Pine Gap este o stație de urmărire a sateliților în Australia și este un program militar comun Australia și SUA. Amenajarea conține un complex computerizat cu 18 domuri care protejează antenele și peste 1000 de angajați. Stația este semnificativă din punct de vedere strategic, deoarece controlează sateliții americani de spionaj în momentul în care aceștia se află deasupra Chinei, Rusiei și Orientului Mijlociu.
Pine Gap se află situat la circa 18 km de orașul Alice Springs, în provincia Northern Territory, din centrul Australiei.
Scurt istoric
În 1960 guvernul Statelor Unite a intrat în discuții secrete cu guvernul australian pe tema construirii unei stații releu pentru controlul sateliților, în apele interioare din Australia. Două comisii militare, una în 1964 și alta în 1965, au selectat o regiune din Australia centrală, unde se va construi viitoarea instalație de urmărit sateliți.
Din 1970 și până în anul 1988 stația s-a numit Space Research și era în subordinea SUA și Australia. După acest an stația fost redenumită în mecanism comun de apărare Pine Gap.
SUA controlează stația Pine Gap
Practic stația este sub control american și este administrată de CIA, NSA și Oficiul US National Reconnaissance NRO, fiind considerată un element cheie care contribuie la rețeaua globală de supraveghere a tot ce există pe Terra.
Importanța acestei stații de urmărire este prin amplasarea strategică, care îi permite să controleze sateliții de spionaj pe măsură ce trec peste o treime din lume, care include China, părțile asiatice ale Rusiei și o mare parte din Orientul Mijlociu. Australia Centrală a fost aleasă pentru că era prea îndepărtată pentru navele de spionaj care trec în apele internaționale, pentru a intercepta semnalul.
Șeful instalației este un ofițer american și detașarea este un pas spre promovarea în rândurile celor mai înalți responsabili ai comunității de informații din SUA.
Companiile contractate pentru furnizarea echipamentelor angajate la Pine Gap sunt din SUA, din domeniul industriei aerospațiale și a armelor de apărare Northrop Grumman și Raytheon. Sistemele informatice sunt furnizate de renumita companie IT – Hewlett-Packard.
Tratatul Pine Gap
În decembrie 1966 guvernele din Australia și Statele Unite ale Americii au semnat tratatul Pine Gap. În prima fază s-au motat două antene și pînă 1999 au ajuns la un număr de 18 antene. În 1970 numărul angajaților era de aproximativ 400, iar la începutul anilor 1980 la 600. La începutul anilor 1990 erau 1.000 de persoane care lucrau în stație. În mod ciudat, cea mai mare extindere a avut loc după încheierea Războiului Rece.
Semnale colectate de stația Pine Gap
Stația are diverse operațiuni: control la sol și procesarea datelor trimise sateliții geostaționari, implicați în colectarea de de informații.
Sunt patru categorii de semnale colectate de echipamentele stației Pine Gat: telemetria armelor avansate, cum ar fi rachetele balistice, utilizate pentru controlul și verificarea armelor; semnalele de la anti-rachetă și anti-aeronave radar; transmisii destinate sateliților de comunicații; și emisiile de microunde, cum ar fi apelurile telefonice interurbane.
Secțiunile stației Pine Gap
Stația este formată din trei secțiuni: urmărire sateliți, prelucrare date colectate și analiza datelor colectate.
În fiecare dimineață Comitetul mixt de la Pine Gat se întrunește pentru a determina ce sateliții vor monitoriza în următoarele 24 de ore. Din 1999, după închiderea bazei Nurrungar în 1999 s-a transferat stația de control a Statelor Unite Air Force pentru sateliții de apărare. Aici se monitorizează emisiile de căldură ale rachetelor balistice, oferind prim avertisment de lansări de rachete balistice intercontinentale.
Baza de Nurrungar era situată pe marginea insulei Laguna, la aproximativ 15 km sud de Woomera, Australia de Sud și era sub controlul Departamentului australian al Apărării și Air Force SUA. Era operativă din 1969 și a fost închisă în 1999. Baza supraveghea și depista lansările de rachete și detonările nucleare folosind sateliți US Defense. Interesant este numele acestei baze. Nurrungar provine de la un termen aborigen însemnând „asculta”.
Din 2004 un nou sistem de supraveghere
După terminarea Războiului Rece stația a fost în principal angajată cu interceptarea și înregistrarea armelor și a semnalelor de comunicații din țări din Asia, cum ar fi China și Coreea de Nord. Statia a prijinit activ războaiele din Afganistan și Irak, după atacurile din 11 septembrie 2001.
Din anul 2004 la Pine Gat a început să funcționeze un nou sistem de supraveghere prin satelit, cunoscut ca sistemul de supraveghere prin infraroșu, numit Space-Based, care a devenit un element vital al apărării antirachetă al SUA.
Una dintre funcțiile principale ale stației Pine Gat este de a localiza semnale radio din lume prin informațiile colectate prin intermediul dronelor.
Supravegherea globală
La data de 11 iulie 2013, fostul contractor al CIA și angajat, Edward Snowden a dezvăluit documente care au arătat că stația de la Pine Gap, precum și alte trei stații din Australia si unul din Noua Zeelandă, sunt printre cele mai utilizate în cadrul programului de supraveghere PRISM, realizat de către diverse agenții secrete ale Statelor Unite ale Americii.
În urma acestor dezvăluiri Guvernul australian a anunțat că va investiga impactul PRISM și utilizarea instalației Pine Gap asupra vieții private a cetățenilor australieni.
Proteste împotriva stației Pine Gap
Mai multe organizații neguvernamentale din Australia au protestat împotriva existenței stației Pine Gap. La data de 11 noiembrie 1983, 700 de femei s-au postat la poarta Pine Gap, unde au păstrat 11 minute de reculegere, pentru a marca Ziua Comemorării și sosirea rachetelor Pershing II la Greenham, comună în Marea Britanie.
După două săptămâni de protest non-violent, femeile au fost arestate. Acest protest a fost inițiat de Karen Silkwood, o activistă americană, care a militat pentru securitatea nucleară.
În anul 2002 aproximativ 500 de persoane au protestat la porțile stației Pine Gap și au participat inclusiv unii politicieni. Politicienii au protestat împotriva utilizări stației în războaile din Irak. După o încăierare cu poliția câțiva protestanți au fost arestați.
În decembrie 2005, șase membri a unei organizații creștine, care luptă împotriva tuturor formelor de terorism, au organizat un protest lângă Pine Gap. Patru dintre cei șase, ulterior au pătruns în stație și au fost arestați. Procesul lor a început la 3 octombrie 2006 și durat până în iunie 2007. Deși opinia publică era în favoarea protestanților, cei patru au fost amendați cu 3.250 de dolari australieni, iar dacă mai intră vreodată pe teritoriul de Nord, vor executa șapte ani de închisoare. În februarie 2008, cei patru au fost achitați. Judecătorii care au lucrat la caz au declarat că o „eroare judiciară”, a avut loc, deoarece cei patru nu au fost lăsați să apară în fața unui juriu. Un alt punct susținut de judecători era că Pine Gap nu este o „facilitate de apărare” pentru Australia și că face parte din arsenalul de spionaj american. (va urma)
Surse: lifebuzz, omofon.com, weradio.ro, nufiipanicat.info, ziarelive.ro, en.wikipedia.org, smh.com.au, bibliotecapleyades.net