Autor: Nicolae TOMA
Giant’s Causeway (limba irlandeză: Clochán na bhFómharach) constă din ca. 40.000 de coloane de bazalt interconectate, fiind rezultatul unei erupții vulcanice, care a avut loc acum ca. 60 de milioane de ani. Se găsește în County Antrim, pe partea de nord-est a Irlandei de Nord, la 3 km la nord de orașul Bushmills.
A fost trecut pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în 1986 și rezervație naturală națională în 1987 de către Departamentul pentru Mediu pentru Irlanda de Nord.
Majoritatea coloanelor sunt hexagonale, dar pot fi găsite și coloane cu 4, 5, 7 sau opt fețe. Cea mai înaltă coloană este de ca. 12 metri, iar lava solidificată are uneori o grosime de până la 28 de metri. Vârfurile coloanelor formează trepte care duc de la baza unei stânci și dispar sub mare.
Într-un sondaj din 2005 al cititorilor Radio Times, Giant’s Causeway a fost numită a patra cea mai mare minune naturală din Regatul Unit.
O mare parte din Patrimoniul Mondial al Giant’s Causeway și Causeway Coast este deținută și gestionată de National Trust. Este una dintre cele mai populare atracții turistice din Irlanda de Nord, primind peste 998.000 de vizitatori anual. Accesul la Giant’s Causeway este gratuit: nu este necesar să treceți prin centrul de vizitatori, care percepe o taxă. Restul sitului este deținut de Crown Estate și de mai mulți proprietari privați.
Potrivit legendei, coloanele sunt rămășițele unui drum construit de un uriaș. Povestea spune că uriașul irlandez Fionn mac Cumhaill (Finn MacCool), din ciclul fenian al mitologiei gaelice, a fost provocat la o luptă de gigantul scoțian Benandonner. Fionn a acceptat provocarea și a construit drumul peste Canalul de Nord, astfel încât cei doi giganți să se poată întâlni. Într-o versiune a poveștii, Fionn îl învinge pe Benandonner. În altul, Fionn se ascunde de Benandonner când își dă seama că dușmanul său este mult mai mare decât el. Soția lui Fionn, Sadhbh, îl deghizează pe Fionn ca un copil și îl pune într-un leagăn. Când Benandonner vede dimensiunea „copilului”, el consideră că tatăl acestuia, Fionn, trebuie să fie un gigant printre giganți. El fuge înapoi în Scoția speriat, distrugând drumul din spatele lui, astfel încât Fionn să nu poată să-l alunge.
De-a lungul mării, există coloane identice de bazalt (o parte a aceluiași flux de lavă străvechi). Această priveliște dramatică a inspirat legende despre uriași care pășesc peste mare până în Scoția. În mitologia irlandeză, Fionn mac Cumhaill nu este un gigant, ci un erou cu abilități supranaturale, spre deosebire de ceea ce poate sugera această legendă. În Fairy and Folk Tales of the Irish Peasantry (1888), se remarcă că, de-a lungul timpului, „zeii păgâni ai Irlandei […] au devenit din ce în ce mai mici în imaginația populară, până s-au transformat în zâne; eroii au devenit din ce în ce mai mari, până s-au transformat în uriași”.
Nu există povești precreștine care au supraviețuit despre Calea Uriașilor, dar este posibil să fi fost asociată inițial cu fomorienii (Fomhóraigh); numele irlandez Clochán na bhFomhóraigh sau Clochán na bhFomhórach înseamnă „trepoane ale Fomhóraigh”. Fomhóraigh sunt o rasă de ființe supranaturale în mitologia irlandeză, care au fost uneori descrise ca giganți și care ar fi putut inițial să fi făcut parte dintr-un panteon pre-creștin.
Episcopul de Derry a vizitat locul în 1692. Existența acestui monument natural a fost anunțată lumii întregi în anul următor prin prezentarea unei lucrări către Royal Society de la Sir Richard Bulkeley, membru al Trinity College, Dublin. Calea uriașilor a primit atenție internațională atunci când artista din Dublin Susanna Drury a realizat picturi în acuarelă cu drumul gigantului în 1739.
În 1765, în volumul 12 al Enciclopédiei franceză apar primele informații detaliate și sunt prezentate mai multe gravuri realizate de Drury. În același volum pentru prima dată, geologul francez, Nicolas Desmarest, a spus că astfel de structuri sunt de origine vulcanică. Situl a devenit popular în rândul turiștilor în secolul al XIX-lea, în special după deschiderea Giant’s Causeway pentru vizitatori. În 1960 National Trust a preluat îngrijirea sitului. Vizitatorii se pot plimba peste coloanele de bazalt care se află la marginea mării, la o jumătate de milă de la intrarea în sit.
Centru de vizitatori a luat foc și a fost construit altul în 2012. Reconstrucția sa a fost finanțată de National Trust, Northern Ireland Tourist Board, Heritage Lottery Fund și public.
Drmul uriașilor a fost celebrat în arte și în știință, a fost o atracție pentru vizitatori de cel puțin 300 de ani și a ajuns să fie considerat un simbol pentru Irlanda de Nord. Gama accesibilă a proprietății de expuneri geologice curioase și formațiunile columnare poligonale formate cu aproximativ 60 de milioane de ani în urmă o fac o „localitate clasică” pentru studiul vulcanismului bazaltic. Caracteristicile site-ului Giant’s Causeway și Causeway Coast și în special straturile expuse pe stâncile, au fost cheie pentru a modela înțelegerea secvențelor de activitate din istoria geologică a Pământului. Expunerea stâncii de bazalt colonar și masiv de la marginea Podișului Antrim prezintă un spectacol de o frumusețe naturală excepțională. Amploarea secțiunilor de rocă vizibile și calitatea coloanelor expuse în stâncă și pe Causeway se combină pentru a prezenta o serie de caracteristici de o importanță considerabilă.
