LUGOJ – A DEMARAT PROIECTUL DE MODERNIZARE A PRIMULUI TRONSON AL STRĂZII ALEXANDRU MOCIONI

Spread the love

Loading

În ultima săptămână a lunii august au demarat lucrările de reabilitare a primului tronson al străzii Alexandru Mocioni, zona pietonală din centrul orașului. Proiectul vizează zona cuprinsă între străzile N. Bălcescu și Bucegi, zonă pietonală, reprezentativă pentru oraș și pentru lugojeni. „Strada Alexandru Mocioni este axa istorică a orașului nostru fiind una dintre primele străzi din Lugojul German, și totodată strada de legătură cu Lugojul Român situat de cealaltă parte a râului Timiș.

Ea reprezintă nucleul de dezvoltare a orașului nostru. Pavajul schimbat la începutul anilor 90 s-a degradat vizibil în timp, iar cea mai importantă zonă de promenadă a orașului avea un aspect neatractiv astfel încât a devenit imperios necesară realizarea unui proiect arhitectural de reabilitare a acesteia.

Pe deplin constienți de importanța istorică a acestei artere a Lugojului am căutat ca prin intermediul intervenției noastre de modernizare și reabilitare, să îndeplinească exigențele de reprezentare la nivel local și nu numai. Ne dorim să fie nu doar o zonă de promenadă, ci și una de interacțiune între lugojeni, pentru că e deja tradițională întâlnirea constantă si schimbul de opinii între lugojeni la Ceasul Electric.

În plus din acel loc a izbucnit scânteia Revoluției Române din Decembrie 89 la Lugoj. De aceea proiectul de modernizare a acestei străzi l-am ales în urma unui concurs de soluții ca fiind cel mai atractiv.

Soluțiile arhitecturale și constructive sunt moderne și durabile, nu este vorba de beton amprentat cum s-a vehiculat în spațiul public ci de beton slab armat cu agregate expuse (piatră și granit).

Îmi exprim speranța că așa cum s-a angajat, constructorul va finaliza lucrarea până la sfărșitul anului.

Aceasta depinde însă și de starea vremii în perioada următoare.” a declarat prof. ing. Francisc Boldea, Primarul Municipiului Lugoj.

Conform proiectului, lucrările care au început vizează:
• refacerea pavimentului pe întreg tronsonul
• realizarea unei treceri de la partea cu circulație pietonală a acestui tronson la partea cu circulație rutieră a străzii Bucegi
• realizarea unor fântâni arteziene
• amplasarea de mobilier urban adecvat zonei
• refacerea iluminatului public
• iluminat decorativ pentru clădiri
La rețelele de utilități urbane existente (energie electrică, apă, canalizare, telecomunicații, gaze) nu se intervine. Prin lucrările prevăzute în proiect se vor realiza branșamentele la rețelele de energie, electrică, apă și canalizare existente. Vor fi realizate 5 fântâni arteziene. Iluminatul stradal și arhitectural se va realiza prin stâlpi de iluminat dar și prin baghete luminoase în pardoseală. Valoarea investiției este de 4,8 milioane lei fără TVA.

Tagged: