LUGOJ – FESTIVALUL CORAL INTERNAŢIONAL „ION VIDU”, ediţia a XXII-a, 08 – 10 iulie 2016

Spread the love

Loading

DSC 1528De mai bine de 45 de ani, personalitatea marelui compozitor şi dirijor Ion Vidu este omagiată, la Lugoj, cu prilejul festivalului coral care îi poartă numele. Astfel, în perioada 08 – 10 iulie 2016, se va desfăşura cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Coral Internaţional „Ion Vidu”, organizat de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj și al Consiliului Local Lugoj.

 

Începând cu anul 1970, bienal, această prestigioasă manifestare cultural-muzicală s-a bucurat de prezenţa a numeroase şi valoroase formații corale din Franţa, Italia, Germania, Grecia, Ungaria, Serbia, Japonia şi România, fiind totodată un mijloc eficient de promovare a culturii române şi lugojene în lume.

Ediţia din acest an se va bucura de prezența a două coruri invitate din străinătate, Corul ,,Philarmonia, din Xylokastro – Grecia și Corul Mixt ,,dr. Mihálka György” din Makó – Ungaria, precum și Corul Bărbătesc al Bisericii Baptiste ,,Harul” din Lugoj, Corul Mixt ,,Bunavestire” din Deva și gazda festivalului, Corul ,,Ion Vidu” Lugoj .

Vineri, 08 iulie 2016, în prima zi a festivalului, se va desfăşura ediţia a III-a a „Zilei George Enescu”: ,,Pe urmele lui Enescu. Lugoj – Caransebeș – Oravița”,  în cadrul căreia va avea loc, de la ora 17.3o, în Sala de Consiliu a Teatrului Municipal, colocviul, expoziția documentară și lansarea cărții ,,George Enescu. Consonanțe bănățene”, de Constantin T. Stan, la care vor fi prezenţi invitaţi de prestigiu din domeniul muzical (prof. univ. dr. Elena Chircev, prof. univ. dr. Dumitru Jompan, conf. univ. dr. Ioan Fernbach, lect. univ. dr. Simona Negru, lect. univ. dr. Silviana-Ana Cârdu, Monica Isăcescu, Simona Stoița și Simion Dănilă), moderatori fiind prof. dr. Mihaela Tomescu și prof. dr. Constantin-Tufan Stan.

De la ora 19.00, pe scena Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu” va fi prezentat un Concert Medalion “George Enescu”, la care îşi vor da concursul solişti instrumentişti din București, Timişoara şi Lugoj.

Sâmbătă, 09 iulie 2016, de la ora 19.00, va  avea loc, pe scena Teatrului Municipal ,,Traian Grozăvescu”, Gala de Concerte a corurilor invitate în festival. Invitați de onoare vor fi maestrul Voicu Enăchescu, președintele Asociației Naționale Corale din România și prof. Alina Pârvulescu, secretar general al aceleiași asociații.

Duminică, 10 iulie 2016, de la ora 12.00, vor avea loc două concerte de muzică religioasă: Corul ,,Philarmonia” din Xylokastro – Grecia, dirijat de Andreas Chasapis, va cânta în Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului”, iar Corul Mixt ,,dr. Mihálka György” din Makó – Ungaria, dirijat de Ildikó Gilinger, va susține un concert în Biserica Romano-Catolică.

afis ion vidu 2016

Invităm, aşadar, toţi iubitorii de muzică corală, să fie alături de noi, în număr cât mai mare, în toate aceste zile de sărbătoare a muzicii corale lugojene.

Intrarea va fi liberă.                                              

Tudor Trăilă,  Coordonatorul Festivalului Coral Internaţional „Ion Vidu”