Lugojeanul Vasile Stoica a pornit într-o nouă călătorie în scaun cu rotile

Spread the love

Loading

stoica_11Un lugojean în scaun cu rotile vrea să atingă cel mai nordic punct al Europei

Vasile Stoica a plecat, duminică, 28 iulie, spre Capul Nord, cel mai nordic punct al continentului nostru. Stoica va trece – în cele 2-3 luni pe care le va petrece pe traseu – prin Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Norvegia, Anglia, Belgia, Olanda, Germania, Cehia şi Austria. Apoi, va pătrunde din nou în Ungaria şi va încheia turul în oraşul său, Lugoj.

Este al doilea turneu ca lungime din viaţa lugojeanului, după ce, în 1998-1999, a făcut turul lumii, parcurgând 36.000 de kilometri în scaun rulant.

Stoica este şi deţinătorul unui extrem de interesant record. Românul este persoana care a parcurs cea mai mare distanţă în scaun rulant într-o singură zi – 132 km. Recordul a fost stabilit în California, la College of the Canyons.

 

Pentru succesele lui, Vasile Stoica a primit titlul de “Cetățean de onoare” a municipiului Lugoj.

Momente memorabile din viaţa lui Vasile Stoica:

Primăvara lui 1993. Asociaţia Handicapaţilor Fizic Lugoj, la care era înscris ca membru, a fost invitată la Conferinţa Europeană a Persoanelor cu Handicap, care avea loc la Siofok, în Ungaria. Atunci a decis să facă traseul Lugoj – Siofok în cărucior rulant, ca un semn de prieteniei. A făcut 340 km în 4 zile. În mai 1993, a participat la maratonul Challenge Day, care a avut loc la Bucureşti. A fost prima persoană în fotoliu rulant din România care a participat la acest maraton.

August 1993. A plecat într-un nou turneu, de data aceasta până în Franţa. Maratonul Curajului a însemnat 3.400 kilometri străbătuţi solitar în cărucior rulant într-o perioadă de 40 de zile. A traversat Ungaria, Austria, Germania şi Franţa. Obiectivul acestui maraton era participarea la Conferinţa Naţională a asociaţiei Bugies de Noel, traseul reprezentând un semn al mulţumirii şi prieteniei pentru toate persoanele şi organizaţiile care au ajutat persoanele cu handicap din România. A fost primit chiar de doamna Danielle Mitterand, la Palatul Elisee.

Întors în ţară, a început să se antreneze şi să participe împreună cu alţi colegi din Lugoj, la competiţii sportive pentru persoanele cu handicap. A devenit, în scurt timp, campion naţional la probele de viteză şi rezistenţă.

1994. A înfiinţat, împreună cu alţi prieteni şi colegi, la Lugoj, Clubul Sportiv al Handicapatilor Fizic „MARATON’93” Lugoj. A fost numit preşedinte al acestui club. Clubul a reuşit să devină cel mai puternic din ţară.

1995. A decis să pornească într-un nou traseu, de data aceasta un Tur al Lumii în fotoliu rulant, pentru a ajunge la Atlanta, cu ocazia deschiderii Jocurilor Paralimpice. Din păcate, la graniţa cu Spania, a fost nevoit să abandoneze traseul deoarece nu a mai găsit sponsori.

Mai 1998. A început un nou turneu în jurul lumii cu fotoliul rulant. S-a reîntors în ţară în mai 1999, după ce a traversat România, Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Canada, Statele Unite (coasta estica si 500 km pe coasta vestica), Australia (coasta estică de la Melbourne la Cairns), Egipt, Turcia, Bulgaria şi din nou Romania.

20 octombrie 2001. A intrat în Cartea Recordurilor pentru doborârea recordului de 124 km, cea mai lungă distanţă efectuată cu un fotoliu rulant pe o pistă de stadion timp de 24 de ore.


2008. A plecat spre Beijing, pentru a ajunge la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice. Urma să parcurgă un traseu de 12.000 de kilometri. Aventura sa a luat însă sfârşit la Volgograd (Rusia), din cauza unei accidentări pe care Vasile a suferit-o la degetul mare al mâinii drepte (cel care e cel mai necesar la pus în mişcare fotoliul rulant).

Sursa: Yahoo News