Lumea de lângă noi: Temple religioase din Asia. Angkor Wat – Cel mai mare templu din istoria umanității

Spread the love

Loading

Cel mai mare templu din istoria umanității și obiect de inspirație pentru nenumărate povești și filme hollywoodiene este Angkor Wat. 

A fost construit la începutul secolului al XII-lea în Cambodgia de astăzi. Faimos la scară mondială, a fost primul templu hindus dedicat lui Vishnu. În secolul al XIV-lea sau al XV-lea, pe măsură ce Buddhismul s-a extins prin toată Asia, templu a fost convertit la această religie. Lumea occidentală a descoperit impozantul Angkor Wat atunci când un calugăr portughez din secolul XVI l-a vizitat și l-a descris, elocvent, ca pe „o construcție atât de extraordinară încât este imposibil de descris cu un creion, mai ales pentru că nu se aseamănă cu nicio altă clădire din lume. Are turnuri și ornamente, dar și toate finisajele pe care le poate concepe geniul uman”. Cuvintele calugarului sunt pline de adevăr și astăzi. 

 

ANGKOR WAT a fost înscris pe lista World Wonder List

Templul în frumusețea și starea sa de conservare este de neegalat.  Angkor Wat a fost construit în prima jumătate a secolului al XII-lea (113-5BC). Timpul estimat al construcției templului este de 30 de ani de către regele Suryavarman II, dedicat lui Vishnu (Hindu), replică a stilului de artă Angkor Thom.

Wat este numele khmer pentru templu

Angkor Wat, cel mai mare monument al grupului Angkor și cel mai bine conservat, este o capodoperă arhitecturală. Perfecțiunea sa în compoziție, echilibru, proporții, relief și sculptură îl fac unul dintre cele mai frumoase monumente din lume.

Wat este numele khmer pentru templu (ortografia franceză este „TVA“), care a fost probabil adăugat la „Angkor“ atunci când a devenit un monument budist Theravada, cel mai probabil în secolul al XVI-lea. După 1432, când capitala s-a mutat la Phnom Penh, Angkor Wat era îngrijit de călugării budiști.

Este în general acceptat faptul că Angkor Wat era un templu funerar pentru regele Suryavarman II și orientat spre vest pentru a se conforma simbolismului dintre soarele și moartea. Basoreliefurile, concepute pentru vizualizarea de la stânga la dreapta, în ordinea ritualului funerar hindus, susțin această funcție.

Planul lui Angkor Wat este greu de înțeles atunci când mergem prin incinta templului din cauza imensității. Complexitatea și frumusețea sa atrag și distrag atenția. De la distanță, Angkor Wat pare a fi o masă colosală de piatră pe un singur nivel, cu o lungă șosea care duce spre centru, dar aproape este o serie de turnuri înalte, galerii acoperite, camere, verande și curți la diferite niveluri legate de scări. Înălțimea lui Angkor Wat de la sol la vârful turnului central este de 213 de metri (699 picioare), construit pe trei niveluri dreptunghiulare. 

Galeriile acoperite cu coloane definesc limitele primului și al doilea nivel. Cel de-al treilea nivel susține cinci turnuri – patru în colțuri și unul în mijloc și acestea sunt cele mai importante caracteristici arhitecturale ale Angkor Wat. Acest aranjament este uneori numit quincunx. Nivelurile gradate, una care se ridică deasupra celeilalte, conferă turnurilor o formă conică și, aproape de partea de sus, rânduri de lotuși înclinate până la un punct.

Simbolul templului

Angkor Wat este o replică miniaturală a universului în piatră și reprezintă un model pământesc al lumii cosmice. Turnul central se ridică din centrul monumentului care simbolizează muntele mitic, Meru, situat în centrul universului. Cele cinci turnuri corespund vârfurilor lui Meru. Zidul exterior corespunde munților de la marginea lumii, iar șanțurile din jur omoară oceanele dincolo de ele.

Aspectul general al templului este frumos și romantic, precum și impresionant și mare, trebuie văzut că este înțeles și apreciat. Nu se poate privi niciodată ansamblul tavanului fără o emoție, o pauză, un sentiment de a fi prins în ceruri. Poate că este cea mai impresionantă priveliște din lumea edificiilor.

Surse: historia.ro, yogaesoteric.net, tourismcambodia.com