Libertatea (Ziar al românilor din Serbia): Moment istoric

Spread the love

Loading

libertatea moment istoric

 

Evenimentul petrecut la 5 noiembrie a.c., în Sala de congrese a hotelului „Villa Breg” din Vârșeț, va completa o nouă filă a istoriei noastre.

Anume, la data amintită s-au întâlnit membrii consiliilor executive ale celor două consilii naționale – român și valah, spre a stabili și semna un protocol de colaborare și spre a pune bazele unei piese de teatru, care va fi realizată în comun. Primul spectacol montat pe baza acestui proiect va fi „Doamna ministru” de
Branislav Nušic, în regia Vesnei Stankovic, având în distribuție actori români din Voivodina și din Serbia de Răsărit, ceea ce-l face diferit și inedit.
Radiša Dragojevic, președintele Consiliului Național Valah, a declarat: Scopul nostru comun a fost acela de a demonstra reprezentanților comunității române și valahe, precum și celor două state, Serbia și România, că minoritățile noastre pot conviețui, că suntem două entități autohtone, că între noi există destule diferențe, care ne fac deosebiți, dar, la fel, avem destule lucruri în comun care ne unesc și ne pot servi ca bază pentru o colaborare.
Daniel Petrovici, președintele Consiliului Național Român, este de părere că întâlnirea dintre cele două consilii a fost într-adevăr una istorică, pentru că s-a stabilit o colaborare importantă, pentru binele ambelor etnii: S-a impus déjà practica să ne întâlnim tot la trei luni, cu anumite propuneri pe ordinea de zi.
La acest moment istoric, din partea oaspeților au participat: Radiša Dragojevic, președintele Consiliului Național Valah, Dalibor Osovanovic, adjunctul președintelui, Novica Janoševic, primvicepreședinte, Miodrag Markovic și Neli Dordevic, vicepreședinți și Bojan Modrlanovic, secretar.
Din partea gazdelor, la reuniune au fost prezenți: Daniel Petrovici, Președintele Consiliului Național Român, Ion Cizmaș, președintele Consiliului Executiv, Nicu Ciobanu, coordonatorul Departamentului pentru Informare, Anișoara Țăran, coordonatoarea Departamentului pentru Învățământ, Marinel Bugar, coordonatorul Departamentului pentru Cultură, Marcel Drăgan, secretarul CNR, Lenuța Țăran și Ion Magda, membrii în Consiliul Național Român, precum și Marinel Petrică, responsabil pentru Minorități Naționale în Comuna Vârșeț.
Dintre punctele care au figurat pe ordinea de zi, desprindem: semnarea protocolului de colaborare dintre cele două consilii, care include toate domeniile de funcționare; realizarea unui proiect concret – piesa de teatru „Doamna ministru”, care va fi finanțat în proporție de 50 % din parteaConsiliului Național Român și 50 % de Consiliul Național Valah.

 

Radiša Dragojevic, președintele Consiliului Național Valah, a declarat următoarele:
– Scopul nostru comun a fost acela de a demonstra reprezentanților comunității române și valahe, precum și celor două state, Serbia și România, că minoritățile noastre pot conviețui, că suntem două entități autohtone, că între noi există destule diferențe, care ne fac deosebiți, dar, la fel, avem destule lucruri în comun care ne unesc și ne pot servi ca bază pentru o colaborare chiar și de acest fel, cum ar fi o piesă de teatru comună. Dialectul nostru și limba română se contopesc în bună măsură, astfel că și acest proiect inedit se va concretiza într-un spectacol reușit. De ambele părți există actori și regizori profesioniști, așa că proiectul nostrum comun, „Doamna ministru”, va fi un spectacol de mare succes, care va avea priză la spectatori”.

 

La întrebarea care este situația în domeniul mijloacelor de informare în zona lor și ce influență are Consiliul Național Valah asupra acestora, am primit următorul răspuns:
– Consiliul Național Valah nu are un mijloc de informare al său, adică nu este fondator. Există posibilitatea de a deveni și cred că vom profita de aceasta, mai ales acum, după privatizarea unor mijloace de informare la care am avut emisiuni în limba noastră. De exemplu, televiziunea Bor, posturile de radio Petrovac și Požarevac, care au fost finanțate de autoguvernările locale, iar acum se află în proces de privatizare. Țin să menționez că avem termenele noastre la unele posturi particulare, unde ne prezentăm activitățile din diferite domenii. Primele rezultate sunt vizibile, dar suntem conștienți de faptul că nu este suficient. La fel, avem termen rezervat pentru retransmiterea programului în limba română care se difuzează la TV Voivodina.
Influența Consiliului Național Valah asupra mijloacelor de informare deocamdată este minimă. Vom insista ca în colectivele redacționale ale unor mijloace de informare să avem reprezentanții noștri, dar problema întotdeauna o prezintă sursele financiare.
Cred că sunteți de acord cu mine. Vom primi atât cât vom fi dispuși să plătim.

