Lugoj: Orăşelul Copiilor – Centru de Informare Turistică

Spread the love

Loading

CONFERINŢA DE PRESĂ A PRIMARULUI MUNICIPIULUI LUGOJ


9 iunie 2015

 

Proiect centru de informare turisticaÎn deschiderea conferinţei de presă, primarul Francisc Boldea a anunțat că în data de 9 iunie, de la ora 12.00, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” au fost acordate Bursele Municipale. În funcţie de specificul activităţilor extracurriculare desfăşurate de elevi, bursele municipale sunt împărțite în două categorii – burse municipale civic-culturale şi burse municipale sportive, fiecare dintre acestea având câte trei subcategorii: de excelenţă – în valoare de 100 lei/lună, de performanţă – în valoare de 75 lei/lună şi de merit – în valoare de 50 lei/lună. Elevii care s-au înscris în program au optat pentru categoria de bursă, iar departajarea lor pe subcategorii s-a realizat pe baza notei finale obţinute, conform unui algoritm de calcul, din performanţele educaţionale şi activitatea extracurriculară. Pe baza situaţiilor transmise de Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ de stat de pe raza municipiului, Primăria Lugoj a aprobat acordarea următoarelor categorii de burse municipale: 47 de burse civic-culturale, din care 17 burse de excelenţă, 15 burse de

performanţă, 15 burse de merit, respectiv 26 de burse sportive, din care 12 burse de excelenţă, 11 burse de performanţă şi 3 burse de merit. Suma totală alocată burselor municipale pentru semestrul I al anului şcolar 2014-2015 este de 28.750 lei, din care 17.875 lei pentru bursele municipale civic-culturale şi 10.875 lei pentru bursele municipale sportive.

 

Primarul municipiului Lugoj a aprobat referatul privind acordarea normei de hrană pentru personalul Poliţiei Locale Lugoj, pe perioada 1 iulie – 31decembrie 2015. Această măsură respectă legislaţia în domeniu, fiind alocaţi 24 lei/zi pentru poliţiştii locali şi 18 lei/zi pentru personalul contractual. Persoanele care lucrează în ture vor primi încă 2 lei/zi. În prezent în cadrul Poliţiei Locale Lugoj există 38 de funcţii publice de poliţişti locali, 4 funcţii de conducere şi 3 funcţii contractuale de execuţie. Norma de hrană se acordă în bani pentru zilele calendaristice, cu excepţia concediilor medicale, de maternitate, de îngrijire copil, fără plată sau pe perioada suspendării contractului colectiv de muncă. „Am luat personal decizia acordării normei de hrană, după ce la sfârşitul lunii mai am avut o discuţie cu toţi angajaţii Poliţiei Locale privind standardele la care trebuie să se ridice activitatea lor. Am constatat ulterior o îmbunătăţire a activităţii poliţiştilor locali, care sperăm să continue spre a nu fi nevoiţi să procedăm la sistarea normei de hrană. Consider, că este obligatoriu să sectorizăm oraşul până în luna octombrie, pentru a avea sub control toate cartierele, astfel încât să creştem calitatea activităţii Poliţiei Locale privind ordinea publică şi prevenirea furturilor şi distrugerilor”, a declarat primarul municipiului.

 

În continuare, şeful executivului s-a referit la o iniţiativă pe care o va promova în următoarea şedinţă de Consiliu Local. „Voi propune în şedinţa ordinară a Consiliului Local din 25 iunie, alocarea sumei de 10.000 lei pentru Festivalul Saltimbancilor, astfel încât protocolul cu clubul Rotaract să se desfăşoare conform proiectului stabilit de comun acord din luna martie”, a declarat edilul şef.

 

Următorul subiect abordat de primarul Francisc Boldea a fost proiectul care prevede crearea unui Centru de Informare Turistică în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. În cursul săptămânii trecute a fost semnat contractul de finanțare. Durata de implementare a proiectului este de 10 luni. Valoarea sa totală se ridică la 626.180,62 lei, contribuţia municipalităţii lugojene fiind de 10.121,12 lei. Obiectivul general este crearea şi dotarea unui Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică în vederea dezvoltării turismului şi creşterii numărului de turişti în Municipiul Lugoj şi în zonele limitrofe. Proiectul tehnic a fost finalizat încă din iulie 2014 fiind apoi înaintat Unității de monitorizare. În perioada următoare au fost obținute avizele și autorizațiile necesare construcției Centrului de informare turistică. În prezent se pregătește achiziția publică pentru lucrările de construcție a centrului care va fi amplasat pe splaiul Brediceanu în apropierea Podului de beton.

 

În continuare primarul municipiului a anunțat demararea lucrărilor la noul sens giratoriu de pe strada Buziaşului. „Sensul va avea o rază de 4 m şi în proiect va fi prevăzut un sistem de iluminat arhitectural deosebit. Pe perioada lucrărilor, circulaţia în zonă se va desfăşura doar pe două din cele patru benzi, fiind introdusă şi o limitare de viteză. În proiect este de asemenea inclusă şi asfaltarea celor circa 200 m de stradă care face legătura dintre sens şi firma Gamet 2000. Venim astfel în întâmpinarea angajaţilor de acolo pentru că în prezent pe porţiunea respectivă drumul este de pământ”, a precizat şeful executivului.
În paralel începe programul de asfaltare a străzilor din municipiu cu strada Smârdan, unde pentru început vor fi montate bordurile. Începând de astăzi, 9 iunie, vor fi pregătite pentru asfaltare străzile: Teiului, Al. Vlahuţă şi V. Alecsandri, precum şi legătura dintre străzile Teiului şi Mureşului.
În prezent se lucrează şi pe strada Anişoara Odeanu, cu care demarează programul de dalări a trotuarelor din municipiu.

În încheierea conferinţei de presă, şeful executivului a prezentat pe scurt o serie de ştiri edilitare.
– Vineri, 12 iunie, la orele 11.00 va avea loc deschiderea oficială a noului Orăşel al Copiilor, amenajat în spaţiul fostei clădiri de vară Concordia.
– Vineri, 5 iunie, a început parteneriatul cu firma Autoliv pentru întreţinerea Parcului Copilului şi în curând va începe un parteneriat similar pentru Parcul Ştrand.
– Ţinând cont de afluenţa tot mai mare de copii şi adulţi în parcul George Enescu, municipalitatea va dubla numărul de elemente de joacă şi va instala foişoare duble la mesele de rummy şi table. Împreună cu Serviciul de Sere şi Spaţii verzi, se va încerca întreţinerea în bune condiţii a parcului, în paralel cu găsirea unei firme multinaţionale care să facă parteneriat cu municipalitatea pentru buna îngrijire a parcului.