Pe străzile din Rosario, un oraș din provincia centrală a Argentinei Santa Fe, veți găsi sute de imagini cu biciclete imprimate în pereți. Fiecare bicicletă aduce un omagiu unei victime a dictaturii militare Argentinei.
Proiectul a fost demarat în 2001 de Fernando Traverso, un angajat al spitalului și activist politic argentinian, care a început prin a picta cu spray douăzeci și nouă de șabloane de biciclete în mărime naturală pe pereți, ferestre, uși și alte spații din orașul său natal, Rosario, în memoria celor douăzeci de ani și pentru nouă prieteni care au fost răpiți și uciși în timpul terorismului sponsorizat de stat din Argentina, care a durat din 1974 până în 1983.
Bicicletele au jucat un rol cheie în timpul rezistenței, deoarece majoritatea membrilor le-au folosit ca mijloc de transport principal. Traverso a observat că, pe măsură ce prietenii lui începeau să dispară, adesea bicicletele lor erau lăsate în urmă. A vedea o bicicletă abandonată a fost adesea primul semn că proprietarul ei a dispărut. Aceste biciclete rămase în picioare pe străzile din Rosario au stat ca amintiri ale celor care au fost luați. Aproape 25 de ani mai târziu, Traverso a decis să facă aceste memoriale mai permanente prin pictarea cu spray a imaginii bicicletei pe clădirile din întreg orașul. Astăzi, există 350 de biciclete imprimate prin oraș în memoria celor 350 care au dispărut în Rosario. Se estimează că aproximativ 30.000 de oameni au fost uciși sau au dispărut în toată țara în timpul dictaturii militare din Argentina.
„Lucru frumos la proiect este că l-am început singur”, își amintește artistul , „dar în curând prietenii și familia s-au alăturat. S-a pus cap la cap o poveste colectivă și au trecut patru ani până când am realizat acele 350 de lucrări. Episodul din spatele lor este foarte trist, dar ideea era clara: sa captez atentia celui care i-a vazut mergând pe trotuar, iar bicicletele au fost o alegere buna.Am mers pe bicicleta toata viata: am aproape 70 de ani si inca o folosesc. Pentru că m-a ajutat să cunosc mai bine orașul, pentru că mă face să mă îndrăgostesc de el și pentru că, în ciuda tuturor, îmi readuce amintiri frumoase din tinerețe”.
Sursa foto: Pruxo/Wikimedia; Ciclosfera; Canorthrop/Wikimedia; Twitter.
Fernando Traverso, pictând una dintre bicicletele sale. Sursa foto: Ciclosfera
SURSA se poate citi AICI