Locuri misterioase pe Terra interzise pentru turiști – Camera 39

Spread the love

Loading

North Korea is thought to be home to the mysterious Room 39 aka Central Committee Bureau 39 of the Korean Workers Party

Autor: Nelu Ioan Roșca

Apărută în 1970, Camera 39 este una dintre cele mai secrete organizații din lume.Misiunea ei: să obțină susținere străină pentru regimul nord-coreean al lui Kim Jong II, liderul suprem al Coreei de Nord.

Puternica entitate care există de zeci de ani, este bănuită că ar scoate fonduri din contrafaceri și contrabandă cu droguri și arme. Banii sunt folosiți de Kim, potrivit experților, ca să cumpere loialitatea oficialilor de rang înalt și să păstreze controlul asupra țării. Camera 39 se bănuiește că este localizată într-o clădire a Partidului Muncitorilor din Pyongyang.

Povestea incredibilă a organizației Camera 39 a fost scoasă iveală de jurnaliștii de investigație. Ei au depistat mari afaceri de spălare a banilor și implicarea oficialilor nord coreeni în traficul international de droguri. Practic această organizație se ocupă cu afaceri ilegale la nivel planetar sub oblăduirea guvernamentală a regimului comunist din Coreea de Nord.

Nu se cunosc prea multe amănunte despre structura acestei organizații secrete, care funcționează  în Sediul Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de la Phenian.

Prin Camera 39 se introduce în Coreea de Nord dolarii și euro. Această țară sub dictatură are restricții comerciale și  nu există turism, iar economia predominant agrară nu acoperă necesarul de valută.

Ei bine, s-ar putea să nu fi surprins să afli că ceea ce se întâmplă în Camera 39 nu este în întregime legal. Rapoartele publicate în Financial Times și Washington Post au susținut că Kim Jong II și acoliții lui prin intermediul Camerei 39 au contrafăcut fără cusur bancnota de 100 de dolari. Diplomații ambasadelor Nord Coreene din întreaga lume sunt obligați să dea „fonduri de loialitate” și să se ocupe cu comerțul cu droguri în țări străine.

O singura sursă a declarat la postul TV NK News că sub acoperirea Camerei 39 se produce amfetamină. În Coreea de Nord există plantații de mac, din care se extrag opiul și heroina. Drogurile sunt vândute în Japonia, care s-a a dovedit a fi o piață profitabilă. O altă afacere ilicită este comerțul cu arme.

Camera 39 este de asemenea implicată în gestionarea veniturilor în valută străină de la hoteluri străinilor de la Phenian. Toate tranzacțiile cu aur și exportul cu de minerale rare, precum exporturile agricole și piscicole sunt controlate de către această organizație.

Începând cu 2009, conform unui raport publicat în ziarul Washington Post, Camera 39 a introdus un sistem global de fraudă de asigurare sub controlul guvernului nord-coreean.

Activitățile de ilicite ale statului nord-coreean prin intermediul Camerei 39  s-au extins la fabricarea și vânzarea de bunuri contrafăcute, la traficul de persoane precum și în alte domenii profitabile.

Multe dintre aceste activități sunt efectuate de la direcția și sub controlul guvernului nord-coreean. Veniturile însă merg spre avansarea producției de arme nucleare și arme convenționale și spre finanțarea stilului de viață al elitei țării.

Spre deosebire de alte națiuni corupte sau sindicate criminale, natura extensivă a acestor eforturi ilegale, precum și faptul că acestea sunt și sancționate de către cele mai înalte niveluri de guvernare, a condus la natura statului nord-coreean ca fiind definită ca o formă de „suveranitate penală” de către experți în politică externă, cum ar fi Paul Rexton Kan si Bruce Bechtol.

 

În scopul de a oferi o acoperire legitimă, guvernul nord-coreean folosește companii de stat ca fațadă, cum ar fi Ryugyong Corporation. Compania se află sub directul control al Partidului Muncitorilor și al  Departamentului de Relații Externe din Coreea. Compania deține, de asemenea, suprafețe întinse de teren în interiorul țării în unicul scop de creștere a plantelor opiacee, din care se extrage opiul și heroina.

Potrivit dezertorului Yoon Yong Sol, în timpul foametei „aici au fost unele plângeri că în timpul foametei noi ar fi trebuit să cultivăm cereale, nu maci, dar ordinul din partea guvernului a fost că, dacă cultivăm maci putem vinde produsul de 10 ori mai scump”. Oficialii nord coreeni recunosc că în Coreea de Nord este singura modalitate de a câștiga rapid valută foarte.

La sfârșitul anilor ’90 Camera 39 vindea drogul metamfetamina (cunoscut sub numele de „drog de gheață” în Coreea de Nord).  Drogul este cunoscut cu numele de Meth. Mai întâi drogul a fost răspândit în China și Japonia. China a admis în mod oficial  că drogurilor rezultă din Coreea de Nord. Producerea, stocarea, finanțarea și vânzarea drogului Meth a ajuns în mai multe țări: Filipine, Statele Unite ale Americii, Hong Kong, Thailanda, Africa de Vest și altele.

În 2010, cinci cetățeni străini au fost judecați ca parte dintr-o conspirație care implică Coreea de Nord. Ei au introdus ilegal 40 de livre (18 kg) de metamfetamină în Statele Unite.

FBI a descoperit că Wilson Liu, un om de afaceri Asiatic, care s-a născut în Taiwan, în 1962, a introdus în SUA bancnote de 100 dolari foarte bine falsificate. În iulie 2007 a fost prins în Las Vegas la Caesars Palace. Folosea bancnotele false pe jocurile electronice și cele mai multe au ajuns în circulație fără să poată fi detetectate. Era nevoie de un proces foarte anevoios pentru a depista falsul.

La data de 4 aprilie 2009, după 30 de zile de când Liu a fost condamnat, Coreea de Nord a lansat noua sa rachetă balistică nucleară, Taepodong, cu rază lungă de acțiune.

Testul a adus condamnarea imediată de către Organizația Națiunilor Unite și multe alte guverne. Coreea de Nord a denunțat această reacție ca o „insultă insuportabilă”. Pe 25 mai, Coreea de Nord a efectuat un alt test de arme nucleare, în subteran, prin  detonarea unui dispozitiv la fel de puternic ca cel care a distrus Hiroshima în 1945.

Ignorând din nou protestele internaționale, Coreea de Nord a efectuat a doua zi alte trei teste cu rachete nucleare cu rază scurtă de acțiune. La 4 iulie, Coreea de Nord a efectuat șapte teste cu rachete nucleare în Marea Japoniei.

Legătura dintre bancnotele false folosite Wilson Liu și rachetele nucleare din Coreea de Nord este ombilicală.

„Mai mult de 70 la sută din componentele rachetelor” sunt importate din străinătate „, spune Syung Je Park, director al Institutului de strategie din Asia.

Surse: vanityfair.com, imgur.com, ft.com, en.wikipedia.org, fella.com, lifebuzz, omofon.com, weradio.ro, nufiipanicat.info, ziarelive.ro