Lumea de lângă noi: Temple religioase din Asia. Wat Rong Khun, o construcție desprinsă parcă din povești

Spread the love

Loading

Peste un sfert din populatia lumii impartaseste credintele religioase orientale, care includ Budismul, Hinduismul, Sikhismul si Taoismul.

Toti acesti oameni isi venereaza zeii si li se roaga in temple, atat de diverse arhitectural pe cat de diferite sunt si religiile intre ele.

De la ruinele antice ale lui Ankor Wat pana la modernul Wat Rong Khun, exista sute daca nu chiar mii de temple extraordinare in lume.

Wat Rong Khun

Thailanda este țara pe teritoriul căreia se află mii de temple, fiecare dintre ele cu o frumusețe unică. Cel mai distictiv dintre acestea este Wat Rong Khun, o construcție desprinsă parcă din povești. Acest templu unic, dar mai ales modern, a fost creat de către artistul Chaloemchai Khositphiphat, după propriul design. Acesta este un budist profund devotat, renumit în primul rând pentru picturile sale religioase. Anul 1997 este momentul în care începe construirea Wat Rong Khun, edificiu ce a devenit curând un simbol al orașului Chiang Rai și a consolidat renumele acestuia.

Deși ar fi putut implica inspirație divină, a fost de fapt proiectat de un om și templul Wat Rong Khun din Chiang Rai, Thailanda, este diferit de toate templele budiste ale lumii. Structura complet albă și intens ornamentată, abundența în oglinzi mozaicale ce par să strălucească magic, a fost realizată într-un stil distinctiv contemporan. 

Templul este rezultatul minții renumitului artist thailandez Chalermchai Kositpipat. În fapt, clădirea se află încă în proces de construire, iar arhitectul său prevede ca acest proces va mai dura aproximativ 90 de ani. Acest lucru transformă templul budhist în echivalentul bisericii Sagrada Familia, a lui Gaudi, din Barcelona, Spania.

Construcția templului a fost începută în 1997. Este demn de remarcat faptul că pictorul construiește Templul Alb pe propriile mijloace, pe care el a colectat timp de 20 ani prin vânzarea tablourilor sale. Banii de la sponsori el nu ia, astfel încât aceștia să nu influențeze nici într-un fel ideile sale și să nu-i impune condiții lor. 

În mod natural, crearea unui astfel de proiect nu este în puterea unui singur om, ideile sale întruchipează o brigadă condusă de inginerul șef, care este fratele lui Chalermchaya . După cum spune artistul însuși, nimic și nimeni nu-l va împiedica să transforme visul în realitate, poate că doar moartea însăși. El sincer crede că construcția templului Wat Rong Khun  îi va oferi o „viața veșnică”. Cel mai probabil așa și va fi, pentru că atâta timp cât vor trăi picturile sale și va sta  Templul Alb, acest artist talentat,iar acum și arhitect, va trăi în memoria oamenilor.

{gallery}templu{/gallery}

Sursa: boredpanda.com, ecology.md, asia-trip.info, descoperalocuri.ro

Foto: wallsforpc.com, theblackmouth.blogspot.ro, taylorrecord.com, pbase.com, photodharma.net