Activitatea geologică a erei terțiare este ilustrată în mod clar de succesiunea fluxurilor de lavă și a straturilor interbazaltice care sunt în evidență pe Coasta Causeway. Interpretarea succesiunii a permis o analiză detaliată a evenimentelor terțiare din Atlanticul de Nord. Îmbinarea columnară extrem de regulată a bazalților toleiitici este o trăsătură spectaculoasă care este afișată în mod exemplar pe Calea Uriașilor. Causeway în sine este o formațiune unică și o secțiune orizontală superlativă prin lave de bazalt columnar.
Cea mai mare parte a sitului de 70 ha este în proprietatea și managementul National Trust. Accesul la coastă se face printr-un sistem de poteci care oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea peisajul de coastă de pe vârfurile stâncilor și, de asemenea, de a examina caracteristicile geologice la distanță apropiată. Calea este în general discretă și monitorizată și întreținută pentru a o menține în condiții de siguranță. Expunerea stâncilor și pietrele drumului, atributele cheie ale proprietății, sunt protejate de proprietate pe perpetuitate de către The National Trust. Îndepărtarea pietrelor „suvenir” din Causeway, care a avut loc înainte ca zona să fie protejată, a încetat de mult.
Cerințe de protecție și management
Proprietatea are multe straturi de protecție legală și non-statută. Pe lângă statutul de patrimoniu mondial, cea mai mare parte a proprietății este o rezervație naturală națională și, de asemenea, face parte din Giant’s Causeway și zona Dunseverick de interes științific special. Aproape toată suprafața terestră a proprietății (în principal stâncile sale cu vegetație) a fost desemnată ca zonă specială de conservare (SAC) Coasta North Antrim în conformitate cu Directiva Habitate (Natura 2000). Desemnarea Zonei Coastei Causeway de frumusețe naturală remarcabilă (AONB), care acoperă o zonă de peisaj de coastă spectaculos, care se întinde pe aproximativ 29 km, oferă recunoaștere oficială a calității peisajului.
Guvernul Regatului Unit protejează proprietățile din Patrimoniul Mondial și împrejurimile lor în cadrul sistemului de planificare a teritoriului printr-o ierarhie de politici și planuri regionale și locale. Declarațiile de politică de planificare (PPS) pentru Irlanda de Nord stabilesc politici privind utilizarea terenurilor și alte chestiuni de planificare.
Crown Estate este considerată proprietarul legal al tuturor terenurilor între linia apelor mari și joase și are drepturi asupra fundului mării în apele teritoriale. Un grup de coordonare a patrimoniului mondial care cuprinde părțile interesate relevante oferă cadrul pentru implementarea Planului de management al proprietății, asigurând conservarea proprietății, precum și gestionarea vizitelor, deoarece Causeway este cea mai populară atracție turistică din Irlanda de Nord. Un centru de vizitatori de talie mondială, menit să îmbunătățească atât experiența vizitatorilor, cât și să asigure integrarea centrului în peisaj pentru a menține frumusețea piestică remarcabilă a proprietății, a fost construit de National Trust. Acest cadru de management asigură îndeplinirea cerințelor de management pentru proprietate și valoarea sa universală excepțională, precum și cerințele de conservare care decurg din toate diferitele denumiri, cu livrarea unei experiențe de clasă mondială a proprietății de către vizitatorii săi.
Planul de management al site-ului Patrimoniului Mondial al Giant’s Causeway recunoaște efectele continue ale eroziunii naturale care vor modifica treptat expunerea stâncilor. Rutele căilor și, eventual, chiar limitele site-ului, ar putea trebui modificate pentru a se adapta efectelor acestui proces. Schimbările nivelului mării sau o frecvență crescută a evenimentelor de furtună pot, de asemenea, să afecteze, în viitor, gradul în care drumul este accesibil sau vizibil. Necesitatea de a continua monitorizarea efectelor schimbărilor climatice și ale eroziunii este recunoscută în Planul de management și planul de acțiune asociat. Alte amenințări care necesită protecție și management eficient includ daune directe asupra caracteristicilor naturale din interiorul proprietății prin impactul uman. Acest lucru este abordat prin control juridic și management de către National Trust. Daunele aduse amenajării proprietății prin impactul uman ca urmare a dezvoltării necorespunzătoare sau a utilizării terenului sunt abordate prin măsuri legale și de control a amenajării teritoriului.
Calea uriașilor a inspirat și legendara formație rock Led Zepelin. Coperta albumului Led Zeppelin Houses of the Holy a fost fotografiată pe Giants Causeway. Zece zile de ploaie continuă i-au năpustit pe cei doi copii blond-aurii care erau modelele. Se spune că această lumină specială a contribuit la atmosfera nepământeană a lucrării. Deși decizia de a reproduce copiii și de a le vopsi pielea în violet prin post-procesare a jucat, cu siguranță, un rol în acest sens.
Sursa: 101 places – FOR THEOVER 50STO VISIT, 2021, en.wikipedia.org, ro.wikipedia.org, nationaltrust.org.uk, giantscausewayofficialguide.com, whc.unesco.org,