Centrele de date Google sunt peste tot în lume și pot fi accesate de doar câteva persoane selectate. Aceste centre sunt pline cu sute de mii de servere și biciclete, astfel încât inginerii să poată ajunge rapid unde au nevoie. Centrele sunt localizate adânc în pământ pentru a nu putea fi afectate de nici un fel de magnet de la suprafață.
În 2012, pentru prima data Google a publicat fotografii ale centrelor sale de date pentru public. Google îşi expune în premieră sistemul nervos central. Imaginile arată reţeaua incredibilă de calculatoare care procesează căutările pe internet, arată videoclipuri pe Youtube şi distribuie emailuri pentru milioane de utilizatori. Reţeaua cuprinde sute de mii de servere şi cabluri colorate, centrele Google fiind parcă desprinse dintr-un film SF.
Construite în nenumărate ţări, din Finlanda până în Statele Unite, acestea reprezintă sistemul nervos central al Google. Iar până acum, numai un număr limitat de oameni au avut acces în ele. De acum, însă, ele pot fi vizitate, virtual, de oricine.
Google nu dezvăluie dimensiunea clădirilor centrului de date individuale, dar jurnaliștii au reușit să identifice unde se află aceste centre.
Cât costă întreținerea centrelor de date Google?
În 2007 Google a raportat că cheltuie 2,4 miliarde $ pe întreținerea centrelor de date. Până în 2015, această cifră a crescut la 11 miliarde $. De fapt, în primul trimestru din 2016 compania a raportat cheltuieli de 2 miliarde $ pe investiții în echipamente de producție, instalații și construcții de centre de date. Google a mai anunțat că va investi o suplimentare de 600 milioane $ pentru a extinde operațiunile sale pentru centrele de date din Dalles, Oregon, unde se află primul centru de date Google, construit în 2006.
Centrele de date sunt construite în locații unde există disponibilitatea unor volume mari de energie electrică ieftină, pentru a alimenta centrele de date. Google se concentreze pe surse de energie regenerabile, cum ar fi energia eoliană și energia hidro. Un alt atu este și prezența unei mari cantități de apă pentru funcționarea turnurile de apă folosite pentru a răci centrele de date Google.
Statele americane Carolina de Nord, Carolina de Sud, Oklahoma și Iowa au oferit scutiri fiscale pentru Google.
Potrivit unor estimări, Google are aproximativ 900.000 de servere în toate centrele sale de date din întreaga lume. Aceste centre de date ale Google utilizează circa 260 milioane de wați de putere, care reprezintă 0,01% din energie la nivel mondial. Compania a căutat să evite dezvăluirea utilizării sale de energie în centrele sale de date.
Centrele de date Google:
STATELE UNITE
Mountain View, California.
Pleasanton, California.
San Jose, California.
Los Angeles, California.
Palo Alto, California.
Seattle
Portland, Oregon
The Dalles, Oregon
Chicago
Atlanta, Ga. (Două situri)
Reston, Virginia
Ashburn, Va.
Virginia Beach, Virginia
Houston, Texas
Miami, Florida.
Lenoir, Carolina de Nord
Berkeley County, Carolina de Sud
Mayes County, Oklahoma
Council Bluffs, Iowa
Jackson County, Alabama (în construcție)
Clarksville, Tennessee (planificare)
INTERNAŢIONAL
Berlin, Germania
Frankfurt, Germania,
Munchen, Germania
Zurich, Elvetia
Groningen, Olanda
Mons, Belgia
Eemshaven, Olanda
Toronto, Canada
Paris, Franța
Londra, Marea Britanie
Dublin, Irlanda
Milano, Italia
Moscova, Rusia
Sao Paolo, Brazilia
Tokyo, Japonia
Hong Kong
Beijing
Singapore
Taiwan
Hamina, Finlanda
St. Ghislain, Belgia
Quilicura, Chile
Sursa: omofon.com, weradio.ro, nufiipanicat.info, ziarelive.ro, datacenterknowledge.com