că tablourile sale exprimă bucuria sa interioară.
Gabriela Alef Machidon, soția maestrului Ion Machidon a impresionat prin desele alocuțiuni și, mai ales, atunci când a vorbit despre iubire (citez din memorie: “iubirea divină este singurul lucru, care divizat la infinit, nu se reduce”!)
Și fiul domnului Ion Machidon a recitat cu patos și cu iubire din creațiile tatălui, impresionând auditoriul.
Un moment emoționant a realizat și soția scriitorului Valeriu Gorunescu (recitând din opera soțului său), care, dacă s-ar mai fi aflat printre noi, ar fi împlinit o sută de ani!
A sosit apoi momentul înmânării premiilor laureaților concursului “Vara visurilor mele”, de către organizator, atât personal, celor care au reușit să ajungă din diverse zone ale țării, dar și prin mesageri, celor care nu au reușit să fie prezenți, din motive obiective. Din acest din urmă motiv, eu, personal, am avut privilegiul de a înmâna luni, 30 mai, premiul III, obținut de către polițistul gălățean Laurențiu Cristian Gherase. Am cunoscut și descoperit astfel, o pesoană de o sensibilitate, frumusețe și maturitate aparte. Am avut curiozitatea de a-i citi poeziile, de a rezona cu acestea și, mărturisesc, chiar a meritat să fie laureat! Cu unii dintre câștigătorii concursului s-a luat legătura în direct, telefonic și bucuria a fost reciprocă.
Veronica Pirlea-Conovali de la Chișinău a fost câștigătoarea marelui premiu. Impresionante i-au fost discursurile, au emoționat până la lacrimi, pentru că românismul, dragostea de neam sunt torțe vii în sufletul său!
S-a dat prilejul apoi, tuturor scriitorilor prezenți (și nu au fost puțini) să se prezinte, pe scurt, pe ei și creațiilor lor, să-și exprime părerea despre evenimentul la care au participat și să recite din creațiile proprii.
O prezența aparte pentru mine și nu numai, a reprezentat-o doamna Vasilica Mitrea, Președinta Ligii Scriitorilor Dobrogeni, membru marcant al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a altor organisme naționale și internaționale, a cărei alocuțiune a fost îndelung aplaudată!
Am întâlnit-o aici și pe modesta dar surprinzătoarea poetă Maria Niculescu, care este mereu o prezență încântătoare!
În final și eu mi-am putut exprima bucuria de a mă afla în mijlocul unor evenimente de asemenea anvergură, conchizând că poezia, muzica, pictura (cu care ne-am desfătat din plin) sunt ceva, acel ceva, ce vine de undeva, de dincolo de univers și au menirea de a-i face pe oameni mai buni, mai demni, au menirea de a civiliza lumea!
Cum să nu-ți dorești și să nu aștepți cu ardoare astfel de evenimente?

Tagged: