Lumea de lângă noi: Cea mai înaltă statuie din lume

Spread the love

Loading

Statuia controversată a unității dedicată Primului viceprim-ministru al Indiei, Sardar Vallabhbhai Patel, a fost dezvelită nu demult într-un colț îndepărtat al celui mai vestic stat al Indiei din Gujarat.

Înălțimea de 182 de metri înălțime îi oferă titlu de „cea mai înaltă statuie din lume”, depășind Buddha Templului de Primăvară din China, care până acum a fost cea mai mare statuie din lume cu o înălțime de 128 de metri. 

Baza pe care se află statuia din India este de 58 de metri înălțime și împreună cu înălțimea statuii ajunge la 240 metri, la aproape un sfert de kilometru.

Statuia se află pe o mică insulă formată de râul Sadhu Bet, cu vedere spre barajul Sardar Sarovar. Un pod leagă baza statuii de continent. Când proiectul de 420 de milioane de dolari a fost  finalizat în cele din urmă s-a adăugat un centru pentru  vizitatori. În interiorul bazei statuii s-a amenajat un muzeu, iar în jurul bazei o grădină memorială, un parc de distracții și chiar un hotel, care să găzduiască turiștii.

Vizitatorii vor putea să urce în interiorul statuii printr-o galerie de circa 153 de metri.

Pentru a se adapta structurii, aproximativ 185 de familii, în majoritate grupuri tribale cu statut special protejat, au fost îndepărtate din casele lor, iar cei strămutați de proiect se plâng că nu au fost compensați în mod corespunzător. Alții se plâng de risipa colosală a banilor publici. Statuia a fost îmbrăcată în bronz. 

Sardar Vallabhbhai Patel a fost primul ministru de interne al Indiei și viceprim-ministru, care a integrat cu succes peste cinci sute de state autoguvernate în noua națiune independentă. Angajamentul său față de integrarea națională a fost total și fără compromisuri, câștigându-și titlul de „Iron Man of India” – Omul de fier al Indiei. 

Patel era în primă fază pentru a fi primul prim-ministru al Indiei, dar în cele din urmă a pierdut în favoarea lui Jawaharlal Nehru.

În ultimul timp, Patel a devenit o icoană pentru hindușii de dreapta și actualul partid de guvernământ. Mulți cred că construcția statuii a fost înclinată politic să influențeze alegătorii, deoarece India se îndreaptă spre alegerile naționale la începutul anului viitor.

Turiștii vor trebui să călătorească 250 de kilometri de la orașul principal al statului Allahabad pentru a ajunge în locul unde se află aplasată statuia. 

India nu se oprește aici, se anunță un alt proiect, în doi ani se va construi o altă statuie chiar mai înaltă, reprezentând conducătorul marathi Chhatrapati Shivaji din secolul al XVII-lea, va fi terminată în largul coastei Mumbai. Această statuie va avea o înălțime de 212 de metri.

Sursa – amusingplanet.com