 

Daniel Petrovici, președintele Consiliului Național Român, este de părere că întâlnirea dintre cele două consilii a fost într-adevăr una istorică, pentru că s-a stabilit o colaborare importantă, pentru binele ambelor etnii:
– S-a impus deja practica să ne întâlnim tot la trei luni, cu anumite propuneri pe ordinea de zi. La întâlnirea de azi am semnat protocolul de colaborare în cadrul căruia se va realiza primul proiect comun, piesa de teatru „Doamna ministru”. Ideea este ca după premieră să avem încă cinci reluări, atât în Voivodina, cât și în zona Serbiei de Răsărit. Am făcut un pas important, pentru că până în prezent nu a fost realizat niciun proiect de acest gen. Adunăm, încetul cu încetul, energia pozitivă, pe care o canalizăm spre activități și realizări comune. Am propus ca în momentul în care vom fi din nou gazdele întrunirilor, acestea să aibă loc la sediul Institului Cultural Român din Zrenianin și la C.P.E. „Libertatea” din Panciova, pentru a arăta oaspeților valorile de care dispunem. Prin vizita la aceste instituții, dorim să prezentăm proiectele și programele care se realizează aici și să stabilim ce am putea realiza în comun.
La această întrunire am propus ca întreg ansamblul Consiliului Național – orchestra, corul și formația de dansatori să se prezintă în zona Serbiei de Răsărit, să încercăm să facem schimburi de concerte, împreună cu oamenii de cultură din centre mai mari, precum sunt Petrovac na Malvi, Kladovo, Zajecar… Desigur că nu o să rămânem doar în domeniul culturii. O să încercăm să realizăm proiecte și în alte domenii, în dependență de cerințele celeilalte părți. Noi suntem deschiși la colaborare în diferite domenii.
Interesul comun este acela de a dovedi că cele două etnii au posibilitatea de a colabora și de a realize proiecte spre binele etniilor noastre.
Încercăm să realizăm proiecte commune prin fondurile europene, prin fondurile Republicii Serbia, dar și ale țării-mame, România. În momentul în care țara noastră, Serbia, tinde spre aderarea la marea familie europeană, noi, ca două etnii cu o singură rădăcină, avem dreptul să ne organizăm, să ne poziționăm în aceste fonduri europene și să demonstrăm noilor generații că au posibilitățile pe care predecesorii lor nu le-au avut.
Dacă tot avem o Europă fără frontiere, doresc să nu mai existe frontiere nici în minoritatea noastră.

 

Otilia Pescariu, coordonatoarea Scenei în Limba Română „Petru Cârdu” de pe lângă Teatrul Național „Sterija” din Vârșeț, a ținut să evidențieze următoarele:
– Pe zi ce trece, Scena noastră crește! Am pornit foarte ambițios în acest sezon de teatru și planurile noastre avansează. Pentru prima dată avem posibilitatea să colaborăm și cu alți oameni ai teatrului, oameni de-ai noștri pe care până acum nu i-am întâlnit. Cred că proiectul nostrum va fi unul foarte mare, foarte important și în același timp, foarte costisitor, dar și valoros. Arta merită! Teatrul merită! Cred că noi, cei din Voivodina, împreună cu cei din Serbia de Răsărit, avem capacitatea necesară să aducem pe scenă un proiect comun prin care să dăm dovadă că la baza noastră culturală există oameni care pot duce la bun sfârșit, un proiect
de acest gen. Vom uni atât energia, cât și știința noastră din acest domeniu. Vorbim o limbă comună și de îndată ce am ajuns până aici, am dat dovadă că ne putem înțelege. Eu sunt sigură că de aici pornește totul. Important este să avem sprijin și din partea Teatrului Național „Sterija” , în care se va implementa proiectul, după care ne dorim să-l prezentăm și în zona Serbiei de Răsărit. Eu și colegii mei ne dorim foarte mult să ajungem acolo și cred că se simțea
nevoia să ne prezentăm în acele ținuturi.
Să trecem odată această graniță imaginară!
Nu întâmplător am ales piesa „Doamna ministru” de Branislav Nušic, care este de origine aromân. Nu am ales un dramaturg sârb sau român, ci am ales, simbolic, un dramaturg care le combină pe toate.
Mulțumesc foarte mult tuturor celor care au văzut și simțit că acest proiect este important. Mulțumesc ambelor consilii pentru sprijin. Pentru ca să fim sinceri, arta costă, iar fără un sprijin financiar puternic, chiar nu se poate face nimic.
Unde ne putem întâlni cel mai frumos, decât pe scenă? Noi vom încerca să ne luăm responsabilitatea de a prezenta un spectacol pe merit.
În final, reprezentanții ambelor etnii și-au exprimat bucuria și satisfacția că s-au pus bazele acestei colaborări și că primul proiect care va fi realizat este unul deosebit și inedit.
În loc de concluzie, putem spune că cea de-a doua întâlnire dintre Consiliul Național Român și Consiliul Național Valah, petrecută la Vârșeț, a fost într-adevăr una istorică.
Mariana STRATULAT