Locuri misterioase pe Terra interzise pentru turiști – Biserica Sfintei Maria din Zion

Spread the love

Loading

biserica regina maria din sionÎn biserica Sfânta Maria din Zion, din orașul etiopian Axum, se spune că s-ar afla Chivotul Legilor. O singură persoană are acces în biserică și poate vedea chivotul, mai precis călugărul-gardian. Odată ales, acesta trebuie să stea închis în capelă, alături de chivot, pentru tot restul vieții.

Biserica Sfânta Maria din Axum a fost construită pentru prima oară în secolul al IV-lea de către regele Ezana (320-360), primul conducător creștin al Etiopiei. Locașul a devenit catedrala orașului și cea mai importantă biserică din regat, primul episcop ce a rezidat aici fiind Sfântul Frumentie. De asemenea, de-a lungul timpului edificiul a servit drept loc de încoronare al monarhilor etiopieni.

În secolul al X-lea, regina Gudit a ordonat jefuirea și incendierea multor biserici, printre care și a Sfintei Maria din Axum. Acest lucru se datorează faptului că Gudit era de religie iudaică și avea o mare antipatie pentru creștini. Cu toate acestea, după acest eveniment, biserica a fost reconstruită la o scară mai mare, devenind un edificiu impozant. 

 

În secolul al XVI-lea, în timpul campaniilor militare somaleze conduse de imamul Ahmad ibn Ibrahim al-Ghazi, biserica a fost din nou jefuită și distrusă. Reconstrucția ei se datorează regelui Gelawdewos (1540-1559), fiind apoi renovată și extinsă în timpul domniei lui Fasilides (1632-1667).

În anul 1950, regele Haile Selassie a construit o nouă catedrală modernă, lângă cea veche, atât pentru bărbați cât și pentru femei, întrucât în cea veche accesul femeilor era strict interzis. Noul edificiul are un dom imens și un turn-clopotniță destul de înalt. Biserica este un important loc de pelerinaj pentru ortodocșii etiopieni, aici având loc anual pe data de 30 noiembrie Festivalul Mariei Sionului. Altarul bisericii a fost adus din Israel de la Ierusalim, de aici și numele de Sion.

Conform tradiției etiopiene, într-o capelă din curtea vechii biserici se află Chivotul Legământului, ce conține Tablele Legii date de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai. 

Tradiția face din regii etiopieni descendeți ai regelui Solomon. Potrivit legendei, regina din Saba ar fi revenit, în regatul său, însărcinată, iar fiul său, Menelik I, primul împărat al Etiopiei, ar fi fiul lui Solomon. Legenda precizează că tânărul prinț ar fi fost educat la Ierusalim pentru a se impregna de înțelepciunea tatălui său și ar fi adus cu sine chivotul în Etiopia.

Arca Legământului, cum spune Biblia, păstrează cele Zece Porunci ale lui Dumnezeu date lui Moise pe muntele Sinai. 

Conform Vechiului Testament, Arca Legământului a fost păstrată timp de secole în Templul lui Solomon din Ierusalim, până la o invazie babiloniană din secolul al 6-lea înainte Cristos. 

De atunci Arca Legământului a dispărut și în a fost obiectivul multor aventurieri și arheologi să o găsească. În anii noștri a devinit celebră prin intermediul unui film realizat de  Steven Spielberg în 1981. Filmul „În căutarea Arcei pierdute” a stârnit discuții și a incitat noi aventurieri.

Deși creștini cred că Arca Legământului se află în această sfântă biserică nu există persoană care să fi declarant că a văzut relicva. În Scriptură Arca este descrisă ca fiind din lemn de salcâm, placat cu aur și acoperit cu doi îngeri de aur. 

Dar fiindcă natura omenească e plină de speranță nu sunt puțini dintre noi care visează săd escopere Chivotul Legământului.

 

Surse: omofon.com, weradio.ro, nufiipanicat.info, ziarelive.ro, sacred-destinations.com, dailymail.co.uk