Lumea de lângă noi: Temple religioase din Asia. Templul Cerului din Beijing

Spread the love

Loading

Templu taoist, numit și „Templul cerului” din Beijing, capitala Chinei, a fost construit în secolul al XIV-lea, de catre împăratul Yongle, din Dinastia Ming – același care a construit și Orașul Interzis. Acest templu era dedicat personal împăratului, unde acesta avea să se roage pentru recolte bogate și pentru iertarea păcatelor poporului chinez. 

Arhitectura templului este interesantă și remarcabilă, deoarece tot ce reprezintă Raiul în templu este circular, în timp ce, la nivelul solului, unde se afla elementele caracteristice Pământului, totul este pătrat.

Construcția Templului Cerului a început în 1406 și a fost finalizată în 1420, cu doar 4 ani înainte de moartea împăratului Yongle. Complexul este alcătuit din două secțiuni, secțiunea interioară și secțiunea exterioară, acoperind circa 2,73 kilometri pătrați. În secțiunea exterioară se află o minunată grădină străbătută de alei. În secțiunea interioară sunt împărțite mai multe secțiuni mai mici: Palatul abstinenței, Zidul ecoului, Sala de rugăciune pentru recoltele bune și Muntele circular Alter. 

Punctul cel mai atractiv al templului este „Sala de rugăciune” pentru recoltele bune, situată într-o clădire circulară triplă, cu un diametru de 36 metri și o înălțime de 38 metri. 

Unul dintre caracteristicile interesante ale acestei clădiri este că a fost construit în întregime din lemn. Clădirea originală a fost arsă după ce a fost lovită de fulger în 1889, iar clădirea actuală a fost reconstruită câțiva ani mai târziu folosind același design.

Simbolul clădirii este foarte profund. În cultura chineză, cercul reprezintă cerul, iar pătratul reprezintă pământul. Interiorul clădirii are patru interioare, douăsprezece medii și douăsprezece stâlpi exteriori, reprezentând cele patru anotimpuri, douăsprezece luni și respectiv douăsprezece ore tradiționale chinezești. Împreună, cei doisprezece medii și doisprezece stâlpi externi reprezintă termenul solar tradițional. 

În timpul celui de-al doilea război mondial, Alianța anglo-franceză a ocupat Templul Cerului pe o perioadă de un an. Membrii săi au profanat templul și au deteriorat grav grădinile din jur. De asemeni au fost raportate jafuri de obiecte din Templul Cerului și în plus, pentru următorii ani, edificiul este abandonat. Neglijarea sa a dus la prăbușirea mai multor săli. În anul 1918, Templul Cerului a fost deschis pentru prima dată pentru public. Mult mai târziu, în 1998, complexul intră sub protecția Patrimoniului Mondial UNESCO și se dorește conservarea clădirilor istorice pentru cât mai mult timp.

În China Antică, împăratul era considerat Fiul Cerului, persoana care administra problemele pământești, fiind de fapt o autoritate cerească. Toate edificiile din Templul Cerului au acoperișul colorat în albastru închis, ca un simbol al măreției Cerului. În concluzie, Templul Cerului din Beijing este un ansamblu de construcții cu valoare istorică și religioasă incontestabilă. În concepțiile chinezilor, Templul Cerului este sacru, fiind liantul între Cer și Pământ.

Surse: descoperalocuri.ro, travelingthruhistory.com, travelchinaguide.com

{gallery}templucer{/gallery}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *