LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ LA MULȚI ANI, LIMBII NOASTRE, CEA ROMÂNĂ!

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU


Data de 31 august a devenit pentru români ziua în care-și sărbătoresc limba cea română, urmare unei propuneri legislative, inițiate în anul 2011 de către senatorul PNL Viorel Badea, pentru care limba română reprezintă “fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.
Cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri, propunerea legislativă a fost legiferată că zi festivă a României, prin Legea nr. 53/14.03.2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, adoptată de Parlamentul României.
În baza Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, de ziua limbii se arborează drapelul României, se intonează imnul național și se folosesc sigiliile cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.
Din informațiile Wikipedia, rezultă că, ziua limbii române a fost sărbătorită prima oară în Bucegi, în apropierea Babelor, primele astfel de manifestări fiind organizate de către Corneliu Leu, Ligya Diaconescu (numită generic “doamna limbii române” chiar și postmortem și Alexandru Florin Țene (Președintele Ligii Scriitorilor Români, care a organizat Ziua limbii române într-o multitudine de comunicări tematice, tabere literare, desfășurate în diverse orașe ale țării noastre, în care s-au rostit ode limbii române de către scriitori din țară, dar și din diaspora și s-a cântat și s-au dansat jocuri populare românești).
În baza și spiritul legii, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate.
Câți dintre noi știu că, Ziua Limbii Române, însă, a fost sarbatorită prima dată de către frații nostri basarabeni, în Republica Moldova, după o mobilizare democratică realizată în 1989, atunci când contextul istoric, social-politic a permis-o?
Concret, la Chișinău, în cadrul Marii Adunări Naționale de la 27 august 1989, unde au fost prezenți cca 750.000 oameni, s-a propus declararea limbii române că limbă de stat în republică și trecerea la alfabetului latin.
Pentru că cele mai vehemente discuții privind legiferarea limbii române drept limba de stat s-au purtat pe dată de 31 august 1989, la sesiunea Sovietului Suprem al republicii, desfășurată în perioada 29 august – 1 septembrie 1898, deputații români au reușit să legitimeze limba română drept limbă de stat, iar ziua de 31 august a fost declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.
Tot în Basarabia, la Chișinău, s-a născut la 27 martie 1888, Alexei Mateeveci, autorul versurilor „Limba noastră”, cântec devenit imnul de stat al Republicii Moldova.
Se cuvine să cităm măcar prima strofă din cea mai frumoasă poezie dedicată limbrii române de către Mateevici, pentru a înțelege dimensiunea și importanța acesteia pentru cei, în pieptul cărora bate o inima de veritabil român:
“Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.”
Limba română este o limbă romanică, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene, este vorbită de aproximativ 28 de milioane de oameni pe globul pământesc, iar pentru aproximativ 24 de milioane este limbă maternă.
Un lucru demn de amintit este și faptul că limba Româna este și una din cele cinci limbi în care se oficiază slujbe în republica monastică din Muntele Athos, ea ajungând să se vorbească în zilele noastre în țări ale Asiei Centrale precum Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan, datorită existenței în aceste ținuturi a basarabenilor deportați de către sovietici.
În Republica Moldova, cca 80% din populație vorbește limba română.
Deși prezintă multe similarități, asemănări cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-română, LIMBA ROMÂNĂ este unică, este melodioasă, este limba sufletului de român, ne definește, ne particularizează că popor și este obligatoriu s-a cunoaștem, s-o păstrăm, s-o prețuim și s-o cinstim!

LA MULȚI ANI, LIMBII NOASTRE, CEA ROMÂNĂ!