Lumea de lângă noi: Temple religioase din Asia. Mănăstirea Cuibul Tigrului

Spread the love

Loading

Peste un sfert din populația lumii împărtășește credințele religioase orientale, care includ Budismul, Hinduismul, Sikhismul și Taoismul. Toți acești oameni își venerează zeii și li se roagă în temple, atât de diverse arhitectural pe cât de diferite sunt și religiile între ele. De la ruinele antice ale lui Ankor Wat până la modernul Wat Rong Khun, există sute dacă nu chiar mii de temple extraordinare în lume.

Mănăstirea Cuibul Tigrului

Rezemată grijuliu pe marginea unei stânci înalte de aproape 1.000 de metri din Valea Paro, Mănăstirea Cuibul Tigrului este unul dintre cele mai sfinte locuri din Bhutan. Lăcașul de cult, denumit formal Taktshang Goemba, a fost contruit în 1692 și reconstruit în 1998, în urma unui incendiu. 

Guru Rinpoche sau „Maestrul prețios”, cunoscut și ca „al doilea Buddha” din Bhutan,  a răspândit budismul tantric prin Bhutan și Tibet în anii 700 și este considerat și acum în aceste zone aproape la fel de sfânt ca și Buddha însuși.

Legenda lui Guru Rinpoche spune că acesta a sosit pe un tigru zburător, care a devenit concubina sa tibetană. Apoi a meditat într-o peșteră înaltă pe munte timp de patru luni după care a supus „demonii” locali și a început transformarea budhismului.

Drumul până la Cuibul Tigrului este foarte dificil. Există o urcare de două ore. Templul se află la circa 10.000 de metri deasupra nivelului mării. Traseul este bine întreținut, dar foarte abrupt și urcușul prezintă imagini de neuitat, mănăstirea pare să apară și să dispară în ceață și printre copaci. După două ore de urcare lentă, se recomandă gestionarea ritmului altitudinii – ajungem la singura intrare în Cuibul Tigrului.

După renunțarea la pantofi se poate vizita Cuibul Tigrului și se poate urca pe mai multe nivele, care cuprinde trei temple. De pe terasele mănăstirii viziunea ireală a peisajului înfioară temerarii vizitatori. Se poate explora și peștera rece, unde se spune că Guru Rinpoche sau „Maestrul prețios”, în limba locală Padmasambabva, a meditat și vizitatorii vor fi un pic înfricoșați când vor simți parcă o respirația rece ce vine din interiorul peșterii.

Sursa – atlasobscura.com

 

Comments are closed.