Lumea de lângă noi: Temple religioase din Asia. Templul Prambanan

Spread the love

Loading

Peste un sfert din populația lumii împărtașește credințele religioase orientale, care includ Budismul, Hinduismul, Sikhismul și Taoismul.

Toți acești oameni își venerează zeii și li se roagă în temple, atât de diverse arhitectural pe cât de diferite sunt și religiile între ele. De la ruinele antice ale lui Ankor Wat până la modernul Wat Rong Khun, există sute dacă nu chiar mii de temple extraordinare în lume.

Templul Prambanan este un templu hindus din Java Centrala, Indonezia. A fost construit in 850 d.Hr., și este compus din opt mari sanctuare principale și 250 mai mici, în jurul lor. Aproape toți pereții templului sunt acoperiți cu basoreliefuri spectaculoase, care spun povești ale încarnărilor zeității supreme hinduse Vishnu, relatează aventurile lui Hanuman Regele Maimuță, istorisesc Ramayana și alte legende. Deși nu este cel mai mare templu din Indonezia (Borobudur este mai mare), Prambanan compensează prin grație și fumusețe.

Perioada medievală este o parte remarcabilă a istoriei, care a schimbat considerabil viața omenirii. Acesta a fost momentul în care au apărut prima presă tipografică și arme de foc, au fost inițiate prima educație profesională și organele elective, cum ar fi parlamentul. Perioada Renașterii, care a avut loc chiar la sfârșitul Evului Mediu, a adus arta la viață după o depresiune lungă.

În mod surprinzător, Evul Mediu are propriile caracteristici unice nu numai în Europa, ci și în Asia. Una dintre aceste caracteristici este arhitectura uimitoare. Practic, toate templele și castelele care au rămas până astăzi sunt incluse în  patrimoniul mondial UNESCO. Construcțiile conice, decorate cu mii de basoreliefuri și numeroase statui ale zeităților budiste și hinduse, pot servi drept ghid pentru istorie, o carte religioasă și un manual cultural pentru această regiune.

{gallery}templuasia{/gallery}

Unul dintre cele mai remarcabile monumente construite cu mult timp în urmă și situat pe insula Java, Indonezia, este Complexul Templana Hindu Prambanan. Construcția a fost realizată în secolele 8 și 9. În acea perioadă au fost construite aproximativ două sute de temple. Dar majoritatea sunt acum în ruină: au fost distruse de cutremure și erupții de vulcan. În prima jumătate a secolului XX unele dintre ele au fost restaurate, iar acum cea mai populară parte a complexului constă în construcții uriașe care se văd de la o distanță mare. 

Potrivit legendei, motivul pentru crearea Templului Prambanan a fost o iubire nerecuperată. Prințul Bandung Bondowoso a propus căsătoria cu o frumoasă fată pe nume Jonggrang. Nu era dispusă să se căsătorească cu el, dar în același timp nu refuza imediat. Astfel a înșelat și a convenit asupra unei condiții imposibile: prințul trebuie să construiască un templu cu o mie de statui într-o singură noapte. Dar, când sarcina a fost aproape împlinită, Jonggrang a încetat eforturile sale făcând focuri cu ajutorul localnicilor, astfel că prințul a fost păcălit să creadă că soarele este pe cale să se ridice. Bondowoso, care a terminat până acum 999 de statui, a devenit furioas descoperind această înșelăciune și a blestemat-o pe Jonggrang și ea a transformată într-o statuie de piatră numită „Slender Maiden”, care este acum situată în partea de nord a templului Shiva .

Prambanan este cel mai mare templu din Indonezia dedicat principalelor zeități hinduse: Shiva, Vishnu și Brahma. Trei temple care se ridică deasupra centrului celor trei platforme concentrice sunt împodobite cu basoreliefuri povestind povestea epocii hinduse – Ramayana. În apropiere se află templele dedicate zeităților cu chip de animale – taurul Nandi, creatura asemănătoare păsărilor Garuda – pasărea de vânătoare a lui Vishnu. 

Ansamblul arhitectural învecinat Sewu este situat la 800 de metri nord de Prambanan. Se compune dintr-un templu central și câteva temple mai mici care o înconjoară. Deși acest complex este ruinat, stilul arhitectural comun este ușor de recunoscut și se potrivește cu templul lui Prambanan.

Arheologii sunt încă implicați în cercetări pe teritoriul Prambanan și, uneori, ies la iveală noi descoperiri. 

Sursa: airpano.com