Reguli de bune maniere ciudate la servitul mesei

Spread the love

Loading

reguli ciudate la masaCodul bunelor maniere ţine mai ales de tradiţie şi de cultura locală, lucru demonstrat mai ales de acele reguli de conduită ciudate care unui neavizat îi pot părea de-a dreptul absurde şi pe care majoritarea străinilor, ce nu se ostenesc să se informeze anterior, le încalcă foarte uşor.

Dacă în cazul turistului obişnuit, „crima” ce ţine de maniere i se poate ierta, în cazul unui diplomat consecinţele se pot dovedi dramatice.

 

Gesturi care la noi sunt clasificate ca „de proasta crestere”, in alta parte sunt considerate absolut normale. Sa nu te mire ca in Japonia este absolut in regula sa sorbi zgomotos spaghete sau ca in Canada lumea va ragai dupa masa -oricat de rusinoase ni se par noua aceste gesturi, la ei sunt permise.

Japonia – Sorbitul zgomotos al pastelor
Sorbitul cât mai zgomos pentru paste şi supe, arată cât de tare te bucuri de masă. Cu cât sunt mai multe plescăielile şi zgomotele din jurul mesei, cu atât mai mare este aprecierea pe care o arată cei care mănâncă.

India, Orientul Mijlociu şi mare parte din Africa – Mancarea se ia doar cu dreapta.
Dacă ţi-e foame şi eşti stângaci, ai grijă totuşi să mănânci cu mâna dreaptă. Să mănânci cu mâna stângă este considerat un gest extrem de nepoliticos şi chiar murdar .

Franţa – Plata individuală a notei Dacă te oferi să achiţi doar partea ta de consumaţie eşti considerat nesofisticat. Deci, fie te oferi să plăteşti toată nota, fie laşi pe altcineva să achite consimaţia, altfel e nepoliticos.

Franţa – Pâinea ca ustensilă de mânuit mâncarea
La masă trebuie folosite ambele mâini. Pe lângă furculiţă te poţi folosi de cuţit să iei mâncarea sau de pâine. Deci, pâinea nu stă pe masă pe pot de aperitiv, ci mai mult ca ustensilă de mânuit

Mexic – Furculiţa şi cuţitul, snobism
Să mănânci cu furculiţa şi cuţitul în această ţară este dovadă de snobbism dacă nu e vorba de un cadru formal. Deci, lumea  mănăncă direct cu mâna.

Chile – Mâncarea nu se atinge cu mâna
Atingerea conţinutului din farfurie cu mâinile reprezintă proastă creştere. Aici sunt incluşi chiar şi cartofii prăjiţi.

Portugalia – Nu cere condimente, e ofensă
Chiar dacă îţi place mâncarea mai condimentată, în această parte a lumii nu cere sare şi piper la masă. Se consideră o ofensă gravă la adresa bucătarului.
 
Thailanda – Folosirea furculiţei
În această ţară, furculiţele sunt folosite doar ca să umple lingurile. În niciun caz nu trebuie utilizate pentru a duce mâncarea la gură, e dovadă de proastă creştere.

Rusia – coatele pe lângă corp

E o dovadă de bună creştere să-ţi ţii coatele pe masă. Dacă nu te sprijini cu ele de marginea mesei e chiar nepoliticos.

Etiopia – Farfuria individuala
Farfuriile individuale sunt considerate o risipă, la fel şi tacâmurile. Pe scurt, politicos este ca toată lumea să mănânce, cu mâinile, chiar din mijlocul mesei.

Afghanistan – oaspeții mănâncă primii
În Afghanistan, oaspeții trebuie să mănânce primii și cel mai mult. În cazul în care scapă din greșeală pâinea, trebuie să o ridice, să o sărute și să o ridice la nivelul frunții înainte să o mănânce. Și, la fel ca în restul țărilor din Orientul Mijlociu, Africa și India, mâncarea se consumă doar cu mâna dreaptă, intrucat cea stanga este asociata cu activitatile de la toaleta.

China – reguli la folosirea bețișoarelor
Chinezii au o listă foarte lungă de reguli referitoare la bețișoarele din bambus. Trebuie să le ții în mâna dreapta. Nu ai voie să le îndrepți spre o persoană sau să le agiți în aer. Când faci o pauză de la mâncat, lasă-le pe farfurie. Nu penetra mâncarea cu ele si, sub nicio formă, nu le infinge în orez – este un semn al morții.

Zambia – se consumă șoareci uscați
În zona rurală, oamenii obișnuiesc să consume șoareci uscați ca aperitiv, iar bunele maniere spun că trebuie să începi cu capul, să continui cu corpul și niciodată să nu mănânci coada. Aceasta se folosește pentru curățarea dinților. Dacă nouă ni se pare de-a dreptul respingatoare ideea, ei bine la ei șoricelul este o sursă bogată în proteine, foarte ieftină. 

Mongolia – femeile sunt primele care mănâncă
Regulile de bune maniere ale mongolezilor sunt în strânsă legatură cu stilul lor de viață nomad. Femeile sunt primele care dau tonul – ele iau prima mușcătură. După ce termină de mâncat, fiecare persoană trebuie să-și acopere farfuria cu mâinile.

Canada – se râgâie după masă
Populația inuita din Canada s-ar putea să ni se pară respingatoare, și asta pentru că râgâie după masă. Pentru ei, este o expresie de apreciere a mesei. Obiceiul se datorează unui fapt științific – în spatele nevoii de eliminare a gazelor din stomac se ascund cantitățile mari de omega 3  consumate.

Filipine – este politicos să aștepți
Aici, bunele maniere ale localnicilor s-ar putea să ne testeze răbdarea. Este politicos să aștepți mai tot timpul: dacă vrei să mănânci, unde să te așezi la masă, când să începi să mănânci și, evident, dacă mai vrei mâncare. Pe toate, trebuie să ți le spună gazda.

Romania – aruncarea unui strop de băutură pe jos
Noua ni se pare normal, dar străinii nu prea înțeleg cum e cu aruncarea unui strop de băutură pe jos înainte de masă. În tradiția noastră, acest gest este pentru cei morți, ca să se bucure și ei de o gură bună de tărie. 

Sursa: Huffingtonpost.com, foodstory.ro, EVZ.